Da en 12-årig forsøgte at bombe et julemarked

At det netop var et julemarked, der mandag blev udsat for et terrorangreb i Berlin, er ikke helt overraskende, når man ser på tidligere hændelser og advarsler. I sidste weekend kunne tyske medier berette om en kun 12-år gammel tysk-iraker, der har forsøgt at sprænge en søm-bombe på et julemarked i Ludwigshafen.

Foto: UWE ANSPACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter mandagens terrorangreb i Berlin mod et julemarked på Breitscheidtplatz på Kurfürstendamm har lignende markeder både i og uden for Tyskland øget sikkerhedsniveauet. Og det er der måske gode grunde til.

I hvert fald peger flere ting i retning af, at julemarkeder og andre events forbundet med julen kan være et yndet mål for terrorister.

I flere dage har der ifølge den tyske avis Die Welt været tegn på, at der kunne komme et angreb imod et julemarked i netop Berlin. Og så sent som i weekenden inden terrorangrebet beskrev tyske medier en konkret trussel mod et julemarked i den sydtyske by Ludwigshafen am Rhein.

Ifølge det tyske magasin Focus forsøgte en 12-årig tysk-iraker angiveligt i to omgange at sprænge søm-bomber i byen. Den første trussel var rettet mod byens julemarked, mens den anden trussel var rettet mod byens rådhus.

En glaskrukke fyldt med krudt og søm

Ifølge Focus' kilder hos de tyske myndigheder havde den 12-årige den 26. november placeret en hjemmelavet søm-bombe i en efterladt rygsæk ved julemarkedet i Ludwigshafen am Rhein. Kun fordi der var en fejl under detonationen, lykkedes det ikke den 12-årige at sprænge bomben.

Den tysk-irakiske dreng havde konstrueret sin bombe ud af en glaskrukke, som han havde fyldt med krudt og søm.

5. december - godt en uge senere - forsøgte drengen igen med en søm-bombe placeret i en rygsæk ved byens rådhus, også her slog forsøget fejl.

De tyske myndigheder mistænker ifølge Focus, at den 12-årige blev instrueret af et endnu ukendt medlem af Islamisk Stat.

Amerikanerne advarede for en måned siden

I november måned udsendte USA's udenrigsministerium desuden en advarsel til amerikanske turister om, at netop julemarkeder og andre jule-relaterede events i Europa kan være et potentielt terrormål for Islamisk Stat.

»Troværdig information indikerer, at Islamisk Stat (ISIL eller Da'esh), al-Queda og deres forbindelser fortsætter med at planlægge terrorangreb i Europa med fokus på den kommenede højtid og begivenheder forbundet hermed. Amerikanske borgere bør også være opmærksomme på muligheden for, at ekstremistiske sympatisører eller selv-radikaliserede ekstremister kan udføre angreb i denne periode. Terroristerne kan bruge flere forskellige metoder ved at bruge både konventionelle og ikke-konventionelle våben rettet mod både offentlige og private interesser,« lød advarslen.

Et angreb i hjertet af kristendommen

Når ekstremister målrettet går efter at angribe en begivenhed forbundet med en af de største kristne højtider, er det et forsøg på at opildne til en krig mellem religioner, skriver Kristeligt Dagblad onsdag.

»Julemarkeder er symbolsk knyttet til den kristne jul, en af de vigtigste højtider i de vestlige lande. Det er et tidspunkt, hvor man sætter fred og glæde i højsædet. At angribe julen har derfor stor psykologisk effekt. Det er et signal om, at vi kan rammes selv under vores mest hellige fest,« siger terrorforsker ved Saint Andrews Universitet i Skotland, Bernhard Blumenau, til Kristeligt Dagblad.

Herhjemme er sikkerheden ved flere julemarkeder og også steder såsom Tivoli og Strøget i København blevet øget. Her er der blandt andet blevet placeret store betonklodser for at beskytte mod angreb med køretøjer, sådan som det skete i Berlin mandag aften.

LÆS MERE