Det er dejligt at kunne hjælpe

Flora Ghosh, der er født i Bangladesh, tog initiativ til LivaRehab, der hjælper mennesker, som er skadet af prostitution og seksuelle overgreb. »Mit arbejde giver mig så meget,« siger hun.

Flora Ghosh. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flora Ghosh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flora Ghosh griner, inden hun svarer på spørgsmålet om, hvorfor hun, der er født i Bangladesh, har valgt at bo i Danmark.

»På grund af vejret,« siger hun.

Svaret er en ironisk henvisning til den vådeste sommer i mands minde. I virkeligheden kom hun – surprise – til Danmark på grund af en dansk kæreste.

»Efter at min far, der var politimand i en anti-korruptions-enhed i Bangladesh, døde, flyttede min mor og jeg til Indien. Vi tilhører et mindretal og følte os ikke længere sikre i Bangladesh. I Indien studerede jeg musik og mødte i den forbindelse en dansk mand. Jeg blev gravid, og så skulle vi besøge hans familie i Danmark. Egentlig havde vi ikke planlagt at blive her, men sådan blev det, og nu har jeg været her i 25 år.«

Hun er for længst faldet mere end godt til. Hun taler strålende dansk, har taget to danske uddannelser, socialrådgiver og cand.scient.soc., og hendes to børn er født og opvokset i Danmark. Og så er hun ikke mindst en engageret direktør for den sociale institution LivaRehab, der hjælper mennesker – mænd, kvinder og transseksuelle – med følgeskader fra prostitution, vold og seksuelle overgreb.

Hun har i en årrække været engageret i socialt arbejde, bl.a. som socialrådgiver på Kofoeds Skole, et krisecenter og Mødrehjælpen, og i 2013 fik hun som den første Tine Bryld Prisen på 50.000 kr. personligt og en halv million til sit arbejde – opkaldt efter den engagerede socialrådgiver, der døde i 2011 – for sit sociale arbejde. Flora Ghosh tog selv initiativ til LivaRehab. Det første center åbnede i 2011, og siden er der kommet et i Vordingborg. Omkring 200 unge får hvert år hjælp fra psykologer, psykiatere og socialrådgivere. Centrene har også deres egen designer og en produktion af interiør-design, hvor brugerne fremstiller tekstiler, puder, tasker og toilettasker, som bl.a. sælges på Louisiana og ARoS.

Det var ikke tilfældigt, at Flora Ghosh grundlagde LivaRehab. Hun var som barn selv udsat for seksuelle overgreb, bl.a. begået af en onkel. »Min mor var traumatiseret af krigen, og min far arbejdede ude, så der var ikke rigtig nogen til at passe på mig, og som barn i Bangladesh fortæller man ikke den slags til sine forældre, fordi man er bange for at blive udstødt,« har hun sagt til Metroxpress.

Det er triste skæbner, som Flora Ghosh møder i dagligdagen på LivaRehab, men hun synes, at det er et dejligt og meningsfuldt arbejde, og hendes gode humør synes uforstyrret.

»Det giver mig så meget, når en tidligere prostitueret fortæller, at hun er blevet færdig med en uddannelse, eller når en ung kvinde, der har været misbruger, fortæller, at hun er kommet i gang med HF. Jeg bor i mulighedernes land, men der er mange, som ikke kan klare presset i et individualistisk samfund. De er uden netværk, er psykisk syge og kan ikke løbe så stærkt som du og jeg,« siger Flora Ghosh.

Hun har en bachelor i engelsk litteratur fra Chittagong universitet i Bangladesh (1988) og søgte via kvote 2 ind på læreruddannelsen, men så blev hun ringet op fra Den Sociale Højskole, som havde kigget på hendes CV og opfordrede hende til at blive socialrådgiver. Hun sagde ja tak og har ikke fortrudt.

»Jeg er så glad for mit arbejde. Jeg er en heldig dansker og meget taknemmelig for at leve i et land med ytringsfrihed,« siger hun.