De Gyldne Laurbær går til ... ikke til en krimi

Merete Pryds Helle modtager årets boghandler-hæder for sin slægtsfortælling »Folkets skønhed«.

Merete Pryds Helle er årets modtager af De Gyldne Laurbær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ditte Valente

De seneste år er De Gyldne Laurbær gået til krimiforfattere. Sidste år til Jesper Stein og året før til Sara Blædel.

Men i år har de danske boghandlere set en anden vej. Efter en afstemning blandt de ansatte i landets boghandler er valget faldet på Merete Pryds Helle, der får prisen for sin roman »Folkets skønhed«.

Det er en slægtskrønike baseret på forfatterens egen familiehistorie. Vi følger Marie, som vokser op i 1930erne på Langeland, i et hjem med mange børn og lige så meget vold. En barsk virkelighed, hvor et maleri af kartoffelplukkende, bredbagede kvinder bliver et af få lyspunkter og får rollen som drømmefanger for den unge kvinde. Billedet hedder »Folkets skønhed«. Deraf titlen på bogen.

Med De Gyldne Laurbær følger - ud over en laurbærkrans, som modtageren får ved en prisfest - et boggavekort på beskedne 2500 kr. Men så meget større er æren for prisen, der helst skal gå til »en bog af skønlitterær karakter, som efter din bedømmelse vil vinde en plads i litteraturen«, som det hedder på den stemmeseddel, der hvert år i begyndelsen af januar sendes til de danske boghandlere.

Og boghandlernes begejstring blev delt af anmelderne. Berlingskes anmelder Merete Reinholdt kaldte for eksempel bogen »stærk« og »smuk« og kvitterede med fem stjerner, da den udkom sidste sommer.

»Folkets skønhed« er en historie om helt almindeligt kvindeliv fra 1940rne til 1970erne, om folkets skønhed og uskønhed, om uforløst moderkærlighed, ufortalte sandheder, ufordelagtige kvindekår og manglende fortrolighed, manglende mening, manglende orgasmer. Merete Pryds Helle giver stemme til en ufortalt generation af kvinder, som hendes mor var en del af, det er voldsomt, sørgmuntert, hjerteskærende og i al sin tilsyneladende triste ensformighed pokkers dragende og dramatisk,« skrev Merete Reinholdt i sin anmeldelse.

Merete Pryds Helle er den 67. modtager af De Gyldne Laurbær, der er blevet uddelt siden 1949. Den første prismodtager var Martin A. Hansen.

Den forfatterskole-uddannede forfatter debuterede i 1990 med novellesamlingen »Imod en anden ro«. Siden har hun skrevet romaner, børnebøger, digte, radiospil, en brevroman og flere krimier under pseudonymet Liv Mørk, sammen med Morten Søndergaard.

Derudover er hun en af de få danske forfattere, der for alvor har taget livtag med de digitale medier, både i sms-historier og iPad-romaner.