Se listen: Her er ALLE vinderne i Byens Bedste 2022

Så er det tid til at afsløre, hvem der løber med priserne i Byens Bedste 2022.

Levi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så er alle stemmerne talt op, og Berlingske kan kåre vinderne i Byens Bedste 2022. 75 nominerede i 15 kategorier er kogt ned til 15 vindere, der alle er med til at gøre København til en sprælsk og levende by. Tak for jeres stemmer og tillykke til alle vinderne.

Her kan du se listen over alle vinderne af Byens Bedste 2022.


Byens Bedste restaurant

Levi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Vinder: Levi

En fusion af italiensk og japansk mad – kan man det? Der er utvivlsomt kombinationer af de to køkkener, der ville føles som et spark i smagsløgene, men dem er Levis kok, Andrea Calducci, heldigvis gået i en stor bue udenom. Her parres arancini (friterede risottokugler) med stort held med wagyukød. Den rå tun serveres med bagna cauda (piemontesisk ansjossauce), mens de stegte japanske gyoza-dumplings er fyldt med italiensk salsicciapølse, rejer og fermenteret kål.

Ny Østergade 24, København K.

Øvrige nominerede:

Geranium

Noma

Jatak

Holly

Byens Bedste oplevelse

Der er lidt til en hver smag i Folkehuset Absalon, blandt andet fællesspisning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen (arkiv).

Vinder: Folkehuset Absalon

Kan det faktisk lade sig gøre at skabe et folkehus med fællesspisning hver aften midt i et københavnsk brokvarter, der har masser af tilbud? Svaret er ja. Det er i den grad lykkedes i den nedlagte Absalons Kirke på Sønder Boulevard på Vesterbro, hvor der er noget for alle, uanset om man er til banko, yoga eller keramik eller har nået en alder, hvor man med god samvittighed kan melde sig til dans for »oldies but goodies«. Folkehuset er desuden et glimrende eksempel på, at kirker kan få en ny funktion i en tid, hvor der er større afsætning på natur- end nadvervin.

Sønder Boulevard 73, København V.

Øvrige nominerede:

Bloom

Copenhagen Photo festival

Klassisk på kyssetrappen

Hey Captain

Byens Bedste byrum

Helende Haver, Bispebjerg Hospital. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Vinder: Bispebjergs helende haver

Helt siden det stod færdigt i 1913, har Bispebjerg Hospital stået for det, man i moderne tider har døbt »helbredende arkitektur«. Dengang i begyndelsen af det 20. århundrede var det såmænd bare sund fornuft, at det var godt for patienterne, hvis de havde adgang til lys, luft og natur. I årenes løb var haverne groet noget til, og mange af de oprindelige intentioner var blevet stort set usynlige. Det var derfor godt, at en stor pose penge fra A.P. Møller Fonden gjorde det muligt at genskabe Glæsels helende haver i en nutidig kontekst. Det er arkitekten Erik Brandt Dam, der sammen med landskabsarkitekten Charlotte Skibsted har stået for projektet, som på stilfærdig vis er meget, meget vellykket. Nye stier i gul tegl giver niveaufri adgang til herlighederne, og samspillet mellem havekunst, bygninger og anlæggets mange kunstværker gør et besøg i de helende haver til en balsamisk oplevelse for alle.

Bispebjerg Bakke 23, København NV

Øvrige nominerede:

Kulbaneparken

BLOX

Dronning Louises Bro

Arken Walk

Byens Bedste scene

Teatret gør alt, det kan, for også at være noget for publikum uden for fast teatertid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Vinder: Nørrebro Teater

Morskab med mening.

