Strid om Erik og Annis tidligere sommerhus

Huset »Fellen« er på vej i havet og er et symbol på modsætningsforholdet mellem rige sommergæster og lokale skagboer.

Huset »Fellen« var tidligere en eftertragtet sommerbolig blandt rigmænd. Nu er det forsømt og tæt på at blive taget af bølgerne, fordi klitten mod havet er blevet fjernet for at forbedre udsigten. Desuden ligger det i vejen for et kystsikringsprojekt. Foto: Betina Garcia Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Rævehulevej er en af de mest mondæne af alle sommerhusveje i Gammel Skagen. Skilte, der sætter tophastigheden til 20 km og forbyder al uvedkommende kørsel, gør deres for at afskrække nysgerrige, og en kvinde med to fornemme racehunde stirrer misbilligende.

På bakken lige over for troner en splinterny stråtækt idyl, som for nogle år siden var sat til salg til 25 millioner kroner, men dog blev solgt for ti.

Berlingskes udsendte drejer dog tappert ned ad vejen en tidlig morgen i håb om ikke at støde ind i beboere som Mærsk-datteren Kirsten Olufsen, som har sit vissengrønne, stråtækte længehus på vejen.

Her lidt syd for byen er der ingen tæt bebyggelse med gule Skagen-huse, men spredte drømmehuse midt i den bølgende marehalm og store vidder i gå- og cykle-afstand fra det pulserende liv omkring Ruths Hotel. Berlingske lister sig forsigtigt af sted og passerer Lærkestien, hvor Nyboligs til salg-skilt markerer et bare 95 kvadratmeter stort stråtækt hus, der er til salg for otte millioner kroner. Det ene skønne træhus med stråtag afløser det andet med god afstand mellem hinanden på store grunde. Heldigvis ånder alt fred og ro, der er ingen mennesker at se, og cabrioleter og Range Rover’e holder sirligt parkeret i indkørslerne.

Fellen-huset er på vej i havet

Rævehulevej bliver til et sandet hjulspor, og vi går det sidste stykke ned til huset »Fellen«, som den nu krakkede IT-milliardær Erik Damgaard og hans daværende kæreste, den rufferidømte Anni Fønsby, købte i 2006 for seks millioner kroner.

I dag er Fellen-huset i en sørgelig forfatning. Krydsfinér for vinduerne og smuldrende puds møder én. På muren ud mod Vesterhavet har nogen revet pladen fra vinduet, så man kan kigge ind i ruinen. Gammelt ragelse ligger smidt, som om en stakkels hjemløs har overnattet. En rusten bekkasin-brændeovn står midt på gulvet – mon Anni og Erik nåede at fyre op i den nogensinde?

Erik Damgaard foretog en af sine kloge forretningsdispositioner, da han i 2009 solgte Fellen-huset for 4,2 millioner kroner til Holstebro-erhvervsmanden, vindues-fabrikant Carsten Kastrup.

Forinden havde Damgaard skændtes med sin tidligere forretningspartner, byggematadoren Kurt Thorsen, som mente af have forkøbsret til huset. I dag er Kurt Thorsen formentlig glad for, at Damgaard solgte for næsen af ham.

Fellen-huset ligger i dag direkte på stranden, og Erik Damgaard har på et tidspunkt muret en smule stensætning rundt om som en minimal beskyttelse mod bølgerne. Nu virker alt som opgivet. Måske er huset på vej i havet. Træls for Carsten Kastrup, som har stoppet over fire millioner i det.

Naturkræfterne bestemmer

De lokale skagboer siger, at Fellen-husets skiftende ejere selv er skyld i, at bølgerne er ved at tage ejendommen. På et tidspunkt blev klitten foran huset fjernet for at skaffe udsigt, og sådan skal man ikke skalte og valte med naturkræfterne – så Carsten Kastrup ligger nok, som han har redt.

Før i tiden tog man det ikke så tungt, hvis Vesterhavet kom for tæt på husene. Man rykkede dem bare længere ind i landet.

»Ude på havbunden ligger der en hel by. Dykkere kan stadig se fundamenterne,« fortæller en skagbo.

Den nye ejer Carsten Kastrup har da også forsøgt at få lov til at flytte huset op i klitten, men myndighederne har sagt nej.

Grundejerforeningen for Gammel Skagen har længe set Fellen-huset som en hæmsko for et stort kystbeskyttelsesprojekt, de vil have gennemført for at redde Gammel Skagen.

»Vi håber, at huset ryger i vandet, så vi kan få sat projektet i gang,« har formanden for grundejerforeningen udtalt.

Forklaringen er, at Fellen-huset ligger så fremskudt, at huset har skabt en høfde. Det betyder, at vandet gnaver sig ind i klitlandskabet bagved, og det truer hele området ved Rævehulevej, mener formanden, som derfor ikke tror på, at hverken hus eller grund kan reddes.

Fellen-huset er først for nylig blevet pillet ud af kystsikringsprojektet, som koster omkring otte millioner kroner, som skal deles mellem grundejere og Frederikshavn Kommune.

Men samtidig er ugeavisen Skagen Onsdag fyldt med læserbreve fra skagboer, som ikke kan forstå, at kommunen skal betale for kystsikring til glæde for de velhavende sommerhusejere, og i sommer er der opstået ny splid om betaling af bygning og vedligehold af i alt 18 høfder.

Carsten Kastrup selv har da også penge på kistebunden. Kastrup Gruppen Holding, som har aktiviteter inden for både ejendomme og vinduesfabrikation, bogførte i sit seneste regnskab en egenkapital på et trecifret millionbeløb. Han har sit eget projektoplæg til sikring af Fellen-huset liggende i Naturstyrelsen. Det har ikke været muligt at træffe Carsten Kastrup, som dog har sagt til lokale aviser, at han ikke ønsker at udtale sig, så længe hans sag behandles.