Øresundsbron - nu med overskud

2009 blev det første år med overskud for Øresundsbron. Øresundsbro Konsortiet udviser et overskud på 73 mio. kr. før værdiregulering.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forklaringen er først og fremmest, at renteomkostningerne faldt med 13 procent på grund af den lave inflation og det lave renteniveau i Europa. Samtidig lykkedes det at holde vejindtægterne på niveau med 2008.

Den økonomiske afmatning i Sverige og Danmark medførte, at biltrafikken over Øresundsbron kun voksede marginalt i 2009, efter en kraftig vækst i hvert af de foregående syv år. Væksten skete udelukkende i personbiltrafikken, mens den økonomiske afmatning fortsat præger lastbiltrafikken, som faldt med 12 procent. Togtrafikken, der havde en noget bedre udvikling end biltrafikken i 2009, voksede med 4,5 procent, oplyser konsortiet i en pressemeddelelse.

- Vi har holdt stillingen i et svært marked. Nu har vi for første gang balance i økonomien, og kan arbejde videre med at forbedre vores indtjening og fortsat nedbringe gælden, siger Øresundsbrons administrerende direktør Caroline Ullman-Hammer.

Øresundsbrons vejtrafikindtægter udgjorde sidste år 979 mio. kr., hvilket stort set er uforandret sammenlignet med 2008.

Driftsomkostningerne faldt med 6 procent til 267 mio. kr., hvilket blandt andet skyldes valutasituationen. Indkøb i svenske kroner bliver billigere for Øresundsbro Konsortiet, som aflægger regnskab i danske kroner. Samtidig er driftsomkostningerne også faldet på grund af besparelser og effektiviseringer.

Driftsresultatet blev en gevinst på 1.178 mio. kr. før afskrivninger og finansielle poster, hvilket er en forbedring på 22 mio. kr.

Nettofinansieringsomkostningerne er det store positive tema i regnskabet for 2009. De faldt med 115 mio. kr. til 761 mio., takket være den lave inflation sammenlignet med 2008, og de lave korte renter i Europa, som er et resultat af finanskrisen og den efterfølgende lavkonjunktur.

Resultatet før værdiregulering blev et overskud på 73 mio. kr., hvilket er en forbedring på 134 mio. kr. sammenlignet med 2008.