Sørens fyring kommer på et uheldigt tidspunkt: »Nu skal jeg indfinde mig i det her trummerum sammen med de andre subsistensløse«

Coronakrisen har sønderrevet store dele af erhvervslivet, og nu, hvor lønkompensationen er udløbet for en lang række brancher, har der været tusindvis af fyringer. Mød kokken, eventmedarbejderen, securitymedarbejderen og flymekanikeren, der har mistet deres job og nu skal tilpasse sig en helt ny virkelighed.

Søren Jensen er blevet fyret fra sit arbejde i Københavns Lufthavn. »I år har været præget af de sure slag, som livet nogle gange giver en,« siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For 49-årige Søren Jensen har det seneste år været benhårdt.

For han har ikke kun mistet sit job som flymekaniker i Københavns Lufthavn, som han har bestridt i intet mindre end 21 år. For Søren Jensens vedkommende har det seneste år også budt på et forlist parforhold og to dødsfald i den allernærmeste familie.

»Når man ligger ned, så bliver man bare sparket til, og så vænner man sig til det på et tidspunkt. Så i år har været præget af de sure slag, som livet nogle gange giver en. Men det er ikke min chefs skyld, og det er heller ikke min person,« siger Søren Jensen.

Søren Jensen er dog blot én ud af flere hundrede medarbejdere, der har mistet deres job i Københavns Lufthavn under coronakrisen. Rejseindustrien har nemlig været hårdt ramt af grænselukninger og rejserestriktioner, som i sommerens normalt travleste måned, juli, har betydet 81,8 procent færre rejsende.

GRAFIK

Coronakrisen tog deres arbejdsliv fra dem

Klik rundt på billederne og mød personerne, der har mistet deres job under krisen.

Og ifølge Søren Jensen er der ikke så meget at gøre ved det, selv om situationen selvsagt er frustrerende.

»Hvorfor skulle jeg rende rundt og bekymre mig om det, når jeg ikke kan gøre noget ved det? Jeg kan jo ikke gå ud at opfordre folk til at flyve, så længe grænserne er lukket,« siger Søren Jensen.

Søren Jensens fyring kommer i kølvandet på et forlist parforhold og to dødsfald i den nærmeste familie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

År 2020 har ikke desto mindre været en hård nyser for Søren Jensen, der selv spørger, »hvor han skal stoppe«, når han opremser årets tragedier. Han fortæller samtidig, at det har været svært at gå derhjemme alene, mens ulykkerne har ramlet ned over ham.

»Det har bestemt ikke gjort livet sjovere, at jeg har været spærret inde og ikke har kunnet snakke med andre om livets barske realiteter. Der har jeg næsten været nødt til at holde det hele på nettet. Men der er ikke noget at gøre ved det,« siger Søren Jensen.

»Sammen med de andre subsistensløse«

Som så mange andre skal Søren Jensen derfor til at søge nyt job og igennem dagpengesystemet. Og det er ikke en situation, han er vant til at stå i, fortæller han.

»Nu har jeg godt nok seks måneders opsigelse, men lige pludselig opstår der en masse ting, som man ikke tænker på i hverdagen. Nu skal jeg indfinde mig i det her trummerum sammen med de andre subsistensløse. Så jeg tager en dag ad gangen,« siger den nu tidligere flymekaniker.

»Jeg skal nok klare mig, for jeg har masser af kort på hånden,« siger Søren Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Trods den for ham usædvanlige situation er han dog overbevist om, at han nok skal klare sig igennem krisen. Også selv om han hurtigt kan konstatere, at der ikke er fly i luften.

»Jeg skal nok klare mig, for jeg har masser af kort på hånden. Så jeg er nok en af de heldige, for der er folk, som har det meget værre end mig, og som har lagt deres budget efter, at de havde en sikker indkomst,« siger Søren Jensen, der allerede er i gang med at undersøge nye jobmuligheder.

Nu skal han bare finde ud af, »hvilken hylde« han skal ligge på efter 21 år i samme job.