Nominerede: Byens Bedste Filmoplevelse

Byens Bedste 2022 er i luften. For 21. gang finder Berlingske det bedste, København byder sig til med lige nu. Der er 15 kategorier, der rummer byens oplevelser, og 75 nominerede. Giv din stemme nu.

 
Hvem skal løbe med priserne til Byens Bedste 2022? Video: August Bang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været nogle hårde år for de danske biografer – så hårde, at man burde nominere dem alle til en pris. Efter mange måneder nedlukning begyndte også 2022 med to ugers coronarestriktioner, og selv da de lettede, prægede coronavirussen fortsat publikum. Det fik til gengæld flere biografer til at skrue op for nye tilbud, der kunne gøre det endnu bedre at gå ud for at se film.

Læs om alle de nominerede herunder. I bunden af artiklen kan du også stemme i de 14 andre kategorier.

CPH: DOX

CPH:DOX. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yann Houlberg Andersen .

Den store danske dokumentarfilmfestival DOX er langtfra en baby. Faktisk har den eksisteret i 19 år, og med tiden er den blevet en af verdens vigtigste platforme for netop dokumentar.

Alligevel var 2022 noget særligt. Det blev ikke bare året, hvor festivalen vendte tilbage til biograferne, samtidig med at man fastholdt et stort onlinepublikum – hele 25 procent af filmvisningerne foregik digitalt. 2022 blev også året, hvor CPH: DOX søsatte pilotprojektet DOX: DANMARK, der affødte minifestivaler i 21 kommuner.

Men allermest imponerende var nok den måde, hvorpå festivalen fik rettet sig ind efter tiden. Knap en måned før DOX begyndte, havde Rusland invaderet Ukraine. På den tid nåede festivalen at få arrangeret et unikt program med film, der havde særlig fokus på spændingerne mellem de to lande. Godt gået af en festival, der gerne vil give et aktuelt blik på verden.

CPH: DOX
København

Gentofte Kino

Gentofte Kino. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Det er en statelig gammel dame, der ligger på hovedgaden i Gentofte. Sidste års vinder af Byens Bedste er Danmarks andenstørste enkeltsalsbiograf, der siden 1938 har boet i et smukt funkisbyggeri.

Ligesom mange andre biografer var også Gentofte Kino i modvind sidste år, hvor corona stadig lagde sin klamme hånd over filmbranchen. I frustration over udskudte premierer valgte biografens direktør, Sune Lind Thomsen, at stifte sig eget distributionsselskab, så han kunne hive filmen om Ennio Morricone til Danmark. Filmen fik seks stjerner i Berlingske, der også gerne vil præmiere Gentofte Kinos store private initiativ for at få sparket filmen og historien ud til de danske filmentusiaster.

Gentofte Kino
Gentoftegade 39, Gentofte

Cinemateket

Cinemateket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørgen True.

Hvis film er en helligdom, er Cinemateket dets tempel. Det er her, fra adressen i Gothersgade, at der arrangeres open air-visninger, filmforedrag om alt fra folk horror til folkekomedier, og hvor de yngste seere kan få gode oplevelser i Børnebiffen. Som noget nyt har Cinemateket også åbnet Familiebiffen, hvor voksne og store børn kan få fælles filmoplevelser.

For de mere nørdede huser Cinematekets et bibliotek, som – ifølge Filminstituttet selv  – har en af verdens største samlinger af litteratur om film og tv med 70.000 bøger til udlån og over 2,5 millioner avisudklip i skufferne. Med andre ord: Cinemateket er for filmen, hvad biblioteket er for bøgerne, og kunstmuseet er for billedkunsten. Det ville være for underligt, hvis ikke stedet var blandt Byens Bedste.

Cinemateket
Gothersgade 55, København K

Big Bio Nordhavn

Big Bio Nordhavn. Fold sammen
Læs mere

Det nordlige København er virkelig blevet forkælet med gode filmoplevelser de senere år. Foruden den klassiske godbid, Gentofte Kino, har man også fået Moviehouse, der lokker folk til Hellerup med tilbagelænet stil, sideborde og klassiske lampetter, mens Big Bio i Nordhavn fokuserer på at være både bæredygtig og luksuriøs. Foyeren er indrettet med second hand-møbler, mens al emballage i kiosken er komposterbart.

Siden efteråret 2021 har biografen fået filmklubber for henholdsvis børn og voksne, hvor medlemmer kan få præsenteret en udvalgt film og møde et par af skuespillerne, inden filmen bliver vist. Og det sker alt sammen i nogle exceptionelt store, dybe stole, som en god biografoplevelse også handler om.

Big Bio Nordhavn
Hamborg Plads 6, Nordhavn

Terrassen

Terrassen. Fold sammen
Læs mere

Dansk film er – heldigvis – fuld af store, professionelle spillere, der sørger for en luksuriøs og behagelig oplevelse. Men der er også andre initiativer. I 2022 kan man fremhæve Terrassen, der sørgede for gratis visninger af kvalitetsfilm forskellige steder i byen.

Hvem havde ellers sørget for at man kunne tage til Nordvest og se kortfilm af den queer afroamerikanske filmskaber Edward Owens på galleriet Red Tracy? Hvem ville prioritere en maratonvisning af Robert Ashleys opera/tv-serie »Perfect Lives«? Terrassen var en lille sprudlende knopskydning på biografoplevelserne i 2022, der bragte film ud, hvor de ellers ikke kom. Helt kvit og frit. Toppoint for initiativet.

Terassen
København