Det ved vi om angrebet i Berlin: Ny anholdelse og jagt på 23-årig tuneser

12 personer er blevet dræbt, og mindst 48 er sårede, efter at en ukendt gerningsmand mandag aften kørte en lastbil ind i en menneskemængde på et julemarked i Berlin. Her kan du læse seneste nyt om angrebet.

Foto: CHRISTIAN MANG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Islamisk Stat hævder gennem IS' eget nyhedsbureau, Amaq, at stå bag angrebet i Berlin. Det skriver Reuters. IS omtaler gerningsmanden som »en af Islamisk Stats soldater«. Islamisk Stat har tidligere påstået at stå bag flere andre angreb i Vesten, uden at det har kunnet bevises, at det rent faktisk var tilfældet.

Ved angrebet i Berlin mandag aften kørte en lastbil ind i en menneskemængde på et julemarked på Breitscheidtplatz ved Gedächtniskirken på Kurfürstendamm i Berlin. 12 personer har indtil nu mistet livet, og mindst 48 er sårede. 25 af de sårede er stadig indlagt på Berlins hospitaler, hvoraf de 14 er alvorligt sårede, oplyser sundhedsmyndighederne til Berliner Morgenpost.

Ifølge Udenrigsministeriets Borgerservice er der ikke noget, der tyder på, at der er danskere iblandt de dræbte eller sårede, og der er ikke nogen, Borgerservice mangler at høre fra, skriver Ritzau.

Mistænkt asylansøger løsladt igen

Tysk politi har tirsdag aften løsladt den pakistanske mand, der mandag aften blev anholdt og mistænkt for angrebet. Det oplyser den tyske anklagemyndighed ifølge Reuters. BBC skriver, at anklagemyndigheden ikke har kunnet finde tekniske beviser for, at manden skulle have opholdt sig i lastbilen.

»Der er en farlig kriminel på fri fod,« siger politichef Klaus Kandt ifølge Independent.

Den tyske indenrigsminister Thomas de Maiziere siger til tv-stationen ZDF, at den anholdte mand er blevet løsladt, og at gerningsmanden stadig er på flugt. Han fortæller desuden, at efterforskningen hele tiden har fulgt flere spor, og at der ikke hersker nogen tvivl om, at hændelsen var et angreb, men at motivet er uklart, skriver Independent.

Tysklands indenrigsminister, Thomas de Maizière, oplyste tirsdag eftermiddag ved en pressekonference, at politiet havde anholdt den pakistanske mand, som sidste år søgte asyl i Tyskland efter at være ankommet fra Pakistan i december 2015, skriver The Guardian. Men den anholdte nægtede sig skyldig, og politiet lod ham som bekendt gå senere tirsdag aften.

Politiet nåede dog at sætte talstærkt ind for at undersøge et midlertidigt opholdssted for flygtninge tæt ved området Tempelhof i Berlin, hvor den nu løsladte mans ifølge Die Welt har boet.

Ny anholdelse onsdag

Tysk politi anholdt tidligt onsdag en person i forbindelse med efterforskningen af angrebet. Personen er løsladt igen, skriver Bild ifølge Ritzau.

Bild skriver desuden, at politiet har sat gang i en efterforskning i hele landet af en tuneser. Et identitetspapir på ham er angiveligt fundet i lastbilens førerhus.

Formodet terrorangreb

Tysk politi har kaldt angrebet på julemarkedet et »formodet terrorangreb« og skrev allerede tidligt tirsdag morgen, at deres undersøgelser viste, det angrebet var blevet udført med vilje.

Ved angrebet pløjede lastbilen ind over fortovet ved Breitscheidtplatz og fortsatte 50 til 80 meter gennem menneskemængden for derefter at standse.

Da lastbilen standsede mandag aften mente øjenvidner at have set en person flygte i retning af den store park Tiergarten, hvor en den pakistanske mand efterfølgende blev anholdt, inden han så senere blev løsladt igen.

Polsk medpassager i live under dødskørslen

Ud over chaufføren var der endnu en passager i lastbilen. Han er identificeret som en 37-årig polsk statsborger, skriver Berliner Morgenpost, og han sad ikke bag rattet, da lastbilen kørte ind i julemarkedet. Manden var lastbilens chauffør, da den angiveligt blev kapret og ifølge delstatsleder af Brandenburg, Karl-Heinz Schröter, blev den polske passager angiveligt skudt, skriver Süddeutsche Zeitung.

Onsdag skriver Bild dog, at en opduktion af polakken viser, at han var i live under dødskørslen, skriver Ritzau.

TVN 24 har talt med den polske ejer af lastbilen, som fortæller, at han siden klokken 16.00 mandag ikke kunne få fat i sin fætter, som angiveligt er lastbilens chauffør. Den polske chaufførs kone fortæller den samme historie til tv-kanalen. Politiet undersøger, om en gerningsmand kan have stjålet bilen og dræbt den polske chauffør.

Tysk politi har bekræftet på Twitter, at lastbilen har polske nummerplader. Politiet skriver også, at de har en mistanke om, at lastbilen er blevet stjålet på en byggeplads i Polen.

Flere dages tegn på angreb i Tyskland

Der har i flere dage været tegn på, at der kunne komme et angreb mod et julemarked i Berlin, skriver Die Welt.

Tysk politi har oprustet flere steder i landet, og antallet af indsatsstyrker er blevet forøget på togstationer og i Berlins to lufthavne Tegel og Schönefeld, skriver Berliner Morgenpost. Avisen skriver også, at eftersøgningen af en eventuel gerningsmand er blevet intensiveret i et 30 kilometer bredt område ved grænsen til Polen. Her er tjenestemændene udstyret med maskingeværer og skudsikre veste.

Den franske borgmester i Nice, hvor der i sommer blev udført et terrorangreb med en lastbil på den franske nationaldag Bastilledagen, skriver på Twitter, at angrebet i Berlin er udført på samme måde. »Samme procedure. Samme blinde vold. Samme had mod glade mennesker. Mere end nogensinde, bekæmp obskurantisme«.

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), har på Twitter givet udtryk for sin sorg over angrebet i Tyskland. På tysk skriver han, at juleglæde er blevet til tragedie i Berlin. »Frygteligt og uendelig trist. Tyskland, vi deler din sorg!«

Sikkerheden er også øget i Danmark

Som en direkte konsekvens af angrebet på et julemarked i Berlin mandag aften, bliver sikkerheden nu øget ved julemarkeder i København og på og omkring Strøget.

Det oplyser Københavns Politi, der efter anbefaling fra PET har sendt bevæbnede betjente på gaden og placeret store betonklodser flere steder i byen for at forhindre, at man kan køre direkte ind blandt store menneskemængder.

Betonklodserne, der er magen til dem, man bruger ved vej- og byggearbejde, bliver sat op foran Tivoli, foran Strøget og på de store pladser langs Strøget. Det oplyser politiinspektør Jørgen Skov på et pressemøde tirsdag eftermiddag.

Politiet er allerede mere massivt til stede ved flere julemarkeder i byen, hvor uniformerede og bevæbnede betjente patruljerer, og de første betonklodser er også allerede blevet placeret blandt andet foran Tivoli, ved Storkespringvandet og ved sidegaderne til Strøget i København.

Opdateres...