Gyldne tider for mange svenskere

Trods krisetider trives optimismen i en stor del af den svenske befolkning, der har historisk mange penge mellem hænderne.

Foto: Tao-Chuan Yeh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da nyhedsbureauet Bloomberg i weekenden offentliggjorde sit såkaldte »elendighedsindex«, var Sverige trods kraftigt stigende arbejdsløshed i en blot halvt så elendig tilstand som for bare et år siden.

Og selvom meningerne om indexet – der meget simpelt kombinerer inflations- og arbejdsløshedtal – er delte, så beskriver det meget godt stemingen i det svenske for tiden.

Inden længe forventes det, at hver tiende arbejdsdygtige svensker står uden reelt arbejde, men alligevel er medierne og stort set alle målinger af svenskernes forventninger til fremtiden præget af optimisme, og en majoritet i befolkningen føler, at pengene vokser på træerne for tiden.

I går afslørede statistikbureauet SCB, at inflationstakten er faldet med 1,6 pct. i forhold til september 2008, og det er en deflation i et omfang, man ikke har set mage siden 1930erne.

»Normalt kan deflation påvirke virksomheder og hushold negativt, hvis folk venter med at konsumere og udskyder investeringer, fordi de venter på endnu lavere priser, men andre indikatorer viser, at det langtfra er tilfældet. Det her er en god deflation – primært båret af den ualmindeligt lave rente – der giver mere købekraft og påvirker husholdene positivt,« siger Robert Bergqvist, cheføkonom i SEB.

De »andre indikatorer« er blandt andet nye tal for svenskernes forventninger til børs- og boligmarkedet.

Hed aktiesommer
Selvom den svenske børs er steget med over 35 pct. siden årsskiftet og netop har oplevet den hedeste aktiesommer i mands minde, så tror 58 pct. af de svenske aktieejere ifølge analyseinstitutet SKOP, at børsen vil fortsætte opturen de kommende tre måneder, mens blot seks pct. tror det modsatte.

Også boligejerne er nærmest jubeloptimister. Låneinstituttet SBAB forventer en markant lavere efterspørgsel efter boliger næste år, men mere end halvdelen af de tusind adspurgte boligejere i en undersøgelse foretaget af analysevirksomheden Demoskop mener, at priserne fortsætter med at stige, mens blot hver tiende frygter et prisfald.

Ret markant i en tid, hvor arbejdsløsheden faktisk nærmer sig de 10 pct. i vores broderland, og Robert Bergqvist fra SEB-banken mener, at de modstridende tal dækker over et meget opsplittet Sverige, hvor forskellige befolkningsgrupper og brancher oplever krisen helt forskelligt.

»Boligejerne er ganske optimistiske, fordi de både er blevet begunstiget af rente og skattesænkninger, mens nogle folk i lejebolig og folk i udkanten af arbejdsmarkedet oplever situationen som håbløs. Den samme todeling findes i industrien. De firmaer, der er rettet mod detailhandlen, har haft nogle rigtig gode måneder, mens eksempelvis de traditionelle eksportvirksomheder stadig er i en meget besværlig situaion,« siger han.

En rapport, som den svenske nationalbank i går offentliggjorte på baggrund af 60 interviews med virksomhedsejere, tegner da heller ikke et entydigt billede. »Selvom virksomhederne generelt er noget mere optimistiske om fremtiden, påpeger mange risikoen for, at opturen kan være skrøbelig,« skriver Riksbanken i en pressemeddelse.

Men som flere analytikere i går noterede sig, så taler de færreste helt sandt, når Riksbanken spørger, for ingen vil give Riksbanken en god grund til at hæve renten. Derimod lyver elendighedsindexet tilsyneladende ikke.