Finansrådet: Dårlige sager skaber mistillid til sektoren

Den danske finansektor er en integreret del af indsatsen mod skattely og hvidvask, fastslår formand, Tonny Thierry Andersen, på Finansforbundets årsmøde mandag. Derfor ønsker formanden, at sektorens rolle bliver mere synlig.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tonny Thierry Andersen erkender dog, at sager som Panama Papers skaber mistillid til hele sektoren.

- Der er stadig en grundlæggende mistillid, der skal adresseres. Og når jeg tænker på nogle af de sager, der har fyldt meget i medierne - Panama Papers, hvidvask og negative renter - ja så forstår jeg faktisk godt hvorfor. Vi er nødt til at synliggøre vores bidrag, vores rolle og vores ansvar i samfundet. Vi skal øge gennemsigtigheden på vores forretningen og involvere vores omverden langt mere i vores forretning, siger han på årsmødet.

- Og for nu at starte med et af mest kritiske, som der med rette har været meget fokus på. Lad der ikke være nogen tvivl om, at vi er en integreret del af samfundets indsats mod hvidvask og skattely, siger han.

Formanden understreger, at ingen danske banker har "skatteunddragelse som en integreret del af deres forretningsmodel. Tværtimod".

- Vi kæmper sammen med myndighederne mod terrorfinansiering, hvidvask og skatteunddragelse. Og der lægges en enorm indsats på området: Sidste år foretog vi 9000 underretninger til politiet om samlet set 300.000 transaktioner, siger han.

Han oplyser, at det betyder, at bankerne står for 90 pct. af de samlede transaktioner, politiet modtager oplysninger om.

- Det er en samfundsopgave, som vi tager meget alvorligt, fastslår han.

Tonny Thierry Andersen glæder sig over den nye hvidvasklov og mener, at et øget fokus på risikobaserede regler er "et skridt i den rigtige retning". Han sender dog også en advarsel af sted:

- Det er klogt. Det er effektivt. Og det er et også godt eksempel på, at der er værdi i en balanceret regulering. Det er præcis også det, vi håber på i forbindelse med Basel IV- reguleringer. At man vil være pragmatiske, når man skeler til risikoen, når kapitalkravene skal fastsættes. Ellers kan det få meget store konsekvenser for sektoren, fastslår formanden.