Superbredbånd til alle danskere

De danske mobilselskaber skal tvinges til at gøre Danmark til en IT-supermagt.

Uanset hvor i Danmark man bor, skal man i 2020 kunne købe internetadgang med en hastighed på 100 megabit i sekundet, mener regeringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen kræver, at alle danskere i 2020 har adgang til superhurtigt internet med en hastighed på 100 Mbit. Til sammenligning er den hurtigste hastighed i udkantsområderne i Danmark i dag på blot 0,5 Mbit, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

»Danmark skal digitaliseres, så vi kan fremme væksten, og digitaliseringen skal omfatte alle i hele landet,« siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K), som i dag offentliggør regeringens bredbåndsmålsætning.

Læs også: TDC bremser superbredbånd

Hun understreger, at digitaliseringen bl.a. skal ske for at skabe vækst i samfundet og nye muligheder for offentlige tjenester.

»Eksempelvis giver hurtigt bredbånd mulighed for at få adgang til medicinske eksperter, uanset hvor i landet man bor,« siger hun.

Krav fra regeringen


Men regeringen forventer ikke, at mobilselskaberne frivilligt plastrer Danmarks tyndt befolkede regioner til med kostbare sendemaster.

Derfor bliver det fremover et krav for at kunne få nye sendefrekvenser, at mobil selskaberne forpligter sig til at dække hele landet med 100 Mbit mobilt internet.

Læs også: Første supermobilnet er i luften

»For at selskaberne kan foretage en langsigtet planlægning, får de frem til 2020 til at opnå målet,« siger Charlotte Sahl-Madsen.

Kravet bliver mødt med blandede følelser hos landets største teleselskab, TDC:

»Det er et meget ambitiøst mål, som vil være med til at fastholde Danmark i verdenseliten,« siger Henrik Poulsen, administrerende direktør i TDC.