Aktier: Kun 17 plusser på hele det danske aktiemarked

Kun investorer i 17 børsnoterede danske selskaber har grund til smil på læben fredag middag, hvor der ellers er fald over en bred kam. De fire af de stigende aktier er medlem eliteklubben C20. Det gælder Genmab, Carlsberg, Novozymes og TDC, mens der er fald i samtlige øvrige aktier i indekset.

Usikkerheden hidrører fra Kina og påvirker Emerging Markets. Den anden vej trækker måske, at rentestigningen i USA måske ikke kommer i september, men den trækker ikke kraftigt nok. Fold sammen
Læs mere

Det danske C20 Cap-indeks oplevede torsdag et historisk stort fald på 3,2 pct. - det største i indeksets historie - og selvom fredagsfaldet indtil videre er noget mindre, så er retningen fortsat entydig. C20 Cap ligger med et fald på 1,4 pct. fortsat solidt under indeks 1000 i 975,18.

- Festen er ikke slut, men midlertidig afbrudt. Strømmen er gået til musikanlægget kan man sige. Jeg tror stadig, vi ligger højere ved årets udgang, vurderer afdelingschef i Sydbank Ole Kjær Jensen over for Ritzau Finans, men tilføjer:

- Der er ingen tvivl om, at usikkerheden pt. har holdt sit indtog og sætter dagsordenen.

Usikkerheden hidrører fra Kina og påvirker Emerging Markets. Den anden vej trækker måske, at rentestigningen i USA måske ikke kommer i september, men den trækker ikke kraftigt nok.

Fredag underperformer Danmark de øvrige markeder, men det finder afdelingschefen naturligt.

- Danmark er stadig et af de bedste indeks i år i verdenen, og det får sikkert nogle investorer til at trække sig, vurderer han.

Tyskland er oppe med 6-7 pct., mens Danmark er steget over 25 pct. i år, oplyser Ole Kjær Jensen.

Faldene ude i Europa er typisk under 0,5 pct. fredag middag.

Genmab og Carlsberg er blandt den lille håndfuld C20'ere, der stiger fredag middag. Genmab stiger 1,9 pct. til 594 kr. og Carlsberg B med 1,2 pct. til 524 kr.

Fredag morgen kom det frem, at Glaxosmithkline har solgt de resterende rettigheder til det Genmab-udviklede middel Ofatumumab (Arzerra) til Novartis. Dermed har Novartis rettighederne til midlet i alle indikationer. Det betegner senioranalytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank som en positiv nyhed for Genmab.

- Men med denne overtagelse af rettighederne sender Novartis et positivt signal om dedikation, fastslår senioranalytikeren over for Ritzau Finans.

I bunden ligger en håndfuld C20'ere med fald over 2 pct. alle generelt uden selskabsspecifikke nyheder. Chr. Hansen ligger i bunden med et fald på 3,1 pct. til 334 kr., Vestas falder 2,5 pct. til 346,70, Mærsk B falder 2,2 pct. til 11.800 kr. og Novo sætter sig 2,1 pct. til 375 kr. GN sniger sig også lige op over et fald på 2 pct. til 120,60 kr.

GN har fået lidt negativ presse. Svindlen i datterselskabet Beltone får nu en analytiker og ekspert til at sætte spørgsmålstegn ved succesen af en strømligning, virksomheden foretog i årene 2007-2014.

Det skriver Jyllandsposten Erhverv.

Der kom fredag morgen regnskab fra it-virksomheden NNIT, som her præciserede forventningerne til hele 2015 og nu venter en omsætningsvækst i faste valutakurser på 6-8 pct., mens der ikke er pillet ved forventningen om at lande en EBIT-margin i faste valutakurser på 11 pct. Tidligere ventede selskabet en omsætningsvækst i faste valutakurser på 5-8 pct.

Aktien blev under børsnoteringen solgt til 125 kr., men steg allerede på førstedagen til omkring det aktuelle niveau. Fredag ligger aktien i 146 kr. - 3 pct. nede.

Brøndby IF fik torsdag lammetæv på Cypern, da holdet tabte 5-0 i Europa League til græske Paok FC. Fodboldklubbens aktier dykker 3,6 pct. til 1,57 kr.

Scandinavian Brake Systems, der lavere bremsekomponenter til motorcykler og biler, leverede regnskab, der viste fremgang. Efter et hårdt første kvartal med udfordringer i det russiske atter kunne notere fremgang i salget i andet kvartal, og det er blandt andet som følge af nye kunder i Frankrig og Tyskland.

Selskabet opnåede i andet kvartal en omsætning på 229,7 mio. kr. mod 221,5 mio. kr. (proformatal korrigeret for frasalg, red.) i samme kvartal året før, mens driftsindtjeningen lød på 20,8 mio. kr. mod 26,1 mio. kr. (ikke revideret for frasalg, red.) i andet kvartal året før. Aktien ligger uændret i 36,4 kr.

DFDS sejler vider efter torsdagen regnskab og de er i medvind. Aktien stiger 4,5 pct. til 1050 kr. efter en stigning på 6,5 pct. på regnskabsdagen, torsdag.