Det ved vi om køreturen mod julemarkedet, den polske chauffør og hans sidste kamp

Den polske chauffør, der blev fundet dræbt i førerhuset på den lastbil, der mandag aften kørte ind i menneskemængden på et julemarked i Berlin, var angiveligt i live under hele køreturen.

Her ses lastbilen, der mandag aften blev kørt ind i mennesker på julemarkedet ved Gedächtniskirken i Berlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBIAS SCHWARZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken 19.37 mandag aften begyndte den store lastbil med sort pressenning sin sidste køretur gennem Berlins trafikerede gader hen imod Gedächtniskirken, hvor den kørte direkte ind i folkemængden på julemarkedet. Tirsdag formiddag er dødstallet oppe på 12 personer, mens 48 er sårede, her 14 alvorligt sårede.

Den tyske avis Die Zeit har set nærmere på, hvordan lastbilen endte her, mens tabloidavisen Bild kan berette, at den dræbte polske passager i lastbilen var i live under kørslen, selvom han angiveligt ikke sad bag rattet de sidste 50 til 80 meter gennem mennesker og juleboder.

Måske kan de to oplysninger hænge sammen, som du kan læse her. Vi starter dog med mordvåbenet. En nyere stor Scania lastbil, som ifølge Die Zeit blev læsset med 25 tons bygningsstål i Torino, Italien, sidste fredag.

Herfra skulle chaufføren, en mand på 37 år, der til daglig bor med sin kone og sin 17-årige søn i Polen, køre stålet til selskabet ThyssenKrupp i Berlin, Tyskland. Køreturen var ikke noget særligt for den nu afdøde polske chauffør, der havde været i branchen i 15 år. Hans polske transportfirma, Żurawski, fragter ofte varer rundt i firmaets otte tunge lastbiler mellem Italien, Tyskland og Danmark.

Men denne tur blev ikke som de hidtidige. Den endte i et angreb, som kansler Angela Merkel har sagt, indtil videre må betragtes som et terrorangreb.

Tænd, sluk, tænd, sluk, tænd

Die Zeit har ved hjælp af GPS-data, vidnesbyrd og oplysninger fra myndighederne forsøgt at rekonstruere lastbilens sidste køretur inden angrebet.

Den polske chauffør var tre dage undervejs fra Torino til Berlin. Mandag morgen klokken 09.00 kørte han ad vejen Friedrich-Krause-Ufer i Berlin til aflastning ved selskabet ThyssenKrupp. Men han fik at vide, at han var kommet for tidligt og blev bedt vente til næste dag, skriver Die Zeit.

Så den polske chauffør parkerede lastbilen et stykke derfra, viser GPS-data. Herefter havde chefen for transportfirmaet, Ariel Żurawski, telefonkontakt med chaufføren, som blandt andet sendte sin chef et billede fra en shawarma bar. Men fra 15-16-tiden om eftermiddagen stoppede al kontakt mellem firmaet og chaufføren.

Hvad der skete herefter står ikke klart, men GPS-data viser, at nogen forsøgte at starte lastbilen klokken 15.44. Og fra klokken 16.32 til 17.34 kørte motoren igen. Derefter blev lastbilen igen tændt flere gange og flyttet lidt rundt.

»Det ser ud som om, nogen forsøgte at blive fortrolig med køretøjet. En erfaren chauffør gør ikke sådan. Heller ikke for at få varme i kabinen, det findes der andre systemer til,« oplyser firmaet ifølge Die Zeit.

Den sidste køretur

Klokken 19.37 startede den sidste køretur. Lastbilen bevægede sig ind imod centrum ad en stikvej forbi fabriksbygninger, forbi Tiergarten og ad flersporede veje gennem tæt trafik.

Die Zeit skriver, at det er usandsynligt, at en uerfaren chauffør kan køre den store lastbil denne vej gennem centrum af byen.

Måske kørte gerningsmanden selv lastbilen, hvis han var øvet. Måske tvang gerningsmanden den polske chauffør til at styre lastbilen hen imod julemarkedet. Det er uvist.

Men den tyske tabloidavis Bild skriver, at obduktionen af den dræbte polske chauffør viser, at han var i live under kørslen. Han sad i førerhuset, da terroristen kørte ind i julemarkedet, og en unavngiven efterforsker siger ifølge avisen, at: »Der må have været en kamp«.

Tilsyneladende trak gerningsmanden en kniv og stak polakken flere gange. Måske fordi den polske chauffør forsøgte at styre uden om menneskerne, skriver Bild. Da lastbilen standsede, skød gerningsmanden den 37-årige polak og løb væk, skriver avisen.

Onsdag har tysk politi endnu ikke pågrebet gerningsmanden eller gerningsmændene. Den mand, der i første omgang blev anholdt kort efter angrebet, blev løsladt igen tirsdag aften på grund af manglende beviser.

I stedet har de tyske myndigheder onsdag aften udsendt en officiel efterlysning af en 24-årig tuneser med navnet Anis Amri, som mistænkes for at stå bag attentatet.