Mærsk-chef om norsk oliestrid: Bedst hvis alle var enige

En strid mellem parterne bag det kæmpe Johan Sverdrup-felt havde Mærsk-chef Jakob Thomasen gerne undgået. Men han forventer, at de norske myndigheder finder en løsning.

Foto: Asger Ladefoged. Jakob Thomasen topchef for maesk oil.
Læs mere
Fold sammen

Chefen for A.P. Møller-Mærsks olieforretning Jakob Thomasen havde gerne været en strid med en af partnerne i det store norske Johan Sverdrup-felt foruden.

»Det er havde været bedst hvis alle partnere havde været enige. Men jeg betragter det som en lille omvej, og jeg har stor tillid til, at det norske system kan håndtere det her lille omvej,« siger Jacob Thomassen.

Fredag morgen blev planerne for Johan Sverdrup, det største norske oliefelt siden starten af 1980'erne, afleveret til de norske myndigheder. Men bag den stort opsatte begivenhed i Oslo ligger der en strid mellem olieselskaberne, som deler projektet.

Ifølge den norske erhvervsavis Dagens Næringsliv er den ene af de fem partnere i projektet uenige i den fordeling af ejerandelen, som de fire andre er kommet frem til.

»Vi mener ikke, at der er blevet taget tilstrækkelig hensyn til værdien i fordelingen,« sagde Sverre Skogen, bestyrelsesformand i Det Norske tidligere på morgenen til Dagens Næringsliv.

Johans Sverdrup-felt, der ventes at indeholde indtægter for 1.150 mia. danske kr., er delt mellem fem olieselskaber med Statoil som største ejer med godt 40 pct., mens Maersk Oil har lidt mere end 8 pct.

Nu er det op til de norske myndigheder at afgøre striden.

Projektet kommer til at koste ca. 100 mia. danske kr. og med fordelingen af ejerandelen kommer Mærsk til at skulle investere ca. otte mia. kr. i at udbygge projektet.  Den første produktion forventets at begynde i 2019 med 315.000 til 380.000 tønder olie om dagen. Når feltet er fuldt udbygget vil det levere 550-650.000 tønder om dagen. Det betyder, at ca. 50.000 tønder vil tilfalde Mærsk.

"Det er inden for vores forventninger til feltet. Med de forventninger, som vi har sagt i markedet, har vi selvfølgelig været opmærksomme på, at de kunne afsløre, hvor vi stod i forhandlingerne. Derfor har vi haft et meget bredt range for produktionen," siger Jakob Thomasen.

Ved den danske virksomheds kapitalmarkedsdag i efteråret fremgik det, at forventninger til Johan Sverdrup var en daglig produktion på 50-70.000 tønder.
Johan Sverdrup-feltet er et af de vigtigste felter for Maersk Oil. Feltet er en central brik i at nå vision om i 2020 at producere 400.000 tønder olie om dagen.

»Johan Sverdrup er et gigantisk felt, og det er en vigtig del af vores værdiskabende vækststrategi. Det at vi får sendt udbygningsplanen til tiden og som planlagt gør, at det er en stor og positiv dag,« siger Jakob Thomasen.

Udover Maersk Oils andel på godt otte pct, har Statoil ca. 40 pct. Det Norske knap 12 pct., svenske Lundin 22,2 pct. og statsejede norske selskab Petoro 17,9 pct. af feltet.