Rapport: Prostituerede får et bedre liv med fast støtte

Et projekt med fokus på at hjælpe prostituerede har virket. Flere er holdt op med at sælge sig selv.

Et projekt har haft succes med at hjælpe prostituerede i Aalborg, Aarhus, Odense og København, viser en ny rapport. Colorbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For et år siden kunne Anni, der har flere år med salg af sex bag sig, sjældent sove i mere end halvanden time ad gangen.

Tankerne myldrede, og søvnmanglen gjorde dagene svære at komme igennem. Men et 12 måneder langt forløb med intensiv støtte har forandret hendes liv.

- Nu sover jeg hele natten, og det har gjort en kæmpe forskel, for jeg hang jo slet ikke sammen, men nu kan jeg være der meget mere for min søn.

Det fortæller hun i en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI). Rapporten evaluerer projektet, som i alt 147 prostituerede i Aalborg, Aarhus, Odense og København har deltaget i.

Projektet tager udgangspunkt i CTI-metoden.

Det er en helhedsorienteret indsats, som bygger på de prostitueredes egne ønsker og behov gennem en fast tilknyttet støtteperson, fortæller sociolog og ph.d.-stipendiat Theresa Dyrvig fra SFI.

Og det har i høj grad været en succes.

- Vi kan se, at deres generelle livssituation - misbrug, økonomi, bolig og sociale netværk bliver forbedret, siger hun.

Ved forløbets begyndelse havde halvdelen af deltagerne solgt seksuelle ydelser inden for den seneste måned. Ved forløbets afslutning var det antal faldet til hver femte.

De prostituerede udgør en gruppe, som de fire kommuner ikke har haft et særligt stort fokus på tidligere, forklarer Theresa Dyrvig.

- Nu er det første spadestik taget, og kommunerne har fået kontakt til en bred del af målgruppen, siger hun.

Rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Thomas Medom (SF) glæder sig over, at det for første gang er lykkedes at hjælpe nogle af kommunens borgere ud af prostitution.

- 27 aarhusianere har været med, og 18 ville gerne ud af prostitution. Det er lykkedes for nogle af dem, siger han.

Rådmanden har selv fulgt projektet tæt. Det har været finansieret af satspuljemidler og fortsætter kun, hvis kommunerne selv betaler.

- Det er bestemt værd at gå videre med. Vi vil blandt andet blive ved med at uddanne medarbejdere, siger Thomas Medom.