Statens vaccineproduktion er havnet i skattely

Statens vaccineproduktion er blevet solgt til en virksomhed, som befinder sig i skattely

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Ekstra Bladet mandag.

I sidste måned overtog de saudiarabiske købere, Aljomaih-gruppen, formelt statens vaccinefabrik for 15 mio. kroner, og deres nye selskab, AJ Vaccines, som fremover skal producere vaccine på Statens Serum Instituts grund i København, ligger i det notoriske skattely Cayman Island.

Dermed kan penge, der er tjent på dansk-producerede vacciner til blandt andet børnevaccinationsprogrammet, risikere at ende i skattely uden at bidrage til den danske statskasse.

Selskabskonstruktionen, der gør det muligt, fremgår af dokumenter fra selskabsregistrerne i Danmark, Malaysia og Cayman Islands.

Det nyoprettede danske selskab AJ Vaccines, der står for produktionen af vacciner på Statens Serum Instituts tidligere maskiner, er ejet af et andet danske selskab, AJ Vaccines Holding. Det selskab er så ejet af et selskab i Malaysia, AJ Intech, som så igen er ejet af et andet malaysisk selskab, AJ Pharma Holding.

Sidstnævnte selskab er ejet af selskabet AJ Pharma Limited, der er registreret i det caribiske sol- og skatteparadis Cayman Islands.

To skatteeksperter bekræfter over for Ekstra Bladet, at konstruktionen kan bruges til at trække udbytte af et eventuelt overskud skattefrit ud af Danmark, så de ender på Cayman Islands, hvor penge tjent uden for øerne, ikke beskattes.

- Hvis jeg skulle flytte 100 kroner, jeg har i et dansk selskab, til mit selskab på Cayman Islands, så ville jeg måske blive trist over at flytte dem direkte, for så skulle jeg betale udbytteskat på 27 kroner. Men hvis jeg først flytter de 100 kroner til Malaysia, så giver Danmark afkald på udbytteskatten, og herfra kan jeg så føre dem videre til Cayman Islands efter malaysiske regler, siger skatteadvokat Torben Bagge, der er partner i TVC Advokatfirma.

- Malaysia er velvalgt i den her sammenhæng, fordi Danmark ikke må opkræve skat af udbytter, der sendes derned, tilføjer skatteadvokaten.

Også advokat Michael Bjørn Hansen, der er advokat med speciale i skatte- og strafferet, genkender skatte-finten.

- På den her måde kan de få udbyttet skattefrit op til moderselskabet. Det er helt oplagt, siger han.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby(V) svarer i en mail til Ekstra Bladet, at Finansudvalget, der godkendte den nye køber, var orienteret om skattelyet:

- Salgsprocessen blev sat i gang i 2014 under SR-regeringen efter år med massive underskud i vaccineproduktionen, og aftalen er bekræftet i efteråret 2015 af en bred aftalekreds, der løbende er blevet orienteret om salget i en åben og transparent proces, hvor viden om skatteforhold også er indgået. Det er foregået, inden jeg blev sundhedsminister for omkring to måneder siden, men som jeg allerede har svaret dig, havde alle ønsket sig en lang kø af potentielle købere at vælge mellem.

Porteføljemanager Mustafa Farooki fra Aljomaih-gruppen, der er den ultimative ejer af AJ Vaccines A/S, forklarer i en mail til Ekstra Bladet, at der ikke er noget mærkeligt i deres selskabskonstruktion.

-AJ Vaccines og dets moderselskaber vil overholde både international og lokal skattelovgivning - også i Danmark.