Jesper Stein: De Gyldne Laurbær er den bedste pris

Krimiforfatteren Jesper Stein får årets Gyldne Laurbær for sin fjerde Nørrebro-krimi, "Aisha".

Jesper Stein var en overvældet modtager af De Gyldne Laurbær tirsdag i Den Sorte Diamant. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en tydelig overrasket og måske en smule rørt Jesper Stein, der tirsdag eftermiddag blev passet op af formanden for De Gyldne Laurbær Kenneth F. Pedersen og et kobbel pressefolk for at få nyheden om, at han var årets modtager af laurbærrene.

Krimiforfatteren havde været til frokost med sin forlagsredaktør i Den Sorte Diamant og var lige ved at nå at slentre forbi den forsamlede flok med et let undrende blik, inden han blev stoppet. Til gengæld holdt han sig ikke tilbage med at udtrykke sin glæde over at få prisen, der er resultatet af en afstemning blandt alle danske boghandlere.

»Det er da nok den pris, jeg helst vil have. Den kommer fra boghandlere, der jo lever og ånder for bøger og har kontakten til læserne - og dem vil jeg også gerne have flere af,« sagde Jesper Stein, der flere gange erklærede sig både overvældet og glad.

Jesper Stein får prisen for romanen »Aisha« - den fjerde bog i krimi-serien, hvor en klassisk strømer-på-kanten-figur i form af hovedpersonen Axel Steen, kæmper sig igennem hårdkogte krimiplots, mens sprut og stoffer bliver indtaget og den kompromisløse politimand uafvendeligt kolliderer med såvel politistyrkens chefer som privatlivets kvinder. 2200 Noir har Jesper Stein selv kaldt sin krimi-serie, hvis første bind, »Uro«, udkom i 2012.

»Det er nervepirrende spændende. Det er afsindigt godt leveret. Det er gennemført skrevet og genialt plottet sammen. Det er kort sagt Jesper Stein,« skrev Berlingskes krimianmelder Merete Reinholdt, da bogen udkom sidste år i november. Flere anmeldere kaldte bogen den bedste af Steins fire,

»Det var samtidig den sværeste bog af dem, jeg har skrevet - den jeg var længst tid om at få hold på,« sagde Jesper Stein, der dog langt fra er færdig med krimigenren, og sine efterhånden kendte karakterer.

»Jeg synes, at det er en genre med mange muligheder også for at gå dybere ned i personerne. Samtidig er Nørrebro en suveræn kulisse, hvor jeg selv har boet i mange år,« lød det fra Stein, der også blev spurgt, om det at De Gyldne Laurbær for andet år i træk gik til en krimiforfatter, var en blåstempling af genren.

»Nej, den er forlængst blåstemplet af læserne,« lød svaret.

Sidste års prismodtager var Sarah Blædel og de to, der i år fik næstflest stemmer, var den roste debutant Morten Pape, og en anden - i øvrigt også anmelderrost - krimiforfatter, Michael Kretz Krefeld, oplyser Kenneth F. Pedersen. Så krimigenren er tydeligvis også blåstemplet hos boghandlerne.

De Gyldne Laurbær er uddelt siden 1949, hvor Martin A. Hansen fik den. Med prisen følger en prisfest, et boggavekort og de forgyldte krydderiblade, men ingen større pengesum . Men så meget større er æren til gengæld for prisen, der helst skal gå til »en bog af skønlitterær karakter, som ... vil vinde en plads i litteraturen«, og da også er nået ud til størstedelen af store danske forfattere de sidste 65 år.

Jesper Stein er 50 år gammel og uddannet journalist i 1996. Han blev straks ansat på Jyllands-Posten, hvor han var frem til 2015 - først som krimi- og retsreporter og graverjournalist og de sidste ti år som kulturjournalist, inden han sidste år sprang ud som fuldtidsforfatter.

I 2008 skrev Stein sammen med Bent Isager-Nielsen, den tidligere chef for Rejseholdets drabsafdeling, bestseller-biografien »Man jager et bæst og fanger et menneske«. I 2012 fulgte så den skønlittterære debut, som indbragte ham Krimi Debutantprisen, og sidste år fik han Dan Turell-prisen og var nomineret til Læsernes Bogpris.