Boligøkonom: Udskudt ejendomsvurdering er dybt bekymrende – »det handler om tilliden til hele vores skattesystem«

Udskydelsen af det nye system til ejendomsvurderinger kan give problemer for de nye boligskatter, fremhæver boligøkonomer.

Det er dybt bekymrende, at det nye system til ejendomsvurderinger er udskudt igen. Der trænger til at komme ro på, fremhæver boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er dybt bekymrende, at et nyt ejendomsvurderingssystem er udskudt igen. Det giver en alvorlig risiko for, at de nye boligskatter, som skal træde i kraft i 2024, ikke bliver til noget.

Sådan lyder det fra chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann. Som Berlingske beskrev onsdag, er det nye system til ejendomsvurderinger udskudt til 2021. Det er den ottende udskydelse af systemet siden 2013.

Fredag skriver Finans, at skattevæsenet slet ikke er gået i gang med at udvikle nogle meget vigtige og mere komplicerede dele af systemet.

Lise Nytoft Bergmann fremhæver, at en stor del af problemet er, at man holder fast i det tostrengede vurderingssystem. Grunden vurderes først, og det giver ejendomsskatten, der tidligere hed grundskyld. Herefter vurderes grunden og ejendommen tilsammen, og det giver ejendomsværdiskatten.

Men det er ikke alle steder, at det er lige nemt at foretage vurderingerne på den måde.

»Man betaler to skatter, og det gør det ekstra svært, fordi der ikke er ret mange ejendomme, som bliver solgt på den måde. Det kan være svært for ejerlejlighederne, fordi der ikke er ret mange grunde til salg i byerne. I nogle sommerhusområder kan det også være svært, fordi der er stor forskel på, om sommerhuset ligger i første, anden eller tredje række fra stranden,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Større usikkerhed

Hun fremhæver, at problemet med det tostrengede vurderingssystem blev påpeget allerede tilbage i 2013.

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit

»Der trænger til at komme ro på. Både af hensyn til boligejerne og deres pengepung, til vores skattesystem og danskernes opbakning til det.«


»Derfor kan man godt frygte, at man har holdt fast i det tostrengede system af politiske hensyn. Man har forsøgt at tilpasse virkeligheden til det politiske system og ikke tilpasse systemet efter virkeligheden,« siger Lise Nytoft Bergmann, der er nervøs for, at de nye boligskatter, der skal træde i kraft i 2024, ikke bliver til noget, hvis vurderingssystemet ikke bliver færdigt.

»Det er dybt bekymrende. Nu har vi haft ti år med fejlagtige vurderinger. Der trænger til at komme ro på. Både af hensyn til boligejerne og deres pengepung, til vores skattesystem og danskernes opbakning til det,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark sagde onsdag til Berlingske, at endnu en udskydelse øger usikkerheden om, hvorvidt det overhovedet bliver muligt at komme fornuftigt i mål med de nye ejendomsvurderinger og dermed, om boligskattereformen kommer op at flyve.

»Når det er sagt, er det dog bedre at udskyde vurderingerne frem for at udsende misvisende vurderinger,« lød det fra Christian Hilligsøe Heinig.

Over for Finans giver chefkonsulent i BDO Henning Boye Hansen udtryk for, at han er overrasket over, at skattevæsenet endnu ikke er gået i gang med at udvikle centrale dele af vurderingssystemet endnu. Han tror ikke på, at den nye og reviderede tidsplan kommer til at holde.