Ny rapport: Europa har også skattely

Den velgørende organisation Oxfam, der siden 1940erne har været bannerfører i kampen mod global sult og ulighed, har tjekket, hvor det er mest hensigtsmæssigt at søge hen for at få så lav selskabsskat som muligt. Lande som Holland, Irland og Singapore er med på listen.

Holland bliver i en ny rapport fra den internationale sammenslutning af nødhjælpsorganisationer Oxfam udpeget som selskabsskattely. Arkivfoto: Lex van Lieshout/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Panama-papirerne, Luxleaks, Swiss-leaks, overalt kommer der nye underretninger om skattely. Men en ny rapport fra den internationale organisation Oxfam har undersøgt landes selskabsskattereglers indvirken på skatteunddragelse.

Her eksisterer problemet ikke kun på eksotiske tropeøer med uigennemsigtige skatteregler – det findes også i Europa:

»Det, vi har forsøgt, er at lave en objektiv metode for også at vurdere corporate skattely. Det er forsøg på at se, hvad det er for nogle mekanismer, som selskaber særligt bruger til at undgå skat. Ud fra dem kommer vi frem til de her 15 lande. Tidligere har vi udelukkende kigget på hemmelighedskriteriet, altså hvad lande gør for at hemmeligholde skatteunddragelse,« siger Lars Koch, international chef i Oxfams danske afdeling, Oxfam IBIS.

Oxfam opstod i 1942 i den engelske by Oxford, da der var akut behov for hjælp til sultende børn i Grækenland under Anden Verdenskrig, men siden udviklede Oxfam sig til en international sammenslutning af velgørende organisationer, som også analyserer og påpeger global ulighed.

Den hollandske model

I den nye, internationale Oxfam-rapport om skattely kan det måske overraske, at store velregulerede økonomier som Holland, Irland Hong Kong og Singapore optræder på listen, sammen med lande som Jersey og Cayman Islands. Men det er der god grund til, særligt når det gælder Holland.

»Holland er interessant i den her sammenhæng, fordi der ikke findes et multinationalt selskab, som ikke har en filial eller et holdingselskab i Holland. Grundet den skattestruktur, de har i Holland, kan man føre overskud og royalties gennem hollandske holdingselskaber til meget lav skat og derfra føre pengene videre. Det er sådan nogle gennemstrømningsselskaber,« siger Lars Koch.

Som han ser det, er antallet af holdingselskaber i Holland helt ude af proportioner i forhold til landets BNP, altså at de mange selskaber ikke kommer den hollandske økonomi til gode. Oxfam vurderer, at det hollandske skattetiltag, de kalder »Innovationsboksen«, der gør, at holdingselskaber kan foretage den gennemstrømning af kapital i Holland, kommer til at koste over 1,6 milliarder euro i manglende skattebetaling. Det svarer til 7,6 pct. af landets samlede selskabsskatteprovenu.

Men gør disse regler ligefrem Holland til et skattely?

»Ja, det er det jo, fordi Holland bliver brugt til at undgå at skulle betale skat. På den måde er det et skattely, ja,« siger Lars Koch.

EU-liste uden europæiske lande

EU er på vej med en liste over skattely, der så at sige skal på en sort liste. Men den liste kommer ikke til at inkludere europæiske lande, og derfor vil Oxfam gerne med den nye rapport øge fokus på, at også lande i Europa bruges som skattely.

»Det bliver en liste, som formentlig bliver de her små lande, som man rent politiske kan holde til at kalde skattely. Men selskabsskatteraten er også et problem, når man snakker skattely. Det er det, vi gerne vil gøre opmærksom på og opfordre til en diskussion af,« siger Lars Koch.

Oxfam frygter, at landene for at tiltrække udenlandske virksomheder kommer ud i et ræs mod bunden for at få de mest lempelige skatteregler. Så Oxfam har med Lars Kochs ord en opfordring til EU:

»Kom ind i kampen!«