Aktier: Svage vækstal fra Kina kan give rød dansk åbning

Der er lagt i ovnen til en rød åbning på det danske aktiemarked mandag, hvor et sæt svage nøgletal omkring udviklingen i den kinesiske industri har presset aktierne i Asien, hvilket også kan diktere udviklingen i Europa. Derudover faldt amerikanske aktier efter dansk børslukketid fredag.

De lidt svage væksttegn fra Kina har holdt investorerne på måtten i Asien fra ugens start, og det ventes også at være billedet på det europæiske kontinent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I bedste fald er der nulvækst i industrisektoren i Kina ifølge de officielle data. Og ses der på de private PMI-data, er der klare tegn på direkte fald i aktiviteten i verdens næststørste økonomi.

De lidt svage væksttegn fra Kina har holdt investorerne på måtten i Asien fra ugens start, og det ventes også at være billedet på det europæiske kontinent.

Futures for det tyske DAX-indeks falder omkring 0,2 pct. mandag morgen, og dermed er der udsigt fald i det danske C20 Cap-indeks, der fredag lukkede i 1035,54 efter at være steget 0,5 pct. i løbet af dagen.

Blandt selskaberne kan der komme fokus på Carlsberg, der har fået branchenyt fra konkurrenten Heineken, som er kommet med regnskab for første halvår af 2015. Den hollandske rival har haft fremgang på stort set alle områder undtagen Central- og Østeuropa, som også har været et problembarn for Carlsberg over de seneste år.

I C20-regi kan der også komme fokus på den nordiske storbank Nordea, der har fået analytikeropmærksomhed, da den britiske storbank har hævet sin anbefaling af bankaktien til "hold" fra "reducer. Nordea lukkede fredag i 84,50 kr.

I løbet af ugen indløber der desuden regnskaber fra flere af selskaberne i det danske eliteindeks. Tirsdag kommer der kvartalstal fra transport- og logistikkoncernen DSV, og dermed er mandag sidste chance for investorerne at positionere sig op til regnskabet. Torsdag er der regnskaber fra Novo Nordisk og Novozymes, mens TDC er aktuel fredag.

Uden for det fine selskab har der været nyt fra det færøske olieselskab Atlantic Petroleum, der har meddelt, at det overvejer en række strategiske muligheder såsom fusion, salg eller partnerskaber. Selskabet, som er hårdt presset af den lave oliepris, fremhæver i meddelelsen, at dets aktiviteter næste år ikke er finansierede. Atlantic Petroleum lukkede fredag i 35,70 kr. I år er aktien faldet 15 pct.

 

Desuden får biotekselskab Bavarian Nordic omtale i dagbladet Børsen, der har en artikel med den amerikanske hedgefond Kerrisdale, som har "shortet" 2,7 pct. af biotekselskabet og dermed satser hårdt på et kursfald. Hedgefonden opfordrer blandt andet storinvestorer til at sælge ud af beholdningerne. Bavarian lukkede fredag i 321 kr. og er i år steget 62,5 pct.

I den mere kuriøse afdeling kan investorer med hang til fodboldaktier notere sig, at Brøndby IF søndag led det tredje nederlag i træk i Alka Superligaen, da klubben fra Vestegnen tabte 0-2 til Hobro IK. Dermed må Brøndby IF tage til takke med en næstsidsteplads i landets bedste fodboldrække. Aktien kostede fredag 1,79 kr.