Storaktionær forgudede Flemming Østergaard

Boligspekulanten Steen Larsen købte hastigt op Parken i benovelse over den tidligere formand, forklarede Flemming Østergaard i retten mandag.

Spekulanten Steen Larsens opkøb af Parken-aktier fik dem til at stige enormt. Foto: Lars Møller Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af opsvingets mere kulørte skikkelser, ejendomsspekulanten Steen Larsen, købte pludseligt og med stor iver op i Parkens aktier i foråret 2006. Det skabte en del påstyr i Parken, forklarede Flemming Østergaard ved mandagens retsmøde i kursmanipulationssagen mod ham.

»Vi oplevede i en måned, at vores aktie steg helt enormt, men vi vidste ikke, hvem det var, der købte,« sagde Flemming Øster-gaard.

»Hvad mener du med enormt,« spurgte anklagemyndigheden

»Det var markant. Vi havde en meget ilikvid aktie, og så en dag kommer det frem i en fondsbørsmeddelelse, at SH Finans nu ejer mere end fem procent.«

SH Finans var kontrolleret af Steen Larsen, der i dag har skiftet navn til Patrick De Vela, og ifølge Flemming Østergaard var der en speciel grund til, at denne »mærkværdige« mand havde sat sig på Parken.

»Det var svært at forstå, hvorfor han havde købt aktierne,« forklarede Parkens tidligere bestyrelsesformand. »Men han så noget op til undertegnede, og han kunne citere fra de bøger, jeg havde skrevet. Og jeg skrev det ned, for jeg kunne ikke huske, hvad jeg havde skrevet på side dit og dat.«

Flemming Østergaard forklarede også, at han havde reelle bekymringer for, om Steen Larsen ville sælge alle sine aktier, hvis Flemming Østergaard forlod sin formandspost. Det ville skade aktien, mente Østergaard.

»Vi holdt et møde, og jeg sagde »Tillykke med aktierne, nu må vi se, hvor længe vi arbejder sammen.« Og så gik Steen Larsen i koma,« sagde Østergaard i retten.

»Fordi du var hele grunden til, at han havde købt?« spurgte anklageren.

»Ja, og det resulterede så i en noget mærkværdig aftale,« sagde Østergaard med et lille smil. Aftalen, som stadig hører til i den originale ende af danske erhvervshistorie, fratog de facto Steen Larsens råderet over hans egne aktier. Han kunne kort sagt ikke sælge, uden at Flemming Østergaard gav sin tilladelse.

»Med den aftale ville jeg sikre mig, at hvis jeg stoppede, ville markedet ikke blive oversvømmet med Parken-aktier. Jeg ville beskytte selskabet.«