Nominerede: Byens Bedste Litteraturoplevelse

Byens Bedste 2022 er i luften. For 21. gang finder Berlingske det bedste, København byder sig til med lige nu. Der er 15 kategorier, der rummer byens oplevelser, og 75 nominerede. Giv din stemme nu.

 
Hvem skal løbe med priserne til Byens Bedste 2022? Video: August Bang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Litteratur fylder ikke kun noget i vores bogreoler. Også ude i byen er der mulighed for at dykke ned i en verden af gode fortællinger med læsekredse, biblioteker, antikvariater, bogcafeer, digtoplæsninger og forfatterarrangementer. Men hvor får man den bedste litteraturoplevelse i København?

Berlingske har valgt fem steder, der på hver sin måde repræsenterer en flot ambassadør for litteraturen og alle dens lyksalige bivirkninger.

Læs om alle de nominerede herunder. I bunden af artiklen kan du også stemme i de 14 andre kategorier.

LitteraturHaus

Foto: Thomas Lekfeldt.

LiteraturHaus ligger i en gammel nedlagt metodistkirke på Møllegade, i den vibrerende del af Nørrebro, en stenkast fra alt fra landets ældste jødiske kirkegård, Empire Bio og Michelin-restauranten Kiin Kiin.

LiteraturHaus præsenterer sig selv som en mødested for litterære miljøer og for dem der søger inspiration, viden, indsigt og oplevelser.

Stedet drives af flere ildsjæle og gør en dyd ud af at, i forbindelse med sine mange oplæsningsarrangementer, at præsenterer både etablerede og helt nye navne på den litterære scene.

Desuden fungerer LiteraturHaus også som koncerthus, et medborgerhus for foreninger og private, der ønsker et sted at samles for debat, møder, eller holde en god fest.

LiteraturHaus sprudler af kultur og drives desuden i tæt samarbejde med foreningerne Poesiens Hus, Dramatikkens Hus, Teater Ord/Blindt og Ordskælv.

Literaturhaus

Møllegade 7, 2200 Kbh. Nørrebro

Hovedbibliotekets børneafdeling LÆS

Foto: Thomas Lekfeldt.

Lydengen, Op&Nedskoven og Historievulkanen er blot nogle af de 10 aktivitetszoner, som børnene kan boltre sig i Hovedbibliotekets Børneetage LÆS, som åbnede for godt 1 ½ år siden.

Ved hjælp af hjerneforskning, udannede børneværter og veletableret viden er hele etagens 1000 kvm designet til at stimulerer børns læsevaner og sprogtilegnelse via aktiviteter, læsning leg og læring.

Tag med dine 0 til 12-årige børn og gå på opdagelse i LÆS, og støt Hovedbibliotekets noble kampe for at holde vores unger og unge til den litterære ild.

Københavns Hovedbibliotek

Børneafdelingen LÆS

Krystalgade 15, 1172 Kbh. K.

Thiemers Magasin

Michael Nellemann fra Thiemers Magasin ved Værnedamsvej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Thiemers Magasin har i en årrække været et fast stop på mange bognørders vandring gennem København. Stedet, der drives af en håndfuld litterære ildsjæle, gør det i velkuraterede værker, litterære saloner, ugentlige forfatterevents og skrivekurser.

»Magasinet« er det perfekte gateway drug til litteraturens magiske verden. Man har mange forskellige typer events som Marcel Proust-læsekreds, ord & druer – Rosévin, eller forfatterkurser med vægt på kreativ skrivning. Alt hvad et ordinficeret hjerte kan begære

Kig forbi og støt de dygtige og passionerede folk bag denne lille københavnske helligdom for bogen, der også i 2022 kæmper for kvalitetslitteraturens udbredelse.

Thiemers Magasin

Tullinsgade 24, 1618 Kbh. Vesterbro

Nørrebro Bibliotek

Nørrebro Bibliotek på Nørrebrogade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms.

Det offentlige bibliotek er en grundpille i det civiliserede samfund, men det er under pres. De yngre generationer bruger det ikke i samme grad som før.

Heldigvis kan København noget med biblioteker, som denne liste også bevidner.

Biblioteket, der slog dørene op for godt tre år siden, er opført i en tidligere sporvognsremise, og man har for et relativt beskedent budget skabt et moderne og samtidig inviterende tempel for bogen.

»Den diskrete og enkle farveholdning fungerer her på samme måde som hele projektets »less is more«-tilgang. Det er ikke arkitekturen, der skal stå i centrum. Det er bøgerne og brugerne, der skal have scenen.«, skrev Berlingskes arkitekturanmelder, Holger Dahl i sin femstjernede anmeldelse af lokalerne i 2021

27. april 2021 modtog det nye bibliotek publikumsprisen, da Københavns Kommune for 118. gang præmierede årets bedste arkitektur.

Læs Berlingskes anmeldelse af biblioteket her.

Nørrebro Bibliotek

Nørrebrogade 208, 2200 Kbh. Nørrebro

Frederiksberg Bibliotek

De nominerede til Byens Bedste Litteraturoplevelse. Her Frederiksberg Hovedbibliotek. Falkoner Pl. 3, 2000 Frederiksberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

I maj i år slog et nyrenoveret Frederiksberg Bibliotek dørene op efter en grundig renovering.

Den vellykkede renovering er et velafbalanceret resultat af bevarelsen af stedets primære, oprindelige kvaliteter fra Arkitekt H.C. Andresens bygning fra 1935, og for eksempel en helt ny måde at opstille bøgerne på. Nu står de mange værker ikke længere i kategorier, men i alfabetisk orden, da det harmonerer bedre med den måde den almindelige bruger i dag søger efter titler, så man som bruger ikke længere behøver at forstå biblioteksvæsenets til tider komplicerede tankegang om delgenrer, katalogisering og opstillinger.

Desuden har man indført såkaldte temaborde, hvor man i en periode dyrker for eksempel  krimien, som så lægges frem i velkuraterede udvalg af for eksempel Det Danske Kriminalakademi.

Biblioteket er en sejr i kampen mod grim arkitektur, men fungerer samtidig også som en moderne og reelt forbedret oplevelse for biblioteksgæsten. Bravo.

Frederiksberg Hovedbibliotek

Falkoner Plads 3, 2000 Frederiksberg