Dronningen af Skagen tjener penge igen

Efter at Jørgen Philip Sørensen og hans efterkommere har hældt penge i Ruths Hotel i årevis, har hotellets nye direktør vendt tocifrede underskud til et mindre overskud. Også Brøndums Hotel klarer sig, selv om resultatet langtfra er prangende.

»Man skal have lyst til at smide sig i sengen med sin elskede,« siger direktør for det kendte gamle Ruths Hotel i Skagen Peter Christian Jensen, der har formået at få overskuddet tilbage i regnskabet. I år venter han igen et rekordresultat i uge 29. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken er 13, solen skinner fra en blå himmel, to dybblå Maseratier holder udstillet på gaden foran hotellet. Ved receptionen trækker en Morgan op foran Gl. Skagens absolutte hjerte, gården foran Skagens dronning, Ruths Hotel, hvor solbrune vindrikkende mennesker i nikkende Panama-hatte fylder op til sidste stol.


Den midaldrende fører af den lave Morgan kravler med lidt besvær ud af bilen, mens DRs Aftenshowet interviewer gæster og personale, og studieværten Emil Thorup med højt hår skåler i rosé med restaurantchef Morten Hesselholt, som hver sommer flyves ind fra Bistro Bohème i København.

»Uge 29 betyder utroligt meget for Ruths Hotel. År efter år sætter vi omsætningsrekord, og det gør vi også i år,« siger hoteldirektør Peter Christian Jensen.Fra værelserne ovenover er der fri udsigt over sceneriet, og Billed-Bladet og Se og Hør er klar til at betale høje priser for en god fotoplads. Men de kulørte medier får ikke værelserne. Gæsterne skal have lov til at være i fred!

Mandag er første dag i uge 29, og efter en våd morgen er alt, som det skal være – ligesom alle de andre år. Problemet har bare været indtil nu, at foretagendet gav underskud trods de mange gæster.

For mange år siden kastede milliardæren Jørgen Philip Sørensen, der havde tjent sine penge på Group 4 Falck, sin kærlighed på Skagen. Han købte både Ruths Hotel og Strandhotellet og satte dem i stand uden hensyn til pengepungen. Klitter blev flyttet, p-kælder etableret, og hotellerne genopstod i nye moderne udgaver, men med autenticiteten i behold. Men selv rige mennesker kan blive trætte af evindelige underskud.

I 2010 lovede hotellets dengang nyudnævnte direktør, Peter Christian Jensen, Jørgen Philip Sørensen-familien dét, som hidtil havde været umuligt: At fjerne det tocifrede millionminus (over 12 mio. kr.), som hotellet havde slæbt på i flere år og vende forretningen til, hvad han kalder et sort nul.

»De ansatte var meget bange for, at hotellet ville blive lavet til timeshare ligesom mange andre hoteller i Skagen, da Jørgen Philip Sørensen døde. Men hans efterkommere besluttede at køre hotellet videre på den betingelse, at de ikke skulle komme med flere penge,« siger Peter Christian Jensen.

Han har gjort to ting for at vende underskuddet og få fyldt hotellets 52 værelser. Han har indført kontrol af personalet blandt andet på vin- og spiritusområdet, og han har moderniseret markedsføringen. Og så har han fået den topprofessionelle direktør for hotelgruppen Arp Hansen, Dorte Krak, i bestyrelsen.

»Driften var meget baseret på tillid, og tillid er godt, men kontrol er bedre,« siger Peter Christian Jensen, som har indført koncepter som miniferier og gourmetweekend, som hotellet ikke brugte før.

Den 59-årige hoteldirektør er glad for familieejerskabet og sætter pris på Jørgen Philip Sørensens nu 72-årige ekskone Ingrid Philip Sørensen, der sidder i bestyrelsen, og som blandt andet står for indretning af værelserne.

»Man skal have lyst til at smide sig i sengen med sin elskede,« siger Ingrid Philip Sørensen altid. Det er også hende, der har valgt de hvide lammeskind som sengeforliggere, fordi det skal være blødt at træde ud af sengen,« fortæller Peter Christian Jensen, der elsker sit job, fordi der kommer så mange forelskede par – unge som gamle – på Ruths. Og han smider sig i sengen i Emma-suiten til ære for Berlingske.

»Kærlighed gæsterne imellem oplevede jeg ikke på de business-hoteller, hvor jeg ellers har arbejdet,« siger han, mens han entusiastisk fremviser terapipool, brasserie og specialudgaven (lyst læder) af Finn Juhls høvdingestolen i lobbyen.

Om vinteren får Ruths Hotels restauranter en stor del af omsætningen fra Gl. Skagens hundredvis af timeshare-lejligheder, herunder Højenloft, Jeckels, Skagen Klit, Traneklit, Krøyers Have og FTF-ejede Kandehus i Kandestederne.

»I januar og februar er der ofte flere mennesker her end i Skagen, fordi folk er flinke til at udnytte deres timeshare, som de betaler for, uanset om de kommer eller ej,« siger han.

Skagens andet store helårshotel er det norskejede firestjernede Color Hotel med 400 sengepladser fordelt på 48 lejligheder og 80 værelser. Hoteldirektør Rikke Gandrup melder alt udsolgt i juni og juli, selv om placeringen ved Frederikshavnsvejen ikke er synderlig Skagen-agtig.»Brand-mæssigt ligger vi lidt i skyggen af Ruths Hotel,« indrømmer hun, men peger til gengæld på, at antallet af gæster hos Color er steget med 30 pct. siden 2009, og at hun landede et overskud på fire mio. kr. før skat i 2013.

Det historiske Brøndums Hotel har også masser af brand-værdi, placeret som det er midt i Østerby tæt på Skagens Museum og alle de berømte malerier. Hotellet leverede i 2013 ligesom Ruths Hotel et lille overskud på omkring en halv mio. kr. Brøndums drives og ejes af 84-årige revisoruddannede Bent Fredberg Jensen, der for nylig solgte et andet hotel, nemlig Mols-Kroen.