Økonomisk gulerod til dem der vil bo i Udkantsdanmark

Der er brug for at tænke ud af boksen, når det gælder om at få folk til at blive boende i udkantsområderne. Det siger DF-medlem af Europa-Parlamentet Jørn Dorhmann, der vil lokke med eftergivelse af studielån og lavere elpriser.

Nye tal viser ifølge Jyllands-Posten, at afvandringen fra land til by fortsætter i Danmark. Folk flytter og butikker lukker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Der skal være en økonomisk gulerod for danskere i udkantsområderne.

Sådan lyder det fra medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti Jørn Dorhmann (DF).

Han foreslår, at de danske politikere kigger mod Norge, der præmierer folk i de tyndtbefolkede områder.

»I Norge gør man det, at man eksempelvis eftergiver noget af studielånet for folk, der bosætter sig i tyndtbefolkede områder,« siger Jørn Dorhmann, der også nævner billigere strøm og lavere priser på betaling til daginstitutioner som tiltag, der kan lokke flere til at bosætte sig i landområderne samt fastholde dem, der allerede bor der.

Nye tal viser ifølge Jyllands-Posten, at afvandringen fra land til by fortsætter i Danmark, og det får by-, bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) til at iværksætte en handlingsplan for at rette op på skævhederne.

Men det er ikke ord, der er brug for, lyder det fra Jørn Dohrmann, som er formand for en EU-delegation, der varetager EUs forhold til Norge, Schweiz, Grønland og Færøerne.

»Man er nødt til at starte nu. Man kan ikke blive ved med at tale om det skæve Danmark. Der skal handling på bordet,« siger han.

Jørn Dohrmann vil ikke bare gøre det mere attraktivt for folk at bosætte sig i yderområderne. Virksomhederne skal også have særbehandling.

»Man kan overveje forskellige former for hjælp til virksomheder i provinsen. Det kan være hjælp til transport af varer eller højere afskrivningsfradrag for virksomheder i provinsen. Der er masser af muligheder for at give provinsen et løft, så det hele ikke flyder sammen i de større byer,« siger han.

Jørn Dohrmann ser ikke noget galt i at give positiv særbehandling til nogle dele af landet.

»Allerede i dag er der jo også kommuner, hvor man får et særligt forhøjet kørselsfradrag,« siger han.

Spørgsmål: Hvem skal betale for præmieringen af indbyggere og virksomheder i landområderne?

»Jeg tror ikke, der bliver nogen regning at betale, fordi der vil komme flere virksomheder og mere gang i hjulene. Så jeg tror faktisk, det ender med et overskud,« siger DF-politikeren.