De Gyldne Laurbær til Jesper Stein

Årets boghandler-hæder går til krimiforfatteren for romanen »Aisha« - fjerde bind i den hårdkogte serie om Axel Steen.

Jesper Stein får De Gyldne Laurbær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver manden bag en serie hårdkogte Nørrebro-krimier, Jesper Stein, der får De Gyldne Laurbær i år. Det blev tirsdag afsløret i Den Sorte Diamant, hvor Jesper Stein var sat i scene på restaurant Søren K.

Jesper Stein får prisen for romanen »Aisha« - den fjerde bog i krimi-serien, hvor en klassisk strømer-på-kanten-figur i form af hovedpersonen Axel Steen, kæmper sig igennem hårdkogte krimiplots, mens sprut og stoffer bliver indtaget og den kompromisløse politimand uafvendeligt kolliderer med såvel politistyrkens chefer som privatlivets kvinder. 2200 Noir har Jesper Stein selv kaldt sin krimi-serie, hvis første bind, »Uro«, udkom i 2012.

De Gyldne Laurbær uddeles af de danske boghandlere efter en demokratisk afstemning, hvor en forfatter kun kan få prisen en gang. Den første prismodtager var Martin A. Hansen i 1949 og sidste år gik prisen til en anden krimi-forfatter, Sarah Blædel, for bogen »Kvinden de meldte savnet«.

Med prisen følger en prisfest og et boggavekort. Men så meget større er æren til gengæld for prisen, der helst skal gå til »en bog af skønlitterær karakter, som efter din bedømmelse vil vinde en plads i litteraturen« og da også er nået ud til størstedelen af store danske forfattere de sidste 65 år.

Og boghandlernes begejstring for »Aisha« blev da også delt af anmelderne ved bogens udgivelse.

»Det er nervepirrende spændende. Det er afsindigt godt leveret. Det er gennemført skrevet og genialt plottet sammen. Det er kort sagt Jesper Stein,« skrev Berlingskes krimianmelder Merete Reinholdt, da bogen udkom sidste år i november.

Jesper Stein er 50 år gammel og uddannet journalist i 1996. Han blev straks ansat på Jyllands-Posten, hvor han var ansat frem til 2015 - først som krimi- og retsreporter og graverjournalist og de sidste ti år som kulturjournalist, inden han sidste år sprang ud som fuldtidsforfatter.

I 2008 skrev Stein sammen med Bent Isager-Nielsen, den tidligere chef for Rejseholdets Drabssektion, bestseller-biografien »Man jager et bæst og fanger et menneske«. I 2012 fulgte så krimi-debuten, som indbragte ham Krimi Debutantprisen, og sidste år fik han Dan Turell-prisen og var nomineret til Læsernes Bogpris.

Hvis man efter at have læst hans bøger skulle være i tvivl, så bor Jesper Stein selv på Nørrebro.