Teorien om, at Hitlers stedfortræder Rudolf Hess havde en dobbeltgænger er aflivet

Rudolf Hess fløj i 1941 til Storbritannien for at forhandle fred. Han endte i fængsel. Men rygterne vedblev indtil hans død i 1987, at han havde en dobbeltgænger, og at det ikke var den rigtige Hess i fængslet. Nu er disse konspirationsteorier stedt til hvile.

ADOLF HITLER EFTERFULGT AF RUDOLF HESS TIL PARADE HOS UNGDOMSORGANISATIONERNE I NUERNBERG I 1934. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ukendt

I maj 1941 fløj Adolf Hitlers næstkommanderende Rudolf Hess på en farefuld solo flytur til Skotland. Hans plan var at indlede forhandlinger med Winston Churchill om fred. Rudolf Hess' mission endte helt galt. Ikke kun løb hans fly tør for benzin, og han måtte nødlande et godt stykke fra sit mål. Hans håb om at få kontakt og forhandling med britiske regeringsledere viste sig også hurtigt at være en illusion. Churchill afviste med det samme at mødes med topnazisten, og Hess blev fængslet.

Konspirationsteori om dobbeltgænger

Fra Storbritannien blev han bragt til Tyskland og dømt ved den store krigsforbryderproces i Nürnberg. Han blev idømt til livsvarig fængsel og tilbragte de næste 46 år i fængslet Spandau i Berlin. Han døde i 1987 i fængslet, muligvis ved selvmord. Men der var rygter om, at han blev myrdet.

Men dette rygte var blot èt ud af flere om Hess og hans mystiske mission, som jo foregik i en relativ tidlig fase af krigen, hvor Nazityskland endnu stod stærkt og hvorfor der ikke var nogen umiddelbar rationel grund til at nazispidser søgte en fredelig ordning med Storbritannien. Dette forhold ledte til endnu et rygte, nemlig at det slet ikke var den rigtige Hess, der var fløjet til Storbritannien, men en dobbeltgænger eller fupmager, der udgav sig for at være Hess.

Konspirationsteoretikerne var ikke kun de rene tosser. Således skulle præsident Franklin D. Roosevelt have troet, at Spandau-fangen ikke var den rigtige Hess. Og en af fængslet læger, W. Hugh Thomas, var af samme opfattelse. Thomas baserede sin mistro til Hess' identitet på, at Hess nægtede at se sin familie, at han manglede sår, som han ifølge lægeoplysninger skulle have fået under Første Verdenskrig og manglen på mellemrum mellem hans fortænder, som man kan se på tidlige fotografier af ham. Konspirationsteortikerne mente, at briterne havde myrdet Hess og hans dobbeltgænger skulle dække over dette mord. Under alle omstændigheder kan konspirationsteorierne spores tilbage til hans uforklarlige flyvetur til Storbritannien i 1941.

Efter sin død i 1987 blev Hess begravet i den lille by Wunsiedel i Sydtyskland, der snart blev et samlingspunkt for nynazister. For at undgå dette blev hans lig i 2011 gravet op, brændt og asken spredt ud over havet.

Mysteriet afklaret

Mysteriet er nu blevet afklaret, idet biologen Jan Cemper-Kiesslich ifølge en artikel i New Scientist, genetisk har undersøgt Hess' lig  for at fastslå, om det er Hess eller ej. I 1980erne tog den amerikanske læge Philip Pittman en blodprøve af Hess som led i en rutineundersøgelse. Denne prøve blev bevaret og forseglet. Det lykkedes læger at få DNA ud af blodprøven og man søgte så efter familiemedlemmer for at afklare, om det virkelig var Hess eller ej. Ifølge artiklen i New Scientist var familien meget privat og da navnet er ganske almindeligt i Tyskland, var det svært at finde familiemedlemmer. Imidlertid lykkedes det omsider at finde en mandlig slægtning, hvis identitet ikke er afsløret. Det viste sig med 99,9 %s sandsynlighed, at Hess og slægtningen var i familie.

Undersøgelsen viser, hvordan DNA-undersøgelser kan bruges i historisk forskning og man kan nu aflive alle konspirationsteorier om Hess' identitet.