Det bedste fra elektronikparadiset i Las Vegas

Der var ingen hæsblæsende nyheder men mange små revolutioner på dette års forbrugerelektronik-messe i Las Vegas.

Foto: David Becker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ØBENHAVN/LAS VEGAS: Smartere, tyndere, lækrere, og først og fremmest meget nemmere. Fremtiden inden for teknologiens verden blev i den forgangne uge tegnet på elektronikmessen CES i Las Vegas, hvor 153.000 mennesker i ugens løb lagde vejen forbi de mange messehaller for at se alverdens elektronikproducenter udstille sine kreationer.

CES og den europæiske pendant IFA i Berlin er stederne, hvor man skal rette kikkerten hen, hvis man vil se, hvad der venter inden for teknologiens verden de kommende år, omend CES vanligvis tegner sig for nogle af de største produktnyheder. Men mens nyhederne på årets CES ikke var af en kaliber, der fik jorden til at skælve, var der alligevel nogle ganske eftertrykkeligt tydelige tendenser.

Ultralækre ultrabooks

Den stærkeste - og i øvrigt meget pludseligt opståede - var den nye produktkategori bærbare, der af chipproducenten Intel er døbt ultrabooks. De nye ultrabooks må ikke forveksles med tidligere tiders netbooks, der ofte havde karakter af ringe hardware og stærkt begrænsede specifikationer, hvilket til gengæld gjorde dem meget billige. Ultrabook-kategorien, derimod, består af fuldblods bærbare med almindelige skærmstørrelser, som oftest med SSD-disk, og uden optisk drev, og altid med et særligt chipsæt fra Intel. Det betyder nul bevægelige dele - og dermed længere batteritid og en meget slankere profil. Inden CES havde ganske få producenter lanceret ultrabooks, men mange danskere vil kende kategorien fra Apples Macbook Air, der har stået model til Intels definition. Denne definition bliver i øvrigt strammet op løbende  - maskinerne skal være billigere, holde længere på batteriet og meget andet, mener Intel.

Det var på forhånd ventet, at op mod 50 nye ultrabooks ville blive præsenteret på CES - og udvalget skuffede ikke. Både HP, Dell, Lenovo og ikke mindst Samsung, der indtil videre er den Ultrabook-producent, ud over Apple, der har fået flest roser for sine maskiner. På CES viste verdens største computerprocent, HP, dog tænder med modellen HP Envy 14 Spectre, hvis overflade og skærm er af det stenhårde Gorilla-glas, der også findes som skærm i mange smartphones. Maskinen er, som meget andet elektronik, forsynet med en chip til Near Field Communication, NFC, som også efterhånden findes i alle mobiler, og som blandt andet kan bruges til at parre enheder blot med berøring, eller til betalingstjenester.

Windows Phone foran boom

En anden markant strømning var det pludselige skift hen imod mildere vinde for Windows Phone. Mobilstyresystemet er reelt det eneste fremtidssikrede smartphone-alternativ til Apples iPhones og de mange Google Android-baserede mobiler, og Microsoft har formået at få store spillere som Nokia og HTC med på vognen. Begge de to producenter lancerede markante modeller: Nokia satser på at generobre det amerikanske marked med den nylancerede Windows Phone-mobil Lumia 900, mens HTC gør klar med modellen Titan 2. Mens Nokias Lumia-telefoner har fået klø for kameraets kvalitet, er HTC Titan 2 episk godt udstyret med et 16 megapixel kamera og en masse foto-forbedringer i forhold til standardversionen af Windows Phone.I forbindelse med CES estimerede storbanken Morgan Stanley, at HTC og Nokia i 2012 vil være drivende kræfter i et gennembrud for Windows Phone 7. De to producenter alene vil ifølge banken sælge op mod 43 millioner mobiler med WP7 i år og 74 millioner næste år. Nokia har de senere år haft det meget svært på det amerikanske marked, men Lumia 900-telefonen tog på CES anmelderne med storm - også selv om der mildest talt er tale om en lommefjendsk telefon med en skærm på 4,3 tommer.

Smarte fjernsyn

På TV-fronten begynder producenterne i stigende grad at gøre TV-apparaterne mere smarte - og Googles TV-platform begynder at blive indbygget i flere fladskærme, anført af Sony og Samsung. Smarte fjernsyn låner egenskaber fra tavlecomputerne og kan suge medieindhold, apps og informationer fra nettet i rigt mål. Lenovo kunne blandt andet præsentere en fladskærm på 55 tommer, baseret på det spritnye Android 4.0, der skal give Apples måske kommende smart-TV kamp til stregen. Stemmestyring og brug af bevægelser i stedet for tastaturer eller fjernbetjeninger dukker op i mere og mere forbrugerelektronik. Selv fjernsynet kan nu kommanderes til f.eks. at skifte kanal eller gå til et bestemt netsted.

Adskillige af de helt nye fladskærme med en internetopkobling produceres nu med såkaldte tokerneprocessorer og har dermed fået så mange hestekræfter, at de kan håndtere flere af de mange småprogrammer samtidig. Man kan altså skifte mellem dem, som man skifter mellem programmer på sin computer, uden at det ene skal lukkes for at starte det andet. Nogle fladskærme forsynes med kamera, så TV-skærmen kan bruges til videotelefoni. Og både TV og kamera kan fjernstyres med småprogrammer på mobiltelefonen eller tavle-PCen, ligesom mobiltelefonen kan bruges som fjernbetjening til vaskemaskinen, som nu er koblet på nettet og derfor kan fjernbetjenes, når man står i køen i Netto. Berlingske Business var inviteret til Las Vegas af Brancheforeningen ForbrugerElektronik.