Udkanten stiller krav til Thorning

Regeringen vil sætte gang i udkanten med nye initiativer, men de erhvervsdrivende ønsker ikke en særskilt håndsrækning. De vil dog gerne have generelt bedre rammer for erhvervslivet.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tilbyder vækstinitiativer til udkandtsområderne, men iværksætterne ønsker i stedet generelt bedre forhold.?Foto: Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere

Regeringen vil med nye vækstinitiativer gøre det nemmere at bo og drive virksomhed i såkaldte udkantsområder. Derudover vil de forbedre vilkår for iværksættere. Derfor kan det helt oplagte spørgsmål lyde: Bliver det nemmere at være iværksætter i Udkants­danmark med regeringens samlede initiativer, og hvad efterspørger iværksætterne egentlig? Vi har spurgt nogle af de nominerede til prisen Årets Udkants­iværksætter, som blev uddelt i december 2014.

Det er stadig uklart, hvad regeringens pakke består af, men statsministeren siger, at det ikke på samme måde er en stor for­kromet vækstpakke med skattelettelser, som der tidligere i noget omfang har været.

Pakken er derimod summen af 50 initiativer over seks temaer, der skal dryppe udover det danske samfund i den kommende tid. I oversigten over konkrete lovforslag, som er på vej til at blive gennemført, er det eneste åbenlyse forslag, der er en del af pakken, forslaget om, at det skal være nemmere at købe en såkaldt fleksbolig, som skal gøre det mere attraktivt at købe bolig i udkants­områder.

For at ens virksomhed skal lykkes, er det meget forskellige ting, der skal gå op i en højere enhed, og de billige huspriser er et klart plus for udkantsvirksomhederne. Men hvad efterspørger iværksætterne selv?

Det er en bred palet af forespørgsler, der kommer til regeringen fra iværksætterne.

»Min største udfordring er at finde dygtige medarbejdere. De uddannelser, der i dag inkluderer e-handel i uddannelsen, er på et alt for lavt niveau. Der skal helt sikkert fokus på sådan noget som e-handel,« siger Dennis Drejer.

Han har netbutikken Rito.dk, der handler med garn, og bor i Skive i Vestjylland. Dennis Drejer er blevet en succes med sin e-butik på trods af, at han bor langt fra kernen af det danske startup-miljø og intet ved om garn, som han selv siger.

Væk med broafgiften

En anden udkantsiværksætter, der har klare holdninger til, hvad der skal forbedres, er Martin Byskov fra Bedre Nætter, der sælger senge over nettet. Han mener ikke, at erhvervslivet i udkanten skal have særskilt hjælp, men der er helt åbenlyst områder, hvor regeringen kan hjælpe iværksættere og erhvervslivet – i hele landet.

Hans helt konkrete forslag lyder, at regeringen skal sænke eller fjerne broafgiften, så indenrigshandel bliver billigere og mere effektiv.

Derudover efterspørger Martin Byskov en mere konkurrencedygtig moms, og at det bliver billigere og nemmere at sende ting med Post Danmark. Han er dog ikke fuld af gode idéer til vækstinitiativer, som regeringen kan tilføje til porteføljen.

»Måske er vi lidt uortodokse på det punkt, men langt hen ad vejen er vi af den over­bevisning, at politikerne kan bruge penge på bedre måder end at nedsætte udvalg og arbejdsgrupper, som skal finde potentielle måder at løfte væksten på,« siger Martin Byskov.

Ifølge Martin Byskov, som altså sidste år var nomineret til en af de dygtigste udkants­iværksættere sammen med sit firma Bedre Nætter, synes, at alt snakken om udkant over for ikke-udkant er karikeret, og ifølge ham og flere andre iværksættere, som Berlingske har snakket med, er det ofte et stort plus at bo i et udkantsområde, når man er iværksætter.

»Ved nethandel som vores har vi lavere leje på lager og kontor, lavere leve­omkostninger for ansatte, hvilket igen er med til at holde lønudgifterne nede. Og vi kan få kompetent arbejdskraft fra hele landet via nettet – vores programmører sidder på Langeland, reklamebureau i Aarhus og speditør sidder i Nordjylland,« siger Martin Byskov.

Og hvordan får man så flere unge, entreprenante mennesker til at flytte til Skive eller Nexø for at åbne en e-butik?

»Vi kan jo forklare dem, at lokale­omkostninger nogle gange er en tiendedel af prisen. E-butikker er skabt til Udkants­danmark,« siger Dennis Drejer fra Rito.dk.

Stifteren af prissammenligningssiden Price­runner.dk, Martin D. Andersen vandt prisen som Årets Udkantsiværksætter og giver en holdning til kende, der er symptomatisk for adskillige iværksættere. Han driver den succesfulde IT-virksomhed fra Nykøbing Falster, og ifølge ham skal man droppe hele udkantsretorikken. Han mener, at vækstbetingelserne er helt perfekte på Falster, og hvis man vil, kan virksomheder trives og lykkes – især i den såkaldte udkant.