Sådan er mottoet for Københavns store morskabsteater. Her er det sjove sjovt, men ikke bare sjovt – eller rettere: Man vælger sine forestillinger ud fra devisen om, at det sjoveste faktisk er det, der også rummer alvoren i sig. Derudover gør teatret alt, det kan, for også at være noget for publikum uden for fast teatertid. Teatrets Late Night Lørdag-arrangementer er en etableret succes, og et varieret program af talks, foredrag, fyraftenssang og musik bidrager til forsamlingshusfornemmelsen. Flere barer, gode sæder og en sal, hvor alle kan se noget, bidrager til den gode stemning.

Ravnsborggade 3, København N

Øvrige nominerede:

Det Ny Teater

Teater Grob

Betty Nansen Teatret

Teatret ved Sorte Hest

Byens Bedste smørrebrød

Stilen er klassisk funderet, men ikke uden små innovative twists og detaljer på Restaurant Palægade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Vinder: Restaurant Palægade

Stilen er klassisk funderet, men ikke uden små innovative twist og detaljer. For eksempel serveres en fersk norsk sild let flammegrillet med en sommerlig topping af æggecreme, nye grønne ærter, agurk, syltede løgringe og urter. Mens stjerneskuddet optræder i en opdateret luksusversion, hvor den dampede rødspætte er blevet opgraderet til pighvar toppet med ægte caviar af baerii-typen i stedet for den indfarvede stenbiderrogn, som man traditionelt bruger.

Palægade 8, København K.

Øvrige nominerede:

Selma

Restaurant Møntergade

Boulevarden

Lumskebugten

Byens Bedste bageri

Flere Fugle. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Vinder: Flere Fugle

Flere fugle holder til i en baggård i semiindustrielle, klondykeagtige omgivelser på Rentemestervej i Nordvest. Dette nye bageris kryptiske navn skyldes, at der er tale om en knopskydning af Café Fovl på Sneppevej. Det caféagtige sted er et særdeles hyggeligt hangout, som ud over morgenmad, frokost og sidst på ugen endda aftensmad også afholder koncerter.

Det er dog det fremragende bagværk, der er omdrejningspunktet på stedet. Surdejsbrødet er sprødt, saftigt og karakterfuldt, klart oppe i toppen af de københavnske bageriers superliga. Det samme kan siges om det mørkt maltede, kernespækkede rugbrød. Husets nøddecroissant er et helt måltid i sig selv.

Rentemestervej 57, København NV

Øvrige nominerede:

Albatross & Venner

Benji

Lille Bakery

Hart Bageri

Byens Bedste museum

Der er en øget interesse for kunst. Flere går på museer, og flere unge og velstillede pensionister køber kunst. Her fra Statens Museum for Kunst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Vinder: Statens Museum for Kunst

Den absolut mest cementerende udstilling i et år, hvor kunstmuseerne har enedes om at kæmpe en væsentlig kamp for at give plads til »de oversete«, leverede Statens Museum for Kunst med »Efter stilheden – kunstens kvinder tager ordet«. Afsættet var rødstrømpebevægelsens begyndelse i Danmark i 1970, og derfra bredte den sig tidsmæssigt i begge retninger for at vise 100 års agitationskunst. På afstand af det, der agiteres brændende for, bliver man klar over, hvor utroligt mange stærke og store kunstneriske bedrifter, kvinderne bag de rørende, omsorgsfulde, stærke og heftige værker har leveret.

SMK er rammen om et besøg, der kan tage timer. Bevæger man sig først op gennem husets faste samlinger med ny og ældre kunst, er der mulighed for et sus med et betydeligt vingefang, der matcher de store internationale statsmuseer, og som med held kan trække nogle af de unge gæster fra fredagsarrangementerne ind i kunstens vidunderlige og viltre favntag.

Sølvgade 48-50, København K.

Øvrige nominerede:

O-Overgaden

Kunsthal Charlottenborg

Copenhagen Contemporary

Glyptoteket

Byens Bedste musikoplevelse

John Mayer i Royal Arena, 6. oktober 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Vinder: Royal Arena

Skal det være stort, skal det være Royal Arena. Multiarenaen i Ørestaden har på få år etableret sig som det store spillested, som København har savnet gennem mange år. Selvom der er plads til 15.000 mennesker i arenaen, er det faktisk lykkedes at lave et relativt intimt spillested, der skaber en intens ramme om de store fælles koncertoplevelser. Om så det er med danske topnavne som The Minds Of 99 eller verdensstjerner som Bob Dylan. Når der er fuldt hus på både gulv og lægter, kan stemningen nå kogepunktet. Og under balladerne er der intet smukkere end synet af de tusindvis af svævende lysdioder fra publikums telefoner.

Hannemanns Allé 18-20, København S

Øvrige nominerede:

K.B. Hallen

Bird

Musikhuset København

Syd for Solen

Byens Bedste litteraturoplevelse

Michael Nellemann fra Thiemers Magasin ved Værnedamsvej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Vinder: Thiemers Magasin

Thiemers Magasin har i en årrække været et fast stop på mange bognørders vandring gennem København. Stedet, der drives af en håndfuld litterære ildsjæle, gør det i velkuraterede værker, litterære saloner, ugentlige forfatterevents og skrivekurser. »Magasinet« er det perfekte gateway drug til litteraturens magiske verden. Man har mange forskellige typer events som Marcel Proust-læsekreds, ord & druer – Rosévin, eller forfatterkurser med vægt på kreativ skrivning. Alt hvad et ordinficeret hjerte kan begære.

Tullinsgade 24, 1618 Kbh. Vesterbro

Øvrige nominerede:

LitteraturHaus

Hovedbibliotekets børneafdeling LÆS

Nørrebro Bibliotek

Frederiksberg Bibliotek

Byens Bedste arkitektur

Vilhelm Lauritzen Arkitekters nye aluminiumsfacade til KB 32 er en af de bedste facader, der er blevet tegnet i København i årevis. Den tidligere så udskældte bygning er kommet til ære og værdighed igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Vinder: KB 32

På Kalvebod Brygge, hvor den ene middelmådige bygning efter den anden trækker Københavns arkitektoniske status mod det gennemsnitligt forglemmelige, har Vilhelm Lauritzen Arkitekter med en gennemgående renovering af den gamle godsbanegård, der i stedet nu blot lyder navnet KB 32, formået at hæve områdets arkitektoniske og æstetiske kvalitet ganske betragteligt. Ole Hagen tegnede KB 32 i slutningen af 60erne, og VLA har formået at bevare hans taktfaste, usentimentale modernisme som en grundtone, mens de meter for meter har omdannet bygningen til et moderne domicil.

Kalvebod Brygge 32, København V

Øvrige nominerede:

Hotel Astoria

Tuborg Strandeng

Hermodsgade 28

Betty Nansen Teatret

Byens Bedste burger

Gasoline Grill. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gasoline Grill.

Vinder: Gasoline Grill

Gasoline Grill, som startede gourmetburger-bølgen, er efterhånden særdeles veletableret med hele otte filialer placeret over hele byen, fra det originale outlet i Landegreven over Tivoli til lufthavnen.

Det er stadig den originale burger, der trækker læsset på Gasoline Grill – også selvom den efterhånden er blevet suppleret med både kyllinge-, grønt og smørburgere. Burgeren er i realiteten ganske enkel, her er intet overflødigt dimseri eller pyntesyge. Det hele handler om gode ingredienser, ikke mindst det økologiske kød, som friskhakkes hver dag og sikrer en dejlig juicy burger. Og så er der er bollen, hvor en del af melet er udskiftet med kartoffel, som giver en mere svampet krumme.

Landgreven 10, København K

Øvrige nominerede:

Popl

Dandelion

Louis

Sliders

Byens Bedste filmoplevelse

Gentofte Kino. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Vinder: Gentofte Kino

Det er en statelig gammel dame, der ligger på hovedgaden i Gentofte. Biografen er Danmarks andenstørste enkeltsalsbiograf, der siden 1938 har boet i et smukt funkisbyggeri.

Ligesom mange andre biografer var også Gentofte Kino i modvind, da corona stadig lagde sin klamme hånd over filmbranchen. I frustration over udskudte premierer valgte biografens direktør, Sune Lind Thomsen, at stifte sig eget distributionsselskab, så han kunne hive filmen om Ennio Morricone til Danmark. Filmen fik seks stjerner i Berlingske, der også gerne vil præmiere Gentofte Kinos store private initiativ for at få sparket filmen og historien ud til de danske filmentusiaster.

Gentoftegade 39, Gentofte

Øvrige nominerede:

DOX

Cinemateket

Big Bio Nordhavn

Terrassen

Byens Bedste bistro

Calamari grigliati, antipasto toscano, cacciucco, grillet slethvar og svinekotelet på Circolo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Vinder: Circolo

Circolo er det seneste skud på stammen i Philip Skovgaards lille italienske restaurantimperium, som også tæller Mangia, Bevi Bevi og Bar la Una. Restauranten på Gammel Kongevej er ekstremt enkelt indrettet med store spejle for enderne af lokalet og gule gardiner fra gulv til loft, som giver en autentisk, old school italiensk stemning. Køkkenet er skarpt fokuseret på Toscana, Skovgaard har således hentet fire kokke op fra Firenze til formålet. Blandt de lokale specialiteter finder man soppressata, den herlige toscanske sylte, her lavet på den gode Birthesminde-gris, crostini med fegatini, som er brødcroutoner toppet med en sauté af hønselever, og fiskesuppen cacciucco, der er Toscanas svar på bouillabaissen fra Provence.

Gammel Kongevej 74D, Frederiksberg

Øvrige nominerede:

Brasserie Prins

Bistro Lupa

Lamar

Silberbauers

Byens Bedste bar

Vinbaren Nr. 30 i Nansensgade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Vinder: Nr. 30

Nr. 30, som ligger i en gammel slagterbutik i Nansensgade, er med sine bare 40 kvadratmeter en af byens mindste vinbarer. Vinkortet er dog tilsvarende stort, og så har stedet en fin udstilling. Møblementet er sammensat og lettere skramlet – man fornemmer, at prioriteten her er vin frem for moderne indretningsarkitektur. Priserne på vinkortet er fornuftige, og udvalget virkelig dejligt, hvis man kan lide naturvin, men kortet rummer også mere konventionelle vine. Nr. 30s køkken er med tiden blevet bedre og bedre. Maden er moderne, let og sæsonbetonet og står uhyre skarpt, et godt stykke over, hvad man normalt forventer sig af barmad.

Nansensgade 30, København K

Øvrige nominerede:

Bar'Vin

Propaganda

Balderdash

Godt øl

Byens Bedste galleri

Formation Gallery og Gas 9 Gallery. Fold sammen
Læs mere
Foto: Formation Gallery og Gas 9 Gallery..

Vinder: Formation Gallery og Gas 9 Gallery

Da Anne Riber og Christina Wilson åbnede hver sit galleri på samme adresse i januar 2022, var der kø langt ned ad gaden.

Christina Wilson, der senest har arbejdet som kunstrådgiver, var blandt de første, der åbnede galleri på Islands Brygge i 00erne, mens Anne Riber har drevet det uhøjtidelige og prismæssigt tilnærmelige Format Artspace-galleri i Nansensgade gennem ni år. Nu fik de pludselig lyst til at åbne et nyt sted sammen på Vesterbro for at lade sig befrugte af hinandens forskelligheder.

Wilson går efter kunstnere med tyngde, kunstnere, hvis værker kræver en langsom og analytisk tilgang. De to gallerister hyldes under ét for deres mod på et gallerikollektiv med forskelligheder og en lyst til at bygge bro.

Gasværksvej 9, København V

Øvrige nominerede:

Palace Enterprise

Andersen's Contemporary

Brigade

Gether Contemporary