Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Gymnasieelev: Vi er blot produkter af det system I har skabt

»Faktorer som mistrivsel, ensomhed, søvnproblemer, psykisk og fysisk stress, er noget man må bide i sig, hvis man skal leve op til de høje forventninger.«

Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det politiske landskab i Danmark har de senere år formået at gennemføre en række nedskæringer og reformer, der i høj grad påvirker uddannelsessystemet negativt. En gymnasiereform, der suger fremtidshåbet ud af unge med humanistiske og kunstneriske drømme. Milliardnedskæringer på uddannelsesområdet, der rammer hele samfundet. Et adgangskrav til gymnasiet, der kun lader uddannelsestoget køre på 1. klasse. Og nu et uddannelsesloft der fratager os unge retten til at vælge forkert eller bygge endnu et lag på vores viden.

Den bedst uddannede generation nogensinde er, hvad mange politikere og forskere snakker om, men hvordan bliver vi det, når vores frie valg, kreativitet, muligheder og fordybelse i uddannelsessystemet bliver så kraftigt forringet?

Læs også: Kære gymnasie-elever. Det bliver kun hårdere herfra

For usandsynligt mange gymnasieelever er dagligdagen blevet til et spil om karakterer, mens faglig fordybelse kommer i anden række. En prioritering, der baserer sig på karaktergennemsnittets gevaldige indflydelse på gymnasieelevernes videre færd i uddannelsessystemet.

Niveauet i gymnasiet er faldende. Dette skyldes hverken de kompetente lærere eller de engagerede gymnasieelever, men derimod det system, de er en del af. Vi dyrker eliten, som har ressourcer til at opnå topkarakter i alle fag, mens vi taber alle de svage elever bag uddannelsesvognen. Uddannelsessystemet undergraver den samfundsmæssige solidaritet, fordi den har en tendens til at være god for de velfungerende elever, men mindre god for de ressourcesvage, som derfor har større risiko for at blive marginaliseret.

Mange unge anstrenger sig hele tiden for at vise den bedste side af sig selv. Det gør de for at skjule forventninger, de ikke lever op til. Som gymnasieelev har man kun én chance for at præstere, og det betyder, at faktorer som mistrivsel, ensomhed, søvnproblemer, psykisk og fysisk stress, er noget man må bide i sig, hvis man skal leve op til de høje forventninger.

Når gymnasietiden så er ovre, skal man pludselig tage stilling til, hvilken uddannelse man ønsker. Men mennesker, der vælger forkert i første omgang eller får lyst til at videreudvikle sig endnu mere, er nu låst på grund af uddannelsesloftet.

Uddannelsessystemet indeholder selvfølgelig også frigørende aspekter, der gør det muligt for unge at udfolde sig som aldrig før. Vi har fri og lige adgang til uddannelse uanset social og økonomisk baggrund. Disse frigørende aspekter bliver dog hele tiden begrænset af reformer og nedskæringer. Derfor skal vi udvikle et uddannelsessystem, hvor der er plads til forskellighed og fordybelse uanset faglig baggrund. Det vil give de unge bedre mulighed for at udfolde deres faglige potentiale samt styrke fagligheden i landets gymnasier. Hvis man vil sikre fremtidens samfund, skal man opprioritere uddannelsessystemet og ikke nedprioritere det.

Nicolaj Laue Juhl går i 3.G på Haderslev Katedralskole.