Glistrup ville beskytte Østergaard mod milliardkrav

Flemming Østergaard var så tæt på at kontrollere en tredjedel af Parken, at det gjorde Jørgen Glistrup nervøs. Østergaard kunne nemlig blive tvunget til at købe aktier i Parken for et stort millard-beløb.

Foto: Henning Bagger

"Selvom, jeg tror, Flemming er rimelig velhavende, så tror jeg ikke, at han ville stille op med et indløsningstilbud på 3-4 milliarder kroner," sådan lød det onsdag i afhøringen af tidligere direktør i Parken, Jørgen Glistrup, der erklærede sig nervøs på sin formands vegne.

Roden til direktørens nervøsitet skal findes i børsens regler for tilbudspligt. Her skal en aktionær, der kontrollerer 33,3 pct. af stemmerne i et selskab give et tilbud om at købe de resterende aktier i Parken - ligegyldigt om aktionæren er velhavende eller flad.

Flemming Østergaard var ikke selv i nærheden af at eje de 33,3 pct. Men gennem en højst usædvanlig aftale med storaktionæren i Parken, Steen Larsen, bestemte Flemming Østergaard over køb og salg af tæt ved en tredjedel af Parkens aktier. Steen Larsen var nemlig så forblændet af Østergaard, har formanden selv forklaret, at han ville sikre, at Løvekongen blev ombord.

Flemming Østergaard på den anden side ville sikre sig, at Steen Larsen ikke holdt brandudsalg med sine aktier, hvis Østergaard på et tidspunkt valgte at stoppe i Parken. Derfor aftalen.

Steen Larsen ejede på et tidspunkt lidt over 30 pct. af aktierne, og med Parkens egne aktie samt Østergaards egne, bevægede formanden sig lige omkring grænsen på 33,3 pct.

Ville beskytte formand

Dermed kunne Flemming Østergaard være nødt til at gå ud i markedet og give et tilbud på de resterende aktier i Parken. Det kunne ifølge Glistrup koste formanden et stort milliardbeløb.

»Principielt er jeg fuldstændig ligeglad med, hvem der er aktionær i Parken,« sagde Glistrup i retten og sagde desuden, »Jeg ville beskytte min formand.«

Loven foreskriver, at man skal kontrollere 33,3 pct. af stemmerne i en virksomhed, før man har tilbudspligt. Det er uklart, om Flemming Østergaard kontrollerede Steen Larsens stemmer, men det er sikkert, at han kontrollerede køb og salg af storaktionærens aktier.

Men Glistrup var alt andet lige nervøs. Og derfor skrev direktøren i 2007 til sin formand, at det kunne være godt at få Steen Larsen »lidt ned«, da Parken selv skulle bruge aktier til et andet formål. Havde Parken købt disse aktier på børsen, kunne Flemming Østergaard være kommet endnu tættere på de 33,3 pct.