»Det er ærgerligt, at Danmark ikke er på den her liste«

Den internationale sammenslutning af hjælpeorganisationen Oxfams liste over skattelylande er ikke kun en liste over lande, som bør gøre op med deres skatteregler – det er også en liste over lande, der er attraktive for udenlandske virksomheder, mener seniorrådgiver.

»Uden at være polemisk, og så bliver jeg det jo nok alligevel, så synes jeg, at det er ærgerligt, at Danmark ikke er på den her liste,« siger Lars Krull, seniorrådgiver på Institut for Økonomi og Ledelse, Aalborg Universitet. PR-foto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er to sider af alle sager, og det gælder således også for Oxfams liste over skattelylande.

For det er ikke udelukkende negativt at optræde på listen:

»Uden at være polemisk, og så bliver jeg det jo nok alligevel, så synes jeg, at det er ærgerligt, at Danmark ikke er på den her liste. Fordi vi har styr på reglerne herhjemme, og hvis vi nu havde en lavere selskabsbeskatning, så vil det være et fantastisk forretningsområde,« siger Lars Krull, seniorrådgiver på Institut for Økonomi og Ledelse, Aalborg Universitet.

Danmark har en lignende virksomhedsstruktur for holdingselskaber som den hollandske, dog ikke med de helt samme skatteprocenter, så Danmark kunne lige så vel have figureret på listen:

»Vi er jo amatører i forhold til Holland, men der er nogle spændende adresser på Islands Brygge i København og i området omkring Amalie­gade, hvor udenlandske selskaber har en postkasse i Danmark,« siger Lars Koch, som er international chef i Oxfams danske afdeling, Oxfam IBIS.

Nødvendig gennemsigtighed

Firmaer flytter deres hovedkvarterer, investeringer og aktiver derhen, hvor det bedst kan betale sig at være, og derfor er det en fordel at have selskabsskatteregler, der gør, at et land er attraktivt.

»Det, som er irriterende ved ikke at være på listen her, er, at der så er nogle skatteindtægter, der går vores næse forbi,« siger Lars Krull:

»Jeg siger jo ikke, at vi skal være et nulskatteland. Det er Holland og Luxembourg jo heller ikke. Men de formår at tiltrække udenlandske virksomheder og blive selskabsretlige centre.«

Men der er lande på listen, der ikke er der af de »rigtige« årsager, og det skal ikke være en blåstempling af dem, understreger seniorrådgiver Lars Krull:

»Hvis man er på listen, skal man bare være der af de rigtige grunde. Men lande, der ikke har gennemsigtige skatteregler, de bør ikke optræde på listen, for dér bliver det jo et problem. Her tænker jeg på lande som Bahamas og Cayman Islands, de skal ikke optræde her, for så har vi jo problemet.«

Lars Krull understreger, at det er landenes transparens, der afgør, om det er negativt eller positivt at optræde på listen.