Børsbarometer: Investor vær klar – nu kommer »den værste skat af dem alle«

For første gang siden coronasmitten skabte panik på aktiemarkedet sidste år, ser investorerne nu ikke længere virussen som den største trussel. I stedet er det en gammel kending, de frygter allermest – inflationen.

Genåbningen kommer formentlig til at sætte gang i et kæmpe økonomisk opsving, der presser forbrugerpriserne i vejret. Det skaber hurtigt stigende inflation, og det gør investorerne nervøse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold

Panik over corona. Jubel over hjælpepakker. Og frustration over sløv vaccineudrulning.

Over det seneste år har coronakrisen været den vigtigste drivkraft for finansmarkederne, men det lakker nu mod enden. For første gang siden februar 2020 oplister globale investorer ikke længere covid-19 som deres største frygt, men ser i stedet hurtigt stigende inflation som den største trussel. Sådan lyder konklusionen på Bank of Americas månedlige undersøgelse blandt globale porteføljeforvaltere, som bliver nøje overvåget af finansverdenen.

Kigger man tilbage i historien, er der som investor da også gode grunde til at frygte inflation. For det første udhuler inflationen afkastet, så en aktie skal stige endnu mere for at give samme gevinst. Hvis en aktie for eksempel stiger ti procent næste år, mens inflationen er fire procent, sidder investoren reelt kun tilbage med et afkast på seks procent. Det er præcis den mekanisme, der har fået investorlegenden Warren Buffett til at kalde inflation for den værste og ondeste skat af dem alle.

Peter Garnry, aktiechef i Saxo Bank, har udarbejdet en større analyse af, hvor meget netop inflationen påvirker afkastet – og lad os bare sige, at det ikke ligefrem er opmuntrende læsning.

I årene fra 1969 til 1991, hvor verden blandt andet var plaget af voldsomt stigende oliepriser, steg aktier ganske vist, men inflationen mere end åd det hele. Der var altså ikke nogen gevinst, når først inflationen havde været der.

Gift for aktiemarkedet

For det andet fører stigende inflation ofte til højere renter. Vi har allerede set det i USA, hvor den tiårige statsrente er steget støt siden nytår og i denne uge hoppede til over 1,7 procent – det højeste niveau i over et år.

Rentestigningen kommer, fordi investorerne forbereder sig på, at genåbningerne i kombinationen med gigantiske hjælpepakker vil sætte gang i et stærkt økonomisk opsving og hurtigt stigende forbrugerpriser.

Berlingskes økonomiredaktør, Ulrik Bie, forudser, at inflationen i USA snildt kan ramme 3,5 procent til sommer, når amerikanerne – bevæbnet med Joe Bidens 1.400 dollar store stimuli-check – skal ud og gå shop-amok. I øjeblikket er inflationen på 1,4 procent.

Læs: USA brager frem – måske det allerede er ved at være for meget af det gode

Højere renter bliver ofte set som gift for aktiemarkedet, og den seneste renteuro har da også skabt en masse turbulens på de globale børser – især det it-tunge Nasdaq.

Den effekt kan man også måle i historiske data. Ifølge en analyse fra Peter Garnry har aktiegevinsten siden 1962 over en bred kam været dobbelt så stor i måneder, hvor den tiårige rente falder sammenlignet med måneder, hvor den stiger.

40 inflationssikre aktier

Men – og her kommer så lidt gode nyheder – du behøver ikke opgive investeringer helt, fordi renten og inflationen begynder at stige. Generelt er strateger i sådanne perioder rigtig glade for fysiske aktiver som råvarer, guld og ejendomme, fordi de traditionelt bevarer deres købekraft og ikke bliver udhulet af inflationen.

Især råvarer er spået en strålende fremtid i dette opsving, fordi de store finanspolitiske redningspakker forventes at sætte gang i byggeriet, infrastrukturprojekter og bilproduktionen.

Der er dog også måder at score gevinster i aktiemarkedet. Her kommer Peter Garnry på banen igen. Han har samlet en kurv af 40 aktier, som han mener vil klare sig godt, når inflationen begynder at stige. De 40 aktier har alle det tilfælles, at de er eksponeret mod råvarer, og fordeler sig inden for landbrug, kemikalier, energi og metal/minedrift.

Blandt højdepunkter på listen er Deere & Co., Linde, BASF, Total, Royal Dutch Shell og Rio Tinto. Det er ikke ligefrem verdens mest sexede aktier og sektorer og bestemt heller ikke dem, private investorer er mest tiltrukket af. De foretrækker i stedet ofte vækstkometer som Apple, Tesla og Microsoft, der da også har givet fænomenale afkast de seneste år.

Men måske det kan betale sig at holde øje med Garnrys aktiekurv. Siden han sammensatte kurven i 2016, er den steget cirka 170 procent – væsentlig mere end MSCI Worlds 80 procents optur. Størstedelen af den outperformance kom mellem januar 2016 og juni 2018, som netop var en periode med hurtigt stigende inflation.

Tre observationer fra mine kilder

Norsk krone i medvind

Norges Bank meddelte i denne uge, at en renteforhøjelse kan være på vej i andet halvår, og det er godt nyt for den norske krone, siger den britiske storbank HSBC. Banken forudser, at en euro vil koste 9,40 norske kroner i slutningen af året, en ændring fra deres tidligere prognose på 10 kroner. Det svarer til at den norske krone vil stige til 0,79 danske kroner fra omkring 0,74 i dag.

Comeback til danske selskaber

Kun ti ud af Danmarks 26 største selskaber løftede indtjeningen i 2020, men det kommer til at se meget bedre ud i 2021, spår Jacob Pedersen, aktieanalysechef hos Sydbank. Ifølge hans seneste analyse står 21 selskaber nu til stigende profit i år, og dermed er der lagt op til »markant comeback«. Pedersen forventer, at mange danske virksomheder vil komme ud af coronakrisen som vindere og bør vinde markedsandele fra konkurrenterne i de kommende år.

Lars Tvede øjner 70 procent gevinst i platin

Den danske storinvestor og finansmand Lars Tvede har netop købt op af platin og forudser – hvis alt flasker sig – at metallet kan stige 70 procent. Platin er ikke kun et smykkemetal, men bliver også brugt i industrien, og Tvede forventer, at efterspørgslen fra særligt bilproduktion vil stige. Platin bliver blandt andet brugt i katalysatorer og hydrogenmotorer.