Mobilt bredbånd skaber trafikpropper

TDC har indtaget førstepladsen i mobilt bredbånd i Danmark, men kampen er hård og investeringerne store - blandt andet for at undgå trafikpropper.

Foto: Bax Lindhardt, Scanpix
Mængden af data, der sendes via de fire danske mobilnet, vokser med ti procent om ugen.

En stor del af årsagen er danskernes begejstring for mobilt bredbånd, altså muligheden for trådløs internetadgang via mobilnettet fra en bærbar PC med mobilmodem eller en avanceret mobiltelefon. Teleselskaberne har på et år fået adskillige hundrede procent flere kunder, samtidig med at de investerer kraftigt i at udbygge mobilnettene til at kunne håndtere den eksploderende trafik. Landets største teleselskab, TDC, forventer senest i juni at have opgraderet sit mobilnet i alle større byer. Faktisk er mere end halvdelen af trafikken på verdens mobilnet nemlig nu ikke tale men data.

TDC i førertrøjen

TDC har nu taget føringen målt på antallet af kunder. Med udgangen af marts havde TDC 235.000 mobile bredbåndskunder. »3«, som var først og hidtil størst, vil dog ikke oplyse sit aktuelle kundetal men henviser til seneste opgørelse fra IT- og Telestyrelsen fra 31. december 2009, hvor »3« havde 211.000 med mobilt bredbånd.

Højdespringerne er dog Telenor og Telia med en kundetilstrømning på henholdsvis 319,4 og 278,4 procent.

Nye supermobilnet på vej

For at undgå trafikpropper på de stadig mere pressede mobilnet vil de fire store - TDC, Telia, Telenor og »3« - inden for et år åbne for en helt ny teknologi, 4G (eller LTE), som kan håndtere og ekspedere langt flere data langt hurtigere og dermed tage trykket af mobilnettene samt gøre det muligt at kunne se TV og spille spil over mobilnettene uden hakker i forbindelsen.

Det kræver dog først, at nye mobilmodem, som kan skifte gnidningsløst mellem alle mobilteknologierne, er på plads. De ventes i løbet af sensommeren eller efteråret.

»Vi ser helt unikke fordele for TDC ved at kunne give kunderne den totale bredbåndsoplevelse på arbejde, i hjemmet eller på farten. På ethvert givent tidspunkt til ethvert formål skal vi kunne levere det bedste, og her skal 4G være en hjørnesten,« sagde TDCs koncernchef, Henrik Poulsen, da han forsvarede, at TDC netop har betalt 333 millioner kroner for at købe en af de fire licenser til at drive 4G-net i Danmark.

Forslugne PCer

En bærbar PC udstyret med et USB-mobilmodem forbruger 450 gange mere båndbredde end en klassisk mobiltelefon. Det skal sammenholdes med, at antallet af fastnettelefoner på verdensplan siden 2005 er faldet med 0,9 procent til 1,24 milliarder, hvor antallet af mobiltelefoner i mellemtiden er vokset med 95 procent til 4,22 milliarder, viser tal ffra teleanalysefirmaet IDATE.