Peter Loft-fyring koster 12,3 millioner kroner

Den langvarige fyringssag af forhenværende departementschef Peter Loft ender med at koste 12,3 millioner kroner. Peter Lofts afskedigelse blev endeligt formaliseret 27. januar ved dronning Margrethes underskrift.

Den fyrede departementschef Peter Loft er tilfreds med, at der nu endelig er sat punktum i hans sag, så han kan komme videre med sit liv. Foto: Sara Gangsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarkshistoriens formentligt længste afskedigelsessag til en samlet pris på 12,3 millioner kroner er nu formelt slut.

27. januar underskrev dronning Margrethe den officielle fyreseddel for tidligere departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft.

»Da det ikke er muligt at finde en passende stilling til den pågældende i Skatte­ministeriet, skal jeg anbefale, at indstillingen tiltrædes. Det indstilles derfor, at Peter Sam Loft, Skatteministeriet, afskediges med 3 måneders varsel og med ret til rådighedsløn,« skrev skatteminister Karsten Lauritzen (V) 26. januar i et brev til dronning Margrethe, som Berlingske har set.

Den 27. januar skriver dronning Margrethe kort »indstillingen bifaldes«, og dermed er den spektakulære sag om Peter Lofts fyring ved vejs ende.

På grund af den tidligere socialdemokratiske leder Helle Thorning-Schmidt og ægtefællen Stephen Kinnocks skattesag blev Peter Loft sendt hjem fra Skatteministeriet i marts 2012. Det har han været lige siden, og i maj 2012 blev Jens Brøchner udnævnt til departementschef i Skatteministeriet. Dermed har ministeriet haft to øverste chefer i næsten fire år, hvoraf den ene dog ikke måtte møde på arbejde.

Berlingske kunne for fjorten dage siden fortælle, at Peter Loft efter næsten fire år som hjemsendt med fuld løn var blevet enig med Moderniseringsstyrelsen om vilkårene for sin fratrædelse, men at den endelige dato endnu var ukendt. Der er den ikke længere:

Merudgift til ekstra chef

»Vi kan bekræfte, at den ene departementschefstilling i Skatteministeriet nu er nedlagt, og at Peter Loft derfor er afskediget med udgangen af april måned 2016 som følge af stillingsnedlæggelse,« skriver styrelsen, der varetager ansættelsesforholdene for statens topembedsmænd.

Moderniseringsstyrelsen har samtidig for Berlingske opgjort den samlede regning for, at Skatteministeriet i næsten fire år har haft ansat to departementschefer.

»I perioden fra 29. maj 2012 til 30. april 2016 er merudgiften ved at have to departementschefstillinger i alt 6.791.569,37 kroner,« skriver styrelsen.

Samtidig er Peter Loft berettiget til tre års rådighedsløn fra 1. april, hvilket svarer til 5,1 millioner kroner. Herudover får Peter Loft indbetalt et ekstraordinært pensionstilskud på 450.000 kroner i forbindelse med afskedigelsen, og dermed ender den samlede regning for afskedigelsen af Peter Loft på 12,3 millioner kroner.

Fyringen markerer et punktum for den sidste udløber af den mest omtalte og omdiskuterede skattesag i Danmark. I 2014 konkluderede Skattesagskommissionen, der skulle kulegrave ministeriets behandling af statsministerparrets skattesag, at Peter Loft havde været for tæt på behandlingen af deres skattesag, men at han ikke havde begået magtfordrejning.

»Jeg er glad for, at det endelig er overstået. Det undrede mig, at man ansatte en anden i min stilling og derved foregreb begivenhedernes gang. Man traf sådan set beslutningen om min fyring allerede i 2012, selv om grundlaget først forelå i 2014, hvor jeg blev frikendt for magtfordrejning. Men nu er jeg glad for at kigge fremad og komme videre med mit liv,« siger Peter Loft.