Nominerede: Byens Bedste Byrum

Byens Bedste 2022 er i luften. For 21. gang finder Berlingske det bedste, København byder sig til med lige nu. Der er 15 kategorier, der rummer byens oplevelser, og 75 nominerede. Giv din stemme nu.

 
Hvem skal løbe med priserne til Byens Bedste 2022? Video: August Bang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København er fuld af byrum, og nye kommer til i et væk. Men hvor er det lykkedes at skabe de bedste åndehuller til københavnerne og dermed det bedste byrum?


Læs om alle de nominerede herunder. I bunden af artiklen kan du også stemme i de 14 andre kategorier.

BLOX-pladsen

Pladsen bag BLOX. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Den har ikke engang et navn, men forhåbentlig kan en nominering til Byens Bedste gøre noget ved dén kommunale udeladelsessynd. Pladsen bag Blox, der egentlig bare er en udvidelse af Bryghusgade, har gennem årene vist sig at være en af den sære bygnings meste uventede gevinster. Det er, som om vi slet ikke var klar over, at en lille smal plads her på kanten af Slotsholmen var lige, hvad vi trængte til, men nu har den ligget der i efterhånden fire år og er blevet en integreret del af byen – derfor burde den helt klart have sit eget navn.

BLOX-folkene (eller dem i Fæstningens Materialgård for den sags skyld) er ikke så gode til at bruge pladsen, som de kunne være. Her er lyskunst hvert år, når der er Copenhagen Light Festival, og Dansk Arkitektur Center har holdt både foto- og verdensmålsudstilling på stedet, men der kunne sagtens være flere arrangementer – eller måske netop ikke. Måske er pladsens største berettigelse, at den er der – stille og diskret, som en overgang mellem det historiske København med Christian 4.s Bryghus og Vester Voldgades gründerstemning. I hvert fald er den en meget fin lille plads, som godt kunne være byens bedste københavnske uderum i 2022.

Opdateret information: Pladsen hedder faktisk »Bryghuspladsen« oplyser Realdania og den er formgivet af landskabsarkitekterne fra Kragh & Berglund, som har stået for alle uderum ved BLOX.

Bryghusgade 1, København K

Dronning Louises Bro

Dronning Louises Bro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Også dette byrum er et sted mellem en almindelig vej og et rigtigt byrum, men igennem de seneste fire år har Nørrebros ungdom i hele sommerhalvåret bevist, hvor rigtigt det var, at Københavns Kommune besluttede sig for at gøre bilpassagen over Droning Louises Bro en smule smallere og fortovene på begge sider en smule bredere.

Den gavmilde plads, naturligvis bestykket med københavnerbænke, har skabt et lille stykke vaskeægte Paris på tværs af Søerne i København, og til beroligelse for Nørrebrogades mere støjfølsomme beboere foregår det hele på et sted, hvor man kan spille høj musik uden at genere ret mange andre end sine jævnaldrende.

Fra april til oktober er Dronning Louises Bro fast tilholdssted for en daglig fest, der det meste af tiden er forbløffende urban i sin afvikling. Her bliver ikke kastet med skrald eller startet slåskampe. Til gengæld er her hundredvis af unge mennesker med mod på livet, som herude på broen får et behageligt fysisk alternativ til Tinder og alle de andre apps, der sluger så store mængder af deres tid.

Søtorvet 2, København K

Kulbaneparken

Kulbaneparken i Valby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Den 26. september 1964 eksploderede gasværket i Valby. Eksplosionen var så kraftig, at trykbølgen forårsagede skader omkring fem kilometer væk, og mange, der var tæt på braget, var sikre på, at det var en atombombe, der var blevet kastet over København.

Det var dog »kun« en eksplosion i et gasværk, forårsaget af en sløset medarbejder. Eksplosionen kostede fem mennesker livet og forårsagede skader for et beløb, der i dagens penge ville være over 100 millioner kroner. Gasværket blev aldrig genopbygget, og da man i midten af 1990erne overvejede at bygge på tomten, viste jordbundsundersøgelser, at grunden var så forurenet, at det på ingen måde kunne betale sig.

Området blev derfor et »slidt« område i byen – i det diffuse »terrain vague« mellem Retortvej og Vigerslev Allé. De lokale fandt mange måder at bruge det store område på, men det fik ingen officiel status, før man for fem år siden gik i gang med byggeriet af højhastighedsbanen til Ringsted – og derfra videre til Femern-forbindelsen.

I det projekt blev det besluttet at omdanne området til en park. Landskabsarkitekterne fra BOGL vandt konkurrencen, og den 8 maj 2022 kunne Københavns Kommune indvie den en kilometer lange park med aktivitetsområder, pizzaovn, motionsredskaber, svævebane, cykelstier og kæledyr. Kulbaneparken har i sin beplantning bevaret sporene fra eksplosionen, ligesom de festlige aktivitetsstrukturer spejler datidens industriarkitektur. Der sker meget i den smalle park, men den er veldesignet og fortjener alene af den grund at være nomineret til Byens Bedste 2022.

Kulbanevej 12, Valby

Helende Haver, Bispebjerg Hospital

Helende Haver, Bispebjerg Hospital. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Helt siden det stod færdigt i 1913, har Bispebjerg Hospital stået for det, man i moderne tider har døbt »helbredende arkitektur«. Dengang i begyndelsen af det 20. århundrede var det såmænd bare sund fornuft, at det var godt for patienterne, hvis de havde adgang til lys, luft og natur. Hospitalet blev i sin tid tegnet af Martin Nyrop, som bad landskabsarkitekten Edvard Glæsel (som han også havde arbejdet sammen med på projektet til Københavns Rådhus) om at stå for en serie små haver mellem de pavilloner, der udgjorde hospitalets hovedstruktur.

I årenes løb var haverne groet noget til, og mange af de oprindelige intentioner var blevet stort set usynlige. Det var derfor godt, at en stor pose penge fra A.P. Møller Fonden gjorde det muligt at genskabe Glæsels helende haver i en nutidig kontekst. Det er arkitekten Erik Brandt Dam, der sammen med landskabsarkitekt Charlotte Skibsted har stået for projektet, som på stilfærdig vis er meget, meget vellykket. Nye stier i gul tegl giver niveaufri adgang til herlighederne, og samspillet mellem havekunst, bygninger og anlæggets mange kunstværker, gør et besøg i de helende haver til en balsamisk oplevelse for alle.

Bispebjerg Bakke 23, København NV

Arken Walk

Arken Walk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dansk FotoLab.

Mellem Ishøj station og kunstmuseet Arken har Kristine Jensen Landskab & Arkitektur og billedkunstneren Jeppe Hein i forening skabt en helt forrygende rum- og kunstoplevelse. »Arken Walk« hedder projektet (på engelsk, for det skal alt åbenbart være i kunstens verden), og det blev oprindeligt til efter en konkurrence, der som mål havde at gøre det nemmere for S-togsrejsende at finde vej ned til museet, der ikke er til at få øje på fra stationen, selv om det ligger ganske tæt på.

Jeppe Hein, der altid formår at forene spøg og alvor, valgte at markere vejen til museet med grupper af smeltede eller meget berusede gadelamper af den klassiske Albertslund-type, som også var inspirationen til Saturnboernes udseende i Claus Deleurans udødelige tegneserie »Rejsen til Saturn«.

De dansende lamper er malet orange, så de tydeligt skiller sig ud fra almindeligt byinventar, og de er strategisk placeret med så tilpas store mellemrum, at man hele tiden bliver nødt til at være opmærksom. Det giver gåturen fra Stationen til museet en karakter af humoristisk opdagelsesrejse – og forbereder dermed på bedste vis den besøgende på de oplevelser, der venter indenfor på museet.

Fra Ishøj Station til Arken (Skovvej 100, Ishøj)

Læs vores anmeldelse her.