Nye fald på aktiemarkedet: Dyre danske aktier er sårbare

De danske aktiekurser dykkede historisk dybt torsdag, og ved åbningen fredag er tilstanden uændret. Alle 20 aktier i indekset rasler fortsat ned.

Foto: KIMIMASA MAYAMA. I Tokyo tog en fodgænger sig til hovedet, da hun passerede den japanske børs informationstavle fredag morgen. De japanske kurser faldt markant med 2,10 pct.    
Læs mere
Fold sammen

Aktiemarkedet bløder.

Torsdag oplevede det danske C20 Cap et historisk stort endagsfald på 3,23 procent. Selvom aktierne faldt verden over, var det danske fald blandt de største. Og ved åbningen fredag er tilstanden uændret. Alle 20 aktier i indekset rasler fortsat ned.

»De danske aktier er generelt højt prissat. Det skyldes blandt andet, at aktier i Novo Nordisk, Coloplast og Chr. Hansen har givet aktionærerne høje afkast de sidste par år. Derudover er den udenlandske ejerandel af de danske aktier steget. Det har en betydning, fordi at udenlandske investorer omsætter deres aktiebeholdninger oftere end de danske. De er hutigere til at søge mod fast land, når bølgerne bliver for høje,« siger investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen.

TV: Ny nedtur på det danske aktiemarked

 

Regnskabssæsonen har også budt på en del skuffelser med selskaber, der ikke helt har levet op til investorernes høje forventninger. Og det kan mærkes. Novozymes er faldet med 20 pct. over den seneste måned, men også TDC, Bang & Olufsen og Carlsberg har været på lidt af en rusjetur.

Yderligere olieprisfald samt stigende nervøsitet i Kina er med til at drive markedet ned.

»Det er først og fremmest usikkerheden omkring den økonomiske vækst i Kina, der gør investorerne nervøse og får dem til at trække sig fra aktierne. Både af hensyn til den økonomiske udvikling, men ikke mindst af frygt for, hvad et eventuelt sammenbrud i de kinesiske aktier vil kunne have af konsekvenser,« siger Per Hansen.

Selv om de kinesiske aktier er faldet med mere end 35 pct. fra toppen, er de fortsat steget med over 75 pct, siden opturen tog fart sidste sommer.