Ronaldo dribler milliard i skattely

Når en fodboldglad dreng køber en pakke med to par underbukser fra den danske tøjproducent JBS med logoet CR7 for 180 kroner, så går 13 procent af JBS' indtjening til fodboldstjernen Cristiano Ronaldo.

Cristiano Ronaldo Fold sammen
Læs mere
Foto: JAVIER SORIANO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Firmaet fra Herning har i kontrakter forpligtet sig til at betale Ronaldo mindst 30 millioner kroner over fem et halvt år for at bruge ham som reklamesøjle på verdensmarkedet.

JBS har dog ikke indgået kontrakterne med Ronaldo selv, men med et firma i Irland, og herfra skubbes langt størstedelen af Ronaldos millioner fra JBS uden om skattemyndighedernes søgelys og videre til skattely i De Britiske Jomfruøer. Det skriver Politiken.

Det afslører dokumenter fra whistleblowerplatformen Football Leaks; i alt 18,6 millioner hemmelige kontrakter, regneark, fakturaer og mails fra fodboldindustrien. Det tyske nyhedsmagasin Spiegel har fået materialet af en anonym kilde og siden analyseret indholdet med Politiken og 10 andre europæiske medier i netværket European Investigative Collaborations.

Nogle af de fortrolige dokumenter viser, hvordan Ronaldos personlige sponsorindtægter fra blandt andre JBS, Nike, Toyota og Armani mellem 2009 og 2014 flød, via et selskab i Irland, ud til et skuffeselskab på De Britiske Jomfruøer, skriver Politiken.

Det bar navnet Tollin, og rummede i perioden cirka 555 millioner kroner. Værdierne tilhørte Ronaldo, fremgår det af den 6 sider lange kontrakt mellem ham og selskabet. Først på fodboldstjernens selvangivelse for 2014 besluttede Ronaldos hold af advokater og skatterådgivere at deklarere en mindre del - svarende til 15 procent - af fodboldstjernens globale indtægter til de spanske skattemyndigheder, skriver Politiken.

Alt i alt viser gennemgangen af dokumenterne, at Ronaldo i hele perioden har scoret cirka 1,1 milliarder kroner på personlige sponsoraftaler. Af dem angav han så lille en andel, at han i sidste ende kun skulle betale, hvad der svarer til cirka 3,8 procent i skat.

De spanske myndigheder er nu gået i gang med at efterforske Ronaldos skatteforhold, oplyser hans advokatfirma Senn Ferrero, som ikke vil besvare spørgsmål.

Ronaldo selv har ikke svaret på nogen spørgsmål, men hans agentur, Gestifute, har i en pressemeddelelse ifølge Politiken oplyst, at Ronaldo »lever fuldt ud op til sine skattemæssige forpligtelser«.

Den tysk-spanske advokat og ekspert i skatteplanlægning Rafael Villena har analyseret sagen i detaljer og mener, at der er god grund til at efterforske milliardæren: »Ronaldo burde have deklareret alle de penge, som blev betalt til Tollin (selskabet på De Britiske Jomfruøer, red.) i alle årene fra 2009 og frem og ikke kun for 2014«, siger Rafael Villena til Politiken.