Minister afviser statspenge til bedre internetdækning

Bedre internet- og mobilforbindelser til danskerne bliver uden statsstøtte, for det ødelægger konkurrencen, siger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen, som ser e-handel som en gylden mulighed for, at butikker i Udkantsdanmark kan overleve.

Den særlige statsstøtte til bedre mobil- og internetforbindelser på Bornholm - her Gudhjem - bliver den eneste gang, hvor statskassen spytter konkrete penge i dette område, siger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kommer ikke flere penge fra statskassen til at sikre danskerne bedre mobil- og internetforbindelser.

Det fastslog erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) på Danmarks største konference på teleområdet, Tele 2015, i København tirsdag formiddag, hvor store dele af den danske televerden er samlet.

Al udvikling går i stå

»Det kribler indimellem i fingrene hos nogen for at komme rendende med staten for at få rullet bredbånd ud, men indtil videre er det lykkedes at få et bredt flertal i Folketinget til at sikre en markedsbaseret udrulning af bredbånd. Det er meget bedre, og så er det en meget god ide, at udrulningen er teknologineutral,« fastslog ministeren med henvisning til, at det ikke er politikerne, der skal bestemme, på hvilken måde danskerne skal have deres internetforbindelse - via fastnettet, kabel-TV-nettet, fibernettet eller mobilnettet.

Kun i et enkelt tilfælde, på Bornholm, har man sat særlige penge af til at forbedre internet- og mobildækningen. 60 millioner kroner over to år er der givet, og det gav bagslag.

»Lige så snart man begynder at sætte statslige penge af på ét sted, så stopper alle investeringer fra private selskaber netop det sted. Og alle andre forventer så, at man også kommer med penge til andre steder. Selv om det er valgår, håber jeg, at man politisk vil stå fast på, at en markedsbaseret og teknologineutral udrulning er måden at rulle bredbånds- og mobildækning ud på,« sagde Henrik Sass Larsen.

Bred opbakning

Det er et synspunkt, som ikke kun tele- og internetbranchen men også dem, der leverer ydelser via netforbindelserne er helt enig i.

»Jeg er meget enig med ministeren. Så snart det offentlige investerer i visse områder, så stopper vi andre, indtil vi igen ser et potentiale. Men selvfølgelig skal den basale infrastruktur være på plads. Hvis infrastrukturen er der - og det tager jeg som en selvfølge, at den er -, så skal vi nok sammen med vore kunder forstå at udnytte mulighederne. Det er streaming (TV og film sendt via internetforbindelsen, f.eks. Netflix, red.) et rigtigt godt eksempel på,« sagde Leif Vestergaard, administrerende direktør for IT-koncernen EG, gennem hvis systemer bl.a. 80 procent af alle almennyttige boligers data, en tredjedel af alle vagtlægesystemer og 90 procent af alle kirkegårdssystemer kører.

Regeringen har som mål, at alle danskere - uanset hvor i Danmark de bor - senest i 2020 skal kunne købe en internethastighed på mindst 100 megabit i sekundet ind i huset og mindst 30 megabit ud ad huset. Det skal blandt andet medvirke til at stoppe affolkningen af de fjernereliggende områder af landet, så man kan bo og arbejde, hvor man har lyst.

Se på e-handel

Og her bør de små og mellemstore virksomheder i det såkaldte Udkantsdanmark se handel over nettet som en gylden mulighed, som kan sikre deres overlevelse, mener erhvervs- og vækstministeren, som har nedsat en arbejdsgruppe, der skal se på, hvordan man på den måde kan bremse fraflytningen fra land- til byområder.

»I disse år forstærkes mønsteret, hvor folk flytter fra landet til byerne. Dermed bliver der lidt tomt derude, og derfor bør de små og mellemstore virksomheder se på mulighederne ved især e-handel. Hvis detailhandelsbutikker ikke i tide får lagt en strategi for e-handel, så ryger de ind i store vanskeligheder med at kunne opretholde indtjeningen til at klare omkostninger, lokaleleje m.m. E-handel giver en enorm mulighed for at stige på, hvis man er dygtig nok,« sagde Henrik Sass Larsen.

 

LÆS MERE