Strid om ejerandele i Mærsks nye norske kæmpefelt

Mærsk er blandt de selskaber, som har været involveret i en strid om ejerandelen i det store norske oliefelt Johan Sverdrup.

Strid om ejerandele i Mærsks nye norske kæmpefelt. Mærsk er blandt de selskaber, som har været involveret i en strid om ejerandelen i det store norske oliefelt Johan Sverdrup.
Læs mere
Fold sammen

Fredag morgen åbner det største norske oliefelt siden starten af 1980'erne. Men bag den stort opsatte begivenhed i Oslo ligger der en strid mellem olieselskaberne, som deler projektet.

Det skriver den norske erhvervsavis Dagens Næringsliv fredag morgen.

Johans Sverdrup-felt, der ventes at indeholde indtægter for 1.150 mia. danske kr., er delt mellem fem olieselskaber med Statoil som største ejer med godt 40 pct., mens Maersk Oil har lidt mere end 8 pct. De procenter har der angiveligt været diskussion om lige til det sidste. Mens fire af de fem selskaber har været enige, mener olieselskabet Det Norske, at selskabet har fået en for lille andel.

»Vi mener ikke, at der er blevet taget tilstrækkelig hensyn til værdien i fordelingen,« sagde Sverre Skogen, bestyrelsesformand i Det Norske, tidligere på morgenen til Dagens Næringsliv.

Det Norske er det eneste af de fem Johan Sverdrup-partnere, som ikke ville underskrive samarbejdsaftalen, da planen for udbygningen og driften af feltet blev afleveret til den norske olie- og energiminister Tord Lien.

Sverre Skogen ville fredag morgen ikke sige, hvor stor en ejerprocent Det Norske havde regnet med, men en selskabets adm. direktør Erik Haugane har tidligere sagt til Dagens Nærringsliv, at det Norske burde have 13 pct. Selskabet ender nu på 11,9 pct. Forskellen udgør en værdi på ca. to mia. kr., skriver Dagens Næringsliv.

»Det er et stort felt og der bliver hurtigt store tal,« sagde Skogen.

Direktør i det norske oliedirektorat, Bente Nyland, kan ikke huske, at der var uenighed om ejerfordelingen af feltet. Hun siger om uenigheden:

»Det er sjældent sådan noget sker,« sagde Bente Nyland.

Johan Sverdrup-feltet er et af de vigtigste felter for Maersk Oil. Feltet er en central brik i at nå vision om i 2020 at producere 400.000 tønder olie om dagen.

Udover Statoil, Maersk Oil og Det Norske har svenske Lundin 22,2 pct. og statsejede norske selskab Petoro 17,9 pct. af feltet.