Tyskere køber danske mursten ved kæmpeakvarium

Striben af udenlandske investorer i danske ejendomme er blevet lidt længere: Tysk fond køber kontorhus i øde erhvervsområde tæt på lufthavn, metro og Den Blå Planet.

Læs mere
Fold sammen

Med en check på 122 millioner kroner har den tyske kapitalforvalter Doric sluttet sig til den i forvejen lange række af udenlandske investorer med smag for danske mursten.

Doric, med hovedsæde i Offenbach am Main små 70 kilometer fra Frankfurt, har købt den fuldt udlejede kontorejendom Nordhuset med godt 5.000 kvadratmeter og et par hundrede arbejdspladser. Huset er udviklet af svenskejede Skanska og har et såkaldt LEED-certifikat om blandt andet lavt energiforbrug.

»Vi er glade for at komme ind på det danske marked med en investering i det Skanska-udviklede Nordhuset, som er bæredygtigt og har en af de mest internationale beliggenheder i Storkøbenhavn,« udtaler direktør og porteføljechef Axel Wünnenberg fra ejendomsbenet i Doric, der også investerer i fly og energi.

Nordhuset var i 2011 det første nybyggeri i det øde erhvervsområde Scanport, som ellers ligger ganske tæt på både motorvej, metro og Københavns Lufthavn. Skanska har i mere end et halv snes år haft byggeretten til erhvervsområdet, som har haft svært ved at klare sig i konkurrencen med den nærliggende Ørestad. I 2013 kom der hul på bylden: Nordhuset fik i foråret følgeskab af Den Blå Planet, afløseren for Danmarks Akvarium i Charlottenlund.

Læs mere om Den Blå Planet, som var Danmarks dyreste byggeri

Se billedserie fra byggeriet af Den Blå Planet

Få måneder senere oplyste medicinalkoncernen Ferring, at den ville bygge et 30.000 kvadratmeter stort hovedsæde med kontorer og laboratorier - til afløsning af det kendte, sorte højhus i Ørestad City.. Senere blev det britiske arkitektikon Sir Norman Foster udpeget som den, der skal slå stregerne for Ferring.

»Ferring åbner formentlig sit kontorhus om godt et par år. Vi har selv byggeret til 95.000 kvadratmeter i Scanport og er i indledende forhandlinger om dels et flerbrugerhus på 10.000 kvadratmeter (til cirka 400 arbejdspladser, red.), dels et domicil på 20.000 kvadratmeter,« siger Peter Nymann-Jørgensen, administrerende direktør for Skanska i Danmark, til Berlingske Business.

Han ønsker ikke at oplyse, hvor meget Skanska har tjent på at udvikle og sælge Nordhuset, men »det opfylder vores krav om gevinster på projektudvikling«.

Læs om Skanskas kontorprojekt med park på taget

Læs om Skanskas seneste boligprojekt på Havneholm - helt ned til vandet

Doric har placeret sin nyindkøbte kontorejendom i en særlig fond for bæredygtige investeringer i europæiske mursten.

De senere år har en efterhånden lang række udenlandske investorer købt danske ejendomme, især i hovedstaden og både boliger, kontorer, butikslokaler og mere specielle ejendomme som lager- og logistikbygninger. Danmark har en sund økonomi med lav rente, og så oplever København stor tilflytning. Køberne kommer især fra nabolande som Sverige, Tyskland, Norge, Finland, Storbritannien og Holland.