Fakta: Sommerhuset i tal

Husene

Der findes 220.000 fritidshuse i Danmark: 203.000 sommerhuse, 14.000 kolonihaver og 2.300 andre former for fritidsejendomme.

44 procent af sommerhusene ligger i Jylland, 16 procent på Fyn og de øvrige øer, mens de sidste 40 procent er bygget på Sjælland.

Et sommerhus er i gennemsnit på 3,5 værelser, har et boligareal på 67 kvadratmeter og en ejendomsværdi på 700.000 kroner (2004).

Over halvdelen af landets sommerhuse er bygget mellem 1960 og 1979. Der blev opført flest huse i 1973, hvor også byggeriet af parcelhuse boomede.

Sommerhusene kan opdeles i tre grupper: Over halvdelen er nyere kvalitetshuse bygget af træ, en fjerdedel af sommerhusene er ældre huse i dårlig kvalitet, som ofte mangler bad og tidsvarende opvarmning, mens den sidste gruppe består af store og dyre liebhaversommerhuse.

6,8 procent af husstandene ejer et sommerhus. Størsteparten af sommerhusene ejes af +50-generationen - især ældre par uden børn.

To ud af tre sommerhuse ligger mere end 50 kilometer fra helårsboligen, og hvert tredje sommerhus ligger mere end 100 kilometer væk.

84 procent af sommerhusene har bad (BBR-oplysninger), 80 procent af ejerne kan let opvarme huset om vinteren, næsten alle (93 procent) har fjernsyn, to ud af tre har vaske- og/eller opvaskemaskine, og hver fjerde har internetforbindelse i sommerhuset.

Ejerne

78 procent af ejerne har et sommerhus for at komme væk fra dagligdagen og kunne slappe af.

Det sker ofte sammen med familie og venner, for 57 procent af sommerhusejerne bruger huset til uformelt samvær med familie og venner.

For 54 procent af ejerne er det også vigtigt, at de kommer tættere på naturen i sommerhuset.

Frem til 2007 var sommerhuse den type fast ejendom, hvor prisstigningerne var størst. Dette skyldtes især, at der ikke er nogen begrænsninger i spekulation i sommerhuse, da man dels ikke behøver at have adresse i huset, dels kan købe og sælge flere sommerhuse samtidig. For næsten halvdelen af ejerne har investering i fast ejendom da også været et væsentligt motiv for at have sommerhus. Formentlig et motiv som vil have væsentlig mindre betydning for kommende sommerhusejere.

For næsten 40 procent af ejerne betyder det noget, at sommerhuset ligger i et område, som de tidligere har haft tilknytning til.

For omkring 30 procent af ejerne (primært den ældre del og pensionister) er det en attraktion ved sommerhuset at kunne udfolde sig med pasning af hus og have.

Cirka halvdelen bruger sommerhuset ofte, men mest i ferier og weekender. En lidt mindre gruppe kommer der sjældnere, nogle få weekender eller ferier om året, men den mindste gruppe på 12 procent bruger huset meget og også på hverdage.

Kilde: Center for Bolig og Velfærd: »Sommerhuse i Danmark. Hvem har dem og hvordan bruges de?«