150 milliarder kroner har forladt guld – det kan være signal om at købe

Guldprisen er dykket og har klaret sig markant dårligere end aktier. Får coronagenåbningerne sat fut under inflationen, vil guld dog på ny være en god investering, lyder det fra en storinvestor og en strateg.

Guld har været upopulært siden i sommer, men der kan snart være større efterspørgsel på vej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Edgar Su/Reuters/Ritzau Scanpix

Der er i øjeblikket intet strålende over guld. I hvert fald ikke hvis man ser på det gyldne metal som investering.

Siden sin rekordkurs på 2.061 dollar i august er guld dykket 16 procent og bliver nu handlet til 1.733 dollar. Til sammenligning er globale aktier i samme periode hoppet 19 procent, mens bitcoin er eksploderet 381 procent.

»Den primære grund til, at guld er faldet, er, at vi siden begyndelsen af januar har set renterne stige pænt i USA. Renterne er steget på grund af en forventning om, at økonomien kommer på fode, og at Bidens 1.900 milliarder dollar store hjælpepakke vil føre til øget vækst,« forklarer Ole Hansen, chef for råvarestrategi i Saxo Bank.

»Når renten stiger, kigger man på, hvad der er af alternativer til guld. Jo højere realrenten er, jo højere er dine omkostninger ved at ligge i investeringer, som ikke udbetaler dividender eller giver renter. Derfor flytter mange ud af guld og over i andre investeringer,« tilføjer han.

Blandt andet har store investeringsfonde over en bred kam siden sommer lagt guld på hylden. Ifølge Ole Hansens data har fondene siden august skåret guldbeholdningen med 75 procent svarende til 24,5 milliarder dollar eller godt 150 milliarder kroner. Dette ser han ikke som en advarselslampe – tværtimod.

»Det fortæller selvfølgelig delvist en negativ historie – at de ikke ser nogen værdi i guld eller gode prissignaler i markeder – men det fortæller også, at de store fonde har masser af ammunition. Så hvis billedet ændrer sig til noget mere positivt, kan den ammunition komme tilbage i guldmarkedet hurtigt,« forklarer Ole Hansen.

»Hvis vi kommer tilbage over en pris på 1.765 dollar, vil det være første signal om, at vi potentielt har lavet en bund i markedet. Og der vil hedgefondene så småt begynde at dyppe tæerne igen. De leder hele tiden efter interessante investeringer, og der er guld altid på radaren. Det er et marked med dyb likviditet, hvor du hurtigt kan pumpe en masse penge ind og komme relativt hurtigt ud igen,« siger Ole Hansen.

»Ikke et helt åndssvagt tidspunkt at købe«

En af de investorer, der har droppet guld, er den danske finansmand Lars Tvede. Han solgte allerede ud af sin beholdning sidste sommer, efter at metallet var steget støt under den første del af coronakrisen. Guld bliver ofte beskrevet som en »sikker havn,« hvor investorerne søger tilflugt, når der er stor uro på de finansielle markeder.

»Jeg mente, at der var større potentiale i sølv og platin. I det øjeblik, folk begynder at blive optimistiske i forhold til finansielle investeringer, bortfalder et af argumenterne for at købe guld, nemlig »flight to safety,« forklarer Lars Tvede over for Berlingske.

»Med negative renter skulle folk stadig investere i et eller andet, og sølv og platin var vanvittigt billige sammenlignet med guld i et langsigtet historisk lys,« tilføjer han.

Efter den seneste nedtur for guld overvejer Lars Tvede dog at hoppe på guldvognen.

»Guld er oversolgt og i et støtteområde. Det er ikke et helt åndssvagt tidspunkt at købe på nu. Prisen har accelereret nedad, og det kunne være slutningen på faldet,« siger Lars Tvede:

»Nu ser vi renterne stige, men ikke inflationen. Hvis inflationen senere stiger, vil det være positivt for guld, og vi kan sagtens se guld betydeligt højere oppe end nu.«

En uniform værd i guld

Den observation er Ole Hansen fra Saxo Bank enig i. Han ser positivt på guldprisens fremtid, netop på grund af en forventning om stigende inflation. Når de gigantiske finanspolitiske støttepakker rigtig får fat, og forbrugerne bliver sluppet fri af coronanedlukningerne, forventer Ole Hansen, at inflationen vil stige mere, end markedet i øjeblikket forventer og dermed vil hive guldprisen med op.

»Det har vist sig gennem årtusinder, at guld har beholdt sin købekraft i perioder med stigende priser. Der er den gode gamle sammenligning, at en romersk uniform kostede cirka en ounce guld, og det gør din uniform – i form af dit bedste jakkesæt – også i dag. Guld har evnen til at følge med i den grad, som inflationen stiger,« siger Ole Hansen.

Guldbarrer og mønter

Ude i den virkelige verden og væk fra handelsskærme er guld da stadig også en eftertragtet vare. Wesley Valdez, guldchef hos Tavex, der er blandt Nordens største guldhandlere, ser en stor efterspørgsel på guldbarrer og guldmønter.

»Den efterspørgsel, vi ser i Tavex Danmark og generelt i Tavex Group, harmonerer ikke med det prisfald, som vi oplever i guldprisen,« siger han:

»Det, jeg hører fra vores kunder, er, at det er båret af en form for utryghed i forhold til aktiemarkedet. Og i Danmark har vi selvfølgelig også det negative rentemiljø, som gør, at folk vælger at placere deres værdier i fysisk guld for ikke at betale negative renter.«