Nye ejendomsvurderinger udskydes til 2021

Der bliver yderligere forsinkelser af de nye ejendomsvurderinger, der skal rette op på årevis med fejl i en stor del af de gældende ejendomsvurderinger, som boligejere betaler skat af.

Det har været en lang vej med flere forsinkelser mod de nye vurderinger af ejerboliger i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De længe ventede nye og retvisende ejendomsvurderinger bliver nu udskudt til sommeren 2021.

Berlingske skrev tirsdag, at udskydelsen var på vej, og det er den ottende udskydelse af det uheldsplagede system siden 2013.

De Konservatives skatteordfører, Mona Juul, er skuffet.

»Det er ikke ret lang tid siden, vi lavede aftalen. Nu kommer der så endnu en lang udskydelse. Det kommer til at fordyre processen voldsomt. Mange mennesker skal ansættes i længere tid, og der skal eksterne ansættelser til,« siger hun.

Radikale Venstres skatteordfører, Kathrine Olldag, efterlyste inden mødet, at der nu bliver sat en realistisk deadline for udsendelse af nye ejendomsvurderinger.

»Jeg vil hellere have, at vi nu laver en deadline, der holder, eller lader være med at sætte en dato på. Dette er ikke noget, der styrker tilliden til Skat,« siger hun.

Nye udfordringer

I Skatteministeriets pressemeddelelse onsdag aften oplyses det, at »Udviklings- og Forenklingsstyrelsen har nu oplyst Skatteministeriet om, at der er konstateret nye udfordringer med udviklingen af det nye ejendomsvurderingssystem, så de første vurderinger forventes at blive sendt ud omkring sommeren næste år. Der er tale om en foreløbig og usikker vurdering, og der udarbejdes et mere præcist skøn som led i en ekstern trykprøvning af projektet af ejendomsvurderingsprojektet«.

»Forsinkelsen er på ingen måder acceptabel. Mange har set frem til at få en mere retvisende ejendomsvurdering og få klarhed over deres fremtidige boligskatter. Regeringens kasseeftersyn af skattevæsenets IT-projekter viste i efteråret 2019, at tidsplanen for udsendelsen af de nye ejendomsvurderinger var risikofyldt og stram. Dengang var meldingen dog fortsat, at de nye ejendomsvurderinger kunne udsendes fra andet halvår af 2020 og frem. Regeringen har hele tiden gjort det klart, at den ikke kommer til at forcere udsendelsen af vurderingerne med et ufærdigt system på bekostning af boligejernes tryghed,« skriver skatteminister Morten Bødskov (S) i meddelelsen.

Skal ske automatisk

I alt skal 2,2 millioner ejendomme vurderes. Det skal langt hen ad vejen ske automatisk ved, at systemet skal kunne indhente salgsoplysninger, måle afstand til motorveje, vurdere ejendommenes stand osv.

»Forsinkelsen her og nu skyldes, at de nødvendige test af de første vurderinger har været vanskeligere at gennemføre end forudset. Samtidigt er styrelsen blevet udfordret af hjemsendelser i forbindelse med covid-19,« hedder det i ministeriets meddelelse.

På baggrund af Udviklings- og Forenklingsstyrelsens oplysninger har skatteministeren bedt om et samlet overblik over udfordringernes omfang og konsekvenser. Han lægger derfor op til at gennemføre en ekstern trykprøvning af projektet.

Cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark vurderer, at den yderligere forsinkelse isoleret set ikke vil få den store betydning for hverken boligpriserne eller handelsaktiviteten på boligmarkedet i den kommende tid.

»Der er stadig et godt stykke vej til 1. januar 2024, som er skæringsdatoen for det nye boligskattesystem. Set med vores øjne er det dog vigtigt, at der bliver en god rum tid fra nye vurderinger til 1. januar 2024, så boligkøbere og sælgere kan nå at tilpasse sig det nye vurderingssystem og konsekvenserne for den fremtidige boligskat,« siger han og peger videre på, at den store usikkerhed om konsekvenserne af boligskattereformen tilbage i 2018 og 2019, før den blev udskudt fra 1. januar 2021 til 1. januar 2024, gjorde det svært at navigere for mange potentielle boligkøbere.

»Det er klart, at endnu en udskydelse øger usikkerheden omkring, hvorvidt det overhovedet bliver muligt at komme fornuftigt i mål med de nye ejendomsvurderinger og dermed om boligskattereformen kommer op at flyve. Når det er sagt, er det dog bedre, at udskyde vurderingerne frem for at udsende misvisende vurderinger,« anfører cheføkonomen.