Nominerede: Byens bedste galleri

Byens Bedste 2022 er i luften. For 21. gang finder Berlingske det bedste, København byder sig til med lige nu. Der er 15 kategorier, der rummer byens oplevelser, og 75 nominerede. Giv din stemme nu.

 
Hvem skal løbe med priserne til Byens Bedste 2022? Video: August Bang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns samtidskunstscene er lige nu forgyldt af gallerier til enhver kunstsmag. Fra de mondæne og veletablerede til de små vibrerende og kunstnerdrevne. Vi kunne snildt hylde et bredt udsnit, for der er virkelig mange udstillingssteder, der har godt fat i samtidens strømninger. I år er fokus på gallerier, der har bragt noget nyt ind på kunstscenen med deres blotte nærvær, og som er åbne og imødekommende udstillingssteder, hvor man føler sig velkommen.

Læs om alle de nominerede herunder. I bunden af artiklen kan du også stemme i de 14 andre kategorier.

Palace Enterprise

Palace Enterprise. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malle Madsen.

I det nyåbnede mikroskopiske udstillingslokale i bunden af den ikoniske Buen-bygning ved Hovedbanegården er der store oplevelser at hente på flere planer. Galleriet er på sporet af danske konceptuelle kunstnere, gerne skulpturelle, som er mere internationalt anerkendte end dansk forankret. Første udstilling i juni 2021 var med Nina Beier, som københavnerne for alvor lærte at kende gennem hendes »Plug«-serie af håndvaske med cigarer som bundprop, der siden er blevet købt op af samlere og museer. Det gjaldt også Ann Lislegaards 2,5 meter høje animationsværk med orakeluglen, der under coronanedlukningen blinkede til de forbipasserende dag og nat.

Galleristerne Rasmus Stenbakken og Gitte Skjødt Madsen træffer sikre og tillokkende valg for de af os, der synes om et stramt komprimeret kunstmøde. Ud over at trække kunstfolket til Vester Farimagsgade, har de været med til at sætte skub i gaden, der ellers er bedst kendt for sine små rejsebureauer, men nu også byder på en bog- og kunstcafé samt et nyt koreansk madspot. Det er netop dét, kunsten kan, ikke sandt!

Palace Enterprise
Vester Farimagsgade 6, København V

Andersen’s Contemporary

Andersen's Contemporary Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Weile Kjær.

En af de sølvgrå drenge i klassen, men i dugfriske rammer, er Claus Andersens galleri Andersen’s, der rykkede til Nordvest for et halvt år siden og fik lagt den sidste blok cement i området, der allerede huser stærke gallerister.

Han åbnede sit første galleri i sin lejlighed i Berlin. Nu og ad omveje har han piftet rengøringsfirmaet ISSs dødssyge bygning op med væsentlige danske kunstnere som Farzankia Farshad og Lilibeth Cuenca Rasmussen, samt internationale navne, vi knap nok kender til, men som har en lang international udstillingskarriere bag sig. Senest spanske Jorge Galindo, som blandt andet har et samarbejde med filminstruktøren Pedro Almodóvar, der kommer til at udstille sammen her i Nordvest inden året er omme.

Blandt Andersen’s nye samarbejder er Esben Weile Kjær, som han nappede, før Kjær løb med al opmærksomhed på årets afgangsudstilling på Kunstakademiet med sin monumentale glasmosaik, der gengav en scene fra en danseplage i 1500-tallet.

På sidelinjen foldede Andersen’s en række andre af Kjærs maratondans-glasmosaikker ud her i galleriet. En anden markant kunstner på Afgang 2022 var grønlandske Martin Brandt Hansen, der havde et sejt greb om sit ophav i form af et raritetsskab med selvopfundne og grønlandske artefakter. Hvad han kommer til at vise hos Andersen’s, må efteråret afsløre.

Andersen’s Contemporary
Rentemestervej 49, København NV

Brigade

Brigade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Dalsgaard.

På hjørnet af Vesterbrogade og Oehlenschlägersgade har Kristoffer Saxild og Michael Bang Kristoffersen med lynets hast forvandlet den tidligere pornobutik Hawaii Bio til et vedkommende udstillingssted, der i det seneste år har overrasket os med kunst i fysisk stor skala af kunstnere fra alle verdenshjørner og i alle aldre. Blandt andet feministiske, italienske Bianca Menna på nu 91 år, der tilbage i 1970erne performede alfabets bogstaver med sin nøgne krop. Senest gjaldt det 28-årige Berenike Corcuera med tysk-peruanske rødder, der sætter digitale billeder af sin familie sammen med katolske ikoner og peruansk folklore i farvestærke patchworkværker, der oser af identitetshistorie.

Galleriet har et residency i Havana, hvor danske og internationale kunstnere tilknyttet Brigade bliver sendt på ophold. Til efteråret viser galleriet en udstilling med årets udstationerede kunstnere i Havana, samtidig med at Brigade henter otte cubanske kunstnere til København.

Brigade huser desuden en petit café og bogshop, der er blevet et godt spot at hænge ud på i hverdage og til ferniseringer.

Brigade
Vesterbrogade 75, København V

Formation Gallery og Gas 9 Gallery

Formation Gallery og Gas 9 Gallery. Fold sammen
Læs mere
Foto: Formation Gallery og Gas 9 Gallery..

Da Anne Riber og Christina Wilson åbnede hver sit galleri på samme adresse i januar 2022, var der kø langt ned ad gaden. Det kan godt være, at vi havde kultursult oven på endnu en nedlukning, men det handlede også om forventningen til de to gallerister, som tidligere har været med til at vitalisere galleriscenen i København.

Christina Wilson, der senest har arbejdet som kunstrådgiver, var blandt de første, der åbnede galleri på Islands Brygge i 00erne, mens Anne Riber har drevet det uhøjtidelige og prismæssigt tilnærmelige Format Artspace-galleri i Nansensgade gennem ni år. Nu fik de pludselig lyst til at åbne et nyt sted sammen på Vesterbro for at lade sig befrugte af hinandens forskelligheder.

Wilson går efter kunstnere med tyngde, og hvis værker kræver en langsom og analytisk tilgang. Riber er interesseret i det umiddelbart sanselige og udfordrende udtryk, som hun giver nogle af de kunstnere, hun repræsenterer i sit andet galleri, et skub til at forløse i store formater her.

Til november vil de stå sammen om en udstilling med Kim Richard Adler Mejdahl, som mange af os faldt for i sidste års tv-hit »Kunstnerkolonien på Bornholm«. Denne gang bliver det uden bonbon-plastikdyr, men et forsøg med lokumshumoren. »The shit show« hedder udstillingen!

Vi nominerer de to gallerister under ét for deres mod på et gallerikollektiv med forskelligheder og en lyst til at bygge bro.

Formation Gallery og Gas 9 Gallery
Gasværksvej 9, København V

Gether Contemporary

Lu Yang på Gether Contemporary. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gether Contemporary.

Gether Contemporary har i det forgangne år skiftet ham flere gange. Blandt andet da de hev en af computerkunstens nye kometer, Lu Yang, ind i Den Hvide Kødbys rammer, der forvandlede sig til et spirituelt mangaunivers på syre i videoinstallationer og stills. Galleriet havde arbejdet på at få en aftale med hende i flere år, og samarbejdet ramte gaden, samtidig med at ARoS åbnede en soloudstilling med den shanghaiske kunstner, der har for vane at inkorporere en nøgen, androgyn version af sig selv i sit univers.

En anderledes ro sænkede sig over galleriet, da Rune Bosse anlagde et stykke skov midt i lokalet, hvor smådyr begyndte at kravle lifligt omkring for at forbinde sig til kunsten – og mennesket. Og således tog galleriet et smukt favntag med en af samtidens stærke kunstnere, der lægger sig i forlængelse af land art-bevægelsen med sine manipuleringer af naturen på en æstetisk og ganske menneskelig facon.

Vi hepper på flere omsiggribende kunstoplevelser hos Gether Contemporary.

Gether Contemporary
Flæsketorvet 77-79, København V