Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det har kostet danskerne i alt tre milliarder kroner til indkøb af nye fjernsyn og små bokse, at TV-signalerne er blevet gjort digitale og dermed i bedre kvalitet.
Det viser beregninger, som Forbrugerrådets blad Tænk har foretaget.
I 2009 blev der slukket for det gamle, analoge TV-signal, og alt blev herefter sendt ud i digital kvalitet, som sikrer bedre billeder og lyd. I januar 2012 blev selve det digitale TV-signal så ændret fra MPEG2- til MPEG4-standarden, hvorved der blev plads til flere TV-kanaler i god kvalitet på den samme plads.
To fjernsyn på tre år
Men ændringen har været dyr, fordi mange har skullet skifte fjernsyn og øvrigt udstyr ud to gange. De, der i god tid inden skiftet i 2009 købte en fladskærm som afløser for det gamle billedrørs-TV, fik nemlig apparater, der var lavet, før MPEG4-teknologien var klar. Derfor skulle de skifte fjernsyn igen for at undgå sort skærm, da alle sendesignaler i år blev ændret.
Kabel-TV-selskaber som YouSee og Stofa har dog valgt fortsat at sende TV-signalet ud i den analoge udgave for at forhindre, at nogen sidder med sort skærm. Antallet af TV-kanaler, der på den måde udsendes i både gammel og ny udgave, svinder dog gradvis ind, og ved hver kanalomlægning forsvinder der en eller flere analoge kanaler.
»Man kan helt klart diskutere, om myndighederne ikke burde have ventet med digitaliseringen, så forbrugerne kunne være hoppet direkte til MPEG4-formatet og sprunget MPEG2-fasen over,« siger professor Knud Erik Skouby fra Aalborg Universitets Center for Kommunikation, Medier og Informationsteknologier.
Omkring 225.000 fladskærmsfjernsyn blev i januar i år berørt, fordi de kun kunne klare MPEG2-teknologien. 150.000 af dem blev ifølge brancheorganisationen Branchen Forbrugerelektronik (BFE) skiftet helt ud, mens 75.000 fik tilkoblet en løs MPEG4-omformerboks, der kan »oversætte« signalerne til ældre fladskærmsfjernsyn, der kun forstår MPEG2-signaler. Tilbage i 2009 investerede forbrugerne i omkring 750.000 modtagerbokse og 250.000 nye fladskærme. Det koster sammenlagt 2,8 milliarder kroner i 2012-kroner.
Tænk skønner, at regningen vil vokse yderligere, efterhånden som udstyr i sommerhuse, campingvogne og både skal tages i brug. Dermed ender regningen på over tre milliarder kroner.