Foto af Adolf Hitler, der omfavner jødisk pige, på auktion

Et fotografi af den tyske nazileder Adolf Hitler, der omfavner en jødisk pige, er på auktion. Pigen hed Rosa Bernile Nienau og havde i flere år kontakt med Hitler. Historien om Rosa og Hitler er mærkværdig og veldokumenteret.

Adolf Hitler fotograferet sammen med Rosa, der havde jødiske rødder. Fotografiet blev i flere år brugt som propaganda over for den tyske befolkning, og Rosa og Hitler opretholdt et venskab, selv om Hitler vidste, at hun havde jødiske rødder –eller for at være præcis: at hendes bedstemor var jøde. Men det var nok til at blive defineret som jøde efter tyske racelove og i sidste ende at havne i en dødslejr.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Scherl

Et fotografi af Adolf Hitler, der omfavner en jødisk pige på deres fælles fødselsdag, er sat på auktion. Hitler og pigen, der hed Rosa Bernile Nienau, opretholdt forbindelse i flere år og hun skrev personlige breve til ham. Avisen Daily Mail skriver, at Hitler godt vidste, at pigen havde jødiske rødder. Fotografiet bliver solgt på auktionshuset Alexander Historical Auctions i USA og er vurderet til 70.000 kr.

 

 

Hitler vidste at Rosa var jøde

Fotografiet blev taget i Hitlers hjem Berghof i bjergene i Sydtyskland 20. april 1933, da Rosa Bernile Nienau var seks år gammel. Det blev taget af Hitlers officielle fotograf, Heinrich Hoffmann. Hitler signerede senere fotografiet og skrev: »Den søde og hensynsfulde Rosa Nienau, Adolf Hitler, München 16. juni 1933«.

Auktionshuset skriver i en pressemedelelse, at Hitler lod sig fotografere med Rosa på flere fotografier og de blev anvendt af naziregimet over for den tyske offentlighed. Samme år var Hitler blevet udnævnt til leder af Tyskland. Avisen skriver, at da Hitler signerede fotografiet, var han allerede blevet underettet om, at Rosa havde jødiske rødder. Hendes bedstemor var jøde og under de nazistiske racelove, som blev indført i 1935, så var dette nok til at definere hende som jøde

På trods af viden om Rosas jødiske rødder, insisterede Hitler på at bevare kontakt med hende, og fra 1933 til 1938 besøgte Rosa og hendes mor Karoline Hitler flere gange og Rosa sendte en række breve til Hitler, hvor hun beskrev ham som »Onkel Hitler«.

17 breve fra Rosa til Hitler bevaret

Rosa var ikke den eneste pige, som Hitler og naziregimet anvendte til propagandaformål, men Rosa blev kendt som »Hitlers barn« og »skat«, skriver auktionshuset ifølge Daily Mail. Auktionshusets talsmand, Bill Panagopulos, siger: »Dette fotografi med Hitlers personlige dedikation har ikke været i handlen før. Sagen er forbløffende, og vores undersøgelser har vist, at Hitler vidste, at pigen havde jødiske rødder. Det chokerende er, at han syntes at have haft ægte følelser over for pigen.«

Forbindelsen begyndte i 1933, da en større forsamling var mødt op ved Hitlers bjerghytte Berghof 20.april 1933 for at fejre hans fødselsdag. Hitler kom ud til mængden og da han fandt ud af, at Rosa og han havde samme fødselsdag, inviterede han hende ind til jordbær og lod Hoffmann fotografere sceancen.

Det tyske nationalarkiv, Bundesarchive, har 17 breve fra Rosa til Hitler. I et af dem spørger hun, om hun skal strikke Hitler nogle strømper, ligesom hun havde gjort året før, skriver den britiske avis Daily Mail.

Forholdet mellem Rosa, hendes mor og Hitler stoppede imidlertid, da Hitlers magtfulde chef for rigskancelliet, Martin Bormann, opdagede Rosas jødiske rødder og forbød hende og hendes mor at møde Adolf Hitler. Bormann forbød også Heinrich Hoffman at publicere flere fotografier af Rosa og Hitler. Hoffman skrev i sine erindringer, »Hitler, som jeg så ham«, at Hitler udtrykte utilfredshed med Bormanns ordre med bemærkningen: »Der er folk, som har et sandt talent for at ødelægge enhver glæde i mit liv.«

Rosa døde af polio på et hospital i München 5. oktober 1943. Hun var da 17 år gammel. Hvad der blev af hendes mor Karoline vides ikke.