Så mange boligejere har væsentlige ændringer af deres nye ejendomsvurdering

Vurderingsstyrelsen har fået positive tilbagemeldinger på den test af de nye ejendomsvurderinger, der er blevet udsendt. Boligejere kalder de nye ejendomsvurderinger forståelige.

Nu foreligger resultaterne af de første ejendomsvurderinger, som sidste år blev udsendt for at teste systemerne og nøjagtigheden af de nye vurderinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Seks procent af boligejerne har væsentlige ændringer til de nye ejendomsvurderinger, der er udsendt som en test af det nye vurderingssystem.

Det fremgår af styrelsens opgørelse efter prøvekørslen af systemet, der omfattede op mod 80.000 boligejere.

Desuden roser boligejerne systemet for at være forståeligt, oplyser Vurderingsstyrelsen.

»Boligejerne har taget godt imod de nye vurderinger, og vi er især glade for, at mange fortæller os, at vurderingerne er forståelige og baseret på det rigtige grundlag. Det er lige præcis det, vi har som overordnet mål i vores arbejde med de nye vurderinger,« skriver fungerende direktør i Vurderingsstyrelsen Morten Jensen i en meddelelse.

De første juridisk bindende vurderinger forventes udsendt fra »den sidste del af andet halvår 2020«, oplyser styrelsen.

Konkret betegner 84 procent af boligejerne vurderingerne som transparente, mens 92 procent​ vurderede sproget på Vurderingsportalen som letforståeligt.

I det nye system har boligejerne fra nytår mulighed for at se og rette de data, der er grundlaget for deres vurdering, inden den endeligt fastsættes.

Ifølge Vurderingsstyrelsens storskalatest vil cirka 15 procent af boligejerne, der har besvaret spørgsmål om testen, korrigere deres boligoplysninger i deklarationsfasen. Det fremgår desuden af testen, at kun seks procent af boligejerne har ændringer med større virkning på vurderingen.

»I de fleste tilfælde var der tale om mindre opdateringer af ejerens egne oplysninger i BBR-registret, hvor Vurderingsstyrelsen henter oplysninger om blandt andet arealer, tagtype og opførelsesår,« oplyser styrelsen.

Vurderingsstyrelsen skal fastsætte værdien af landets ca. 1,7 millioner ejerboliger og ca. 500.000 andre ejendomme. Et af omdrejningspunkterne i det nye system er oplysninger om sammenlignelige ejendomme, der er solgt inden for de seneste seks år fra den 1. januar i vurderingsåret.

For parcelhuse indgår salgspriserne for de op mod 15 nærmeste sammenlignelige naboer – kaldet referenceejendomme – i vurderingen.

Læs om vejen mod de nye ejendomsvurderinger og nye boligskatter her.