Danske bosser giver svenske kolleger baghjul i løn

Svenske topchefer tjener mindre end deres nordiske og navnlig europæiske kollegaer.

Topchefen for den svenske Ericsson-koncern, Carl-Henric Svanberg, topper lønningslisten i Sverige med en årsløn - før pension - på 24 millioner svenske kroner. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

9,6 millioner kroner er gennemsnitsårslønnen - før pension - til hver af topcheferne i Sveriges 23 største børsnoterede virksomheder.

Øverst på top 10-listen ligger teleudstyrsgiganten Ericssons afgående topchef Carl-Henric Svanberg, som henter 24 millioner svenske kroner om året. Tallene fremgår af en undersøgelse, som PR-virksomheden Hallvarsson & Halvarsson (H&H) har lavet.

Under nordisk niveau

De 13,5 millioner svenske kroner, som gennemsnitslønnen udgør i de 23 børsnoterede virksomheder, der dog ikke tæller investeringsselskaber, ligger noget under niveauet i resten af Norden. Her tjener en topchef i gennemsnit 16,8 millioner svenske korner årligt, mens årslønnen i europæiske selskaber er på hele 36,6 millioner svenske kroner.

»Det overrasker mig ikke det mindste. Det er nogen lunde, som det ser ud. Men selskabet skal ikke betale mere, end det behøver, for at tiltrække gode folk til jobbet,« siger viceadministrerende direktør i Svenskt Näringsliv, Christer Ågren, til det svenske nyhedsbureau TT.

Mindre til rådighed

Undersøgelsen viser også, at den svenske topchef kun har omkring en tredjedel af sin løn til rådighed, hvor det nordiske niveau ligger på omkring halvdelen og det europæiske på 73 procent af lønnen.

Otte danske, ti finske og ti norske virksomheder indgår i undersøgelsen. De danske er Novo nordisk, Danske Bank, H. Lundbeck, Coloplast, Danisco, Københavns Lufthavne, G4S og NKT Holding.