Højt til loftet

Danmarks mest omtalte departementschef øser ud af sin viden i en af årets absolut bedste fagbøger.

Skatteministeriets tidligere departementschef Peter Loft i sin have Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen

Lad os først slå fast: Denne bog handler ikke om den berygtede skattesag, der gjorde dens forfatter så berømt ud over det ganske land. Man skulle ellers tro, at den gjorde det, men det gør den altså ikke. Ingen Helle, ingen Stephen, ingen Troels, ingen Arnfeldt. Ja, faktisk ikke et eneste menneske fra det store persongalleri, der så flittigt ilede ind og ud af retten i Glostrup dengang. Den handler ikke engang om styrelsen Skat, der regeres fra Østbanegade, eller departementet over den, der har til huse på idylliske Christianshavn. Den handler bare om … ja, skat.

Ingen saftige detaljer

Peter Loft kunne sikkert have skrevet mange saftige bøger med mange saftige detaljer, der ville have tilfredsstillet de skandaleelskende sekundaforlags smålige salgstalssyge, men han valgte i stedet at alliere sig med gode, gamle Gyldendal og gudskelov for det.

Hvor er det skønt, at der stadig findes mennesker – og forlag – der bevarer deres faglige integritet i en tid, hvor »hemmelige« forfattere dolker løs på politikerne for magt, hævn og det, man i gamle dage kaldte ussel mammon – »beskidt B-indkomst«, som det nok ville hedde på moderne dansk.

Men Peter Loft vil det anderledes. Han er bedre end det. Der er intet korstog. Det valg kommer han ikke til at fortryde.

Lykkelig uvidenhed

Og så til bogen: Den handler om det skattesystem, der på godt og ondt finansierer vores velfærdsstat – det skattesystem, hvis uretfærdigheder vi elsker at debattere over kødsovsen, og hvis opbygning vi ikke helt forstår, selv om vi selvfølgelig godt kan se, at man er nødt til at tage penge fra nogen og give dem til nogle andre, hvis et samfund over tid skal bestå.

»Flertallet af almindelige skatteydere lever formentlig i lykkelig uvidenhed om, hvornår et rederi er tonnageskattepligtigt, hvem der er omfattet af foderfosfatafgiftsloven, eller hvad Grønlandsspilleloven nærmere går ud på,« skriver Loft. »Alligevel melder der sig for de fleste det spørgsmål, om det virkelig er nødvendigt med så mange og så komplicerede skatte- og afgiftslove.«

Heri har han ganske ret. Mange danskere spørger utvivlsomt sig selv, om det virkelig behøver at være så indviklet. Hvorfor kan vi ikke bare have en simpel indkomstbeskatning? Hvorfor er vi ved at drukne i afgifter? Hvorfor er det ikke lettere at fange snyderne? Og hvorfor kan man i det mindste ikke bare ændre hele systemet i en mere retfærdig, forståelig og forenklet retning?

Lofts genistreg består i, at han hverken forsvarer eller forulemper de skattelove, han selv har været med til at udforme. Han forklarer blot, hvorfor de er der, hvilke tanker der ligger bag, og med hvilket motiv, de oprindeligt blev sat i værk. Er der alternativer? Ja. Er der gode alternativer? Ikke altid. Selvfølgelig kan man ændre reglerne, men det vil have en konsekvens.

Salomonisk skattesnak

Peter Loft bevarer altså sagligheden gennem hele bogen, hvilket kunne forlede nogen til at tro, at det er kedeligt at kæmpe sig igennem 256 siders salomonisk skattesnak, men intet kunne være mere forkert.

»Behøver det at være så indviklet?« er både spændende, nøgtern, indsigtsfuld, vedkommende og uhyre interessant fra start til slut. Den er velskrevet, veltilrettelagt, velargumenteret og fagligt velfunderet, sidstnævnte ikke overraskende fra en mand, der har tilbragt mere end 30 år i Skatteministeriet, hvor man må formode, han har pillet ved samtlige af de knapper, man overhovedet kan pille ved i en sådan position.

Lofts skatterefleksioner bør derfor blive årets bestseller på Gyldendals fagredaktion. Den bør læses af alle med interesse for, hvordan et samfund er skruet sammen: Både yderne og snyderne, dem der vil have mere, og dem der vil have mindre. Alle dem, der har en mening, dem der er ligeglade, og dem, der bare gerne vil blive klogere på et område, der kommer os alle ved.

»Behøver det at være så indviklet?« er en mægtig bog i alle henseender. Der er højt til loftet hos hr. Loft